Verbind je met ons

Azerbeidzjan

NAVO-chef verwelkomt de steun van Azerbeidzjan voor veiligheid en stabiliteit in de zuidelijke Kaukasus

DELEN:

gepubliceerd

on

In de aanloop naar de top van het Oostelijk Partnerschap van morgen (15 december) had de president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev een ontmoeting met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en later met de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de premier van Armenië Nikol Pashinyan. 

Stoltenberg heette president Aliyev welkom en bedankte hem voor zijn samenwerking met de NAVO tijdens de missie in Afghanistan, in het bijzonder de rol die de soldaten van Azerbeidzjan hebben gespeeld bij het veiligstellen van de luchthaven van Kabul en het helpen bij de evacuatie van meer dan 120,000 mensen in veiligheid. Azerbeidzjan neemt sinds 2002 deel aan vredeshandhavingstaken in Afghanistan en was een van de laatsten die deze zomer vertrokken. 

Hij bedankte ook de president voor zijn inspanningen om de veiligheid en stabiliteit in de zuidelijke Kaukasus te ondersteunen. Stoltenberg onderstreepte dat het voor ons allemaal belangrijk is om een ​​vreedzame toekomst voor alle mensen te verzekeren en de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Maryam, die beide gewaardeerde partners van de NAVO zijn, te normaliseren. 

Aliyev zegt dat Azerbeidzjan zich inzet voor vrede, stabiliteit en voorspelbaarheid: "We hebben al verschillende openbare verklaringen afgelegd dat we de pagina van vijandigheid willen omslaan en aan een vredesakkoord willen werken." 

advertentie

Na het diner van vanavond, georganiseerd door de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, met Aliyev en de premier van de Republiek Armenië, Nikol Pashinyan, verklaarde Michel dat hij beide leiders verzekerde van de toezegging van de EU om nauw samen te werken met Armenië en Azerbeidzjan in het overwinnen van conflicten, met het oog op het tot stand brengen van een duurzame vrede in de regio, geschraagd door een alomvattend vredesakkoord. Het gemeenschappelijke doel van alle drie de leiders is om een ​​veilige, stabiele en welvarende zuidelijke Kaukasus op te bouwen ten behoeve van alle mensen die in de regio wonen. President Michel prees de stappen die beide leiders hebben genomen om de spanningen na recente gewapende botsingen langs de grens te verminderen. 

De EU zal humanitaire ontmijningsinspanningen blijven steunen, onder meer door deskundig advies en bijstand aan door conflicten getroffen bevolkingsgroepen, rehabilitatie en wederopbouw. De EU zal ook steun blijven verlenen aan vertrouwenwekkende maatregelen tussen Armenië en Azerbeidzjan. De EU zal een missie/adviesgroep van deskundigen ter beschikking stellen om de grensafbakening en -afbakening te ondersteunen door technische bijstand te verlenen aan beide landen en het herstel van spoorlijnen, met passende regelingen. 

advertentie

De leiders bespraken belangrijke bestaande en toekomstige handels- en economische partnerschappen tussen de EU en beide landen. Ze bespraken ook het voornemen van de EU om een ​​economisch adviesplatform op te richten om vertrouwen op te bouwen, bij te dragen tot vreedzaam samenleven en economische samenwerking in de regio op te bouwen. De EU is bereid de ontwikkeling van connectiviteitsverbindingen te ondersteunen, in overeenstemming met haar economisch en investeringsplan. Ook het voorgestelde economisch adviesplatform kan dit proces ondersteunen.

Na de ontmoeting met Stoltenberg werd Aliyev gevraagd naar de plannen voor meer connectiviteit, zei hij: "Het is echt een grote kans voor de regio om de regionale vervoersverbindingen te integreren, het is niet alleen voor ons om toegang te krijgen tot een autonome republiek, maar ook voor Armenië, om de spoorverbinding met Iran te krijgen via de autonome republiek Nachitsjevan en voor Armenië om een ​​spoorverbinding met Rusland te krijgen via het grondgebied van Azerbeidzjan, hebben ze deze spoorverbinding niet. Het zal dus echt voor iedereen een bijzondere positieve sfeer in de regio creëren.”

Deel dit artikel:

advertentie
advertentie

Trending