Verbind je met ons

Oostenrijk

Oostenrijkse president stelt herverkiezing veilig met duidelijke overwinning en vermijdt tweede ronde

DELEN:

gepubliceerd

on

Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen (foto) won een tweede termijn van zes jaar door een duidelijke meerderheid van stemmen te winnen in een verkiezing die een tweede ronde voorkwam. Deze prognoses waren gebaseerd op bijna alle uitgebrachte stemmen, met uitzondering van de stembiljetten per post.

De voormalige leider van de Groenen, 78 jaar oud, heeft kreeg grote populariteit door zijn kalme projecties in tijden van nationale crises zoals de ineenstorting van de regering in 2019 of het aftreden van Sebastian Kurz (een jaar geleden) over beschuldigingen van corruptie die Kurz ontkent.

Van der Bellen werd verslagen door Van der Bellens extreemrechtse Vrijheidspartij (FPO), die in 2016 een krappere race won dan een FPO-tegenstander. Alle andere partijen steunden de president, inclusief Grandees.

Hoewel de Oostenrijkse president vooral een ceremoniële functie heeft, heeft hij ook brede bevoegdheden die hem in staat stellen overgangs- of turbulentieperiodes te overzien. De president is de opperbevelhebber van het leger. Hij kan ook de hele regering of de kanselier ontslaan.

“Een meerderheid is makkelijk gezegd, maar een absolute meerderheid (meer stemmen dan alle andere kandidaten) betekent dat je dit serieus moet nemen. Van der Bellen zei dat hoewel ik er niet zeker van was dat het zou gebeuren, het toch gebeurde en het is een geweldig gevoel”, vertelde Van der Bellen aan ORF, de nationale omroep. Van der Bellen stond tegenover zes mannelijke tegenstanders in een geheel mannelijke matchup.

Van der Bellen stond op 56.1%, met een margefout van 1.1 procentpunt. In de stembureaus werd 95% van de stemmen geteld. Walter Rosenkranz, FPO, was met 17.9% de grootste concurrent van Van der Bellen.

“Alexander Van der Bellen wist ervoor te zorgen dat hij in de eerste ronde de volgende president zou zijn. Rosenkranz verklaarde dat hij hem voor deze prestatie aan ORF feliciteerde.

advertentie

Stembiljetten per post worden niet meegeteld bij de telling van de stemmen op zondag. Er worden echter projecties van het eindresultaat gemaakt voor alle stemmen, inclusief de stembiljetten. Deze prognoses waren in het verleden zeer betrouwbaar.

ARGE Wahlen maakte een aparte projectie voor persbureau APA. Het leverde vrijwel identieke resultaten op als die van SORA. Van der Bellen stond op 56% en Rosenkranz op 17.6%, gebaseerd op 88% van de uitgebrachte stemmen in stembureaus.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending