Verbind je met ons

Armenië

Presidentieel assistent Hikmat Hajiyev zegt dat Azerbeidzjan vrede en genormaliseerde betrekkingen met Armenië wil

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Hikmat Hajiyev, assistent van de president van Azerbeidzjan op het gebied van buitenlands beleid, had deze week een ontmoeting met journalisten in Brussel om de betrekkingen met Armenië na de vrijheid van Karabach te bespreken. Armenië bezet de regio sinds 1991 en heeft de Republiek Nagorno Karabach tot een de facto autonome staat verklaard.

Hajiyev verklaarde dat het onwettige regime van Armenië is ontwapend en Azerbeidzjan heeft verlaten.

Dit elimineert de hindernissen voor een vredesakkoord tussen Armenië en Azerbeidzjan.

Wij geloven dat dit een historische kans is om een ​​einde te maken aan het antagonisme en de vijandigheid tussen twee landen en om duurzame vrede tot stand te brengen, gebaseerd op de vijf principes van Azerbeidzjan voor Armenië.

“Dan denk ik dat Azerbeidzjan ook een model voor de oplossing van een van de langste conflicten op de bredere kaart van Eurazië heeft neergezet.”

Het Karabach-conflict is sinds de oprichting van de OVSE een van de problemen geweest, ook al is het nog niet opgelost.

Omdat het doel was de Armeense bezetting van Azerbeidzjan in stand te houden, faalde het Minsk Group Co-Chairmanship Institute.

advertentie

We hebben een einde gemaakt aan de militaire bezetting en onderdrukking. Daarom geeft Azerbeidzjan nu prioriteit aan vrede en normalisering van de betrekkingen met Armenië.

“Maar elk vredesengagement vereist twee partijen, en Armenië moet positiviteit en goede wil tonen. We hebben het vijfde bijgewerkte vredesverdrag aan Armenië voorgelegd, maar zij hebben al bijna twee maanden niet gereageerd.

Er zijn nieuwe realiteiten ontstaan ​​in onze regio. Legaliteit en legitimiteit liggen ten grondslag aan deze nieuwe realiteit.”

Vervolgens besprak hij de toekomstige betrekkingen van Azerbeidzjan met Armenië. “We willen een nieuwe regionale veiligheidsarchitectuur opbouwen, gebaseerd op rechtvaardigheid, waarbij we elkaars territoriale integriteit en soevereiniteit erkennen en een einde maken aan alle territoriale aanspraken.

Wij moedigen ook de betrekkingen tussen Armenië en Azerbeidzjan aan. Ik denk dat we vrede moeten bereiken. Ik denk dat meer partners die overeenkomst kunnen ondersteunen.”

Hij zei: “Ten eerste vinden vrede en regionale veiligheid niet plaats in Brussel, Parijs, Washington, Moskou of waar dan ook. Vrede is regionaal.”

Tijdens het zogenaamde bevroren dispuut voelden sommigen in het Europees Parlement azerbeidzjanofobie of islamofobie jegens Azerbeidzjan.

“Dat is ook niet zo nuttig voor de ambities of belangen van de EU op het gebied van regionale hulpbronnen”, zei Hajiyev. De Europese Raad heeft onlangs een verklaring afgelegd waarin hij Azerbeidzjan bekritiseerde, wat wij onnodig vinden. De Europese instellingen hebben Azerbeidzjan nooit eerlijk behandeld terwijl het grondgebied bezet was.

“Mijn vraag: waarom? Jarenlang was er één benadering tegen separatistische entiteiten in Georgië, Moldavië en Oekraïne, maar een andere tegen Azerbeidzjan.”

Hij voegde eraan toe: “Sommige EU-lidstaten, zoals Frankrijk, zijn een militariseringsprogramma in Armenië gestart.”

‘Wij steunen geen militarisering.

“Een militariseringsprogramma is niet nodig voor Armenië. Armeense vrede voor zijn buren vereist een vreedzaam programma. Ik denk dat militariseringsprogramma’s slecht zijn.” “Een militariseringsprogramma is niet nodig voor Armenië. Armeense vrede voor zijn buren vereist een vreedzaam programma. Ik denk dat militariseringsprogramma’s slecht zijn.”

Hij merkte op dat Frankrijk Armenië militaire gewapende personeelsvoertuigen stuurt die geschikt zijn voor raketten.

Armenië koopt ook drie Franse radarsystemen en ‘Mistral’-korteafstandsgrond-luchtraketten.

“We hebben lidstaten als Frankrijk consequent gewaarschuwd om het separatisme op het grondgebied van Azerbeidzjan niet te steunen. Ten tweede: promoot geen Armeens revanchisme of geopolitieke spelletjes in onze regio. Helaas is dit waar.”

Hij voegde eraan toe: “Wij denken dat dit een historische kans en een historisch momentum is en dat passende Europese instellingen ook deel moeten uitmaken van de oplossing, en niet van het probleem, om een ​​vreedzame agenda te bevorderen in de regio van de sociale crisis.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending