Verbind je met ons

Armenië

De Franse militarisering van Armenië brengt de broze vrede in de zuidelijke Kaukasus in gevaar

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 12 november was het zover gerapporteerd dat Frankrijk een partij Bastion-pantservoertuigen naar Armenië heeft gestuurd als onderdeel van het nieuw opgerichte militaire samenwerkingsprogramma met het Zuid-Kaukasische land. De partij, die optisch uit 22 pantservoertuigen bestond, bereikte de haven van Poti in Georgië en vervolgde vervolgens via spoorvervoer naar Armenië. Naast gepantserde voertuigen heeft Frankrijk eerder aangekondigd luchtverdedigingssystemen aan Armenië te verkopen - schrijft Vasif Huseynov

In oktober, een maand na de ineenstorting van de Armeense separatistische entiteit in de Karabach-regio van Azerbeidzjan, Armenië Gesigneerd een contract voor de aanschaf van drie Ground Master 200-radars, geproduceerd door Thales, van hetzelfde type dat in Oekraïne wordt ingezet om de Russische agressie tegen te gaan. Bovendien heeft Armenië een afzonderlijk contract afgesloten met Safran voor apparatuur zoals verrekijkers en sensoren. Er werd ook een intentieverklaring ondertekend tussen Armenië en Frankrijk, waarmee het proces werd gestart voor de aanschaf van Mistral-luchtverdedigingssystemen vervaardigd door MBDA. Tegelijkertijd verwerft Armenië verschillende soorten militair materieel, waaronder meerdere raketwerpers uit India.

Deze militarisering van Armenië valt samen met de komst van ongekende vredesmogelijkheden tussen Jerevan en Bakoe. Op 19 en 20 september voerde Azerbeidzjan zorgvuldig opgezette antiterreuroperaties uit tegen de illegale gewapende eenheden van het Armeense separatistische regime in Karabach. De operaties die slechts één dag duurden en met minimale burgerverliezen resulteerden in de zelfontbinding van de illegale entiteit, die zichzelf uitriep tot “Republiek Nagorno-Karabach”. Ondanks het feit dat de regeringen van zowel Azerbeidzjan als Armenië, waaronder premier Nikol Pashinyan, verklaarden dat er na het einde van de operaties geen bedreiging bestond voor de burgerbevolking, besloten de lokale Armeniërs vrijwillig de regio Karabach naar Armenië te ontvluchten. Azerbeidzjan heeft een onlineportaal en diverse andere initiatieven gelanceerd om goede omstandigheden te scheppen voor de veilige en waardige terugkeer van Armeniërs naar Karabach, terwijl de Verenigde Naties verdreven de beweringen over gedwongen ontheemding en etnische zuivering.

Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen begonnen Armenië en Azerbeidzjan positief te spreken over de kans om tegen eind 2023 een vredesverdrag te ondertekenen. In zijn toespraak op 20 september zei Aliyev geprezen Armenië reageerde op de botsingen in Karabach en vond deze constructief voor de toekomst van het vredesproces. Zo ook de voorzitter van het Armeense parlement Alen Simonyan sloot niet uit de mogelijkheid om een ​​vredesverdrag te ondertekenen op de door de Europese Unie bemiddelde top die gepland was om te worden gehouden in de marge van de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap (EPC) in Granada, Spanje, op 5 oktober.

De top van Granada was inderdaad een langverwachte gelegenheid voor het vredesproces tussen Armenië en Azerbeidzjan, en men hoopte grotendeels dat deze een belangrijke doorbraak zouden betekenen, of zelfs een vredesverdrag zouden ondertekenen in het kader van die top. Het is de moeite waard eraan te herinneren dat de twee landen elkaars territoriale integriteit precies een jaar geleden erkenden aan de zijlijn van de eerste top van de EPC op 6 oktober 2022. Daarom was de top in Granada ook van symbolisch belang voor de vredesbesprekingen tussen Armenië en Azerbeidzjan.

Toch heeft deze top niet plaatsgevonden. De reden voor deze mislukking had meer te maken met een ander land, namelijk Frankrijk, dat geacht werd als neutrale bemiddelaar op de top van Granada te dienen en Bakoe en Jerevan dichter bij de vrede te brengen. In plaats van pendeldiplomatie na te streven en de twee Zuid-Kaukasische landen te steunen bij het grijpen van de vredeskans, heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna op 3 oktober, twee dagen voor de top in Granada, een bezoek gebracht naar Jerevan en verklaarde dat haar regering ermee instemde militaire voorraden aan Armenië te leveren.

Daarom stond Baku erop Türkiye uit te nodigen om samen met Frankrijk, Duitsland en de Europese Raad de top van Granada bij te wonen. Dit voorstel werd door Parijs en Berlijn afgewezen, wat leidde tot Baku's annulering van de deelname van president Ilham Aliyev aan de bijeenkomst. “De bevooroordeelde acties en het militariseringsbeleid van Frankrijk… ondermijnen de regionale vrede en stabiliteit in de zuidelijke Kaukasus ernstig en brengen het algemene beleid van de Europese Unie ten aanzien van de regio in gevaar”, tweeted adviseur buitenlands beleid van de Azerbeidzjaanse president Hikmet Hajiyev. Na deze tegenslag in het vredesproces was het niet verrassend om eind oktober getuige te zijn van het mislukken van een nieuwe Europese poging om de leiders van Armenië en Azerbeidzjan in Brussel samen te brengen, volgens het traditionele format, met voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel.

advertentie

Dat gezegd hebbende, hebben de Franse militarisering van Armenië en zijn bevooroordeelde beleid ten aanzien van de Zuidelijke Kaukasus een schaduw geworpen over de fragiele vrede die zich in de regio ontwikkelt. Omdat zowel Armenië als Azerbeidzjan op de rand leken te staan ​​van een historisch vredesakkoord na de snelle oplossing van het conflict in de regio Karabach, heeft het besluit van Frankrijk om militair materieel aan Armenië te leveren een ontwrichtend element geïntroduceerd. Het lijkt erop dat Frankrijk Armenië voorbereidt op een mogelijk conflict met Azerbeidzjan in plaats van vrede met zijn oostelijke buurland te bevorderen.

Het mislukken van de top in Granada, die aanvankelijk werd gezien als een belangrijke stap in de richting van een vredesverdrag, is dus emblematisch voor de uitdagingen die dergelijke externe invloeden met zich meebrengen. De bevooroordeelde acties van Frankrijk brengen niet alleen de regionale stabiliteit in gevaar, maar zetten ook het bredere beleid van de Europese Unie in de zuidelijke Kaukasus onder druk. Nu het delicate vredesproces op tegenslagen stuit, wordt de behoefte aan onpartijdige bemiddeling en diplomatieke inspanningen steeds belangrijker.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending