Verbind je met ons

Armenië

Armenië: de blanke bondgenoot van de Russische agressie tegen Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

"Het is een algemeen erkende waarheid dat Armenië een post-Sovjet-democratie in de Kaukasus is, gericht op westerse waarden." Dit had de openingszin kunnen zijn van een artikel over Armenië in een betere wereld, maar dat kan nauwelijks gezegd worden over Armenië in 2023. Wat betreft het Sovjetverleden en de geografische ligging is nog steeds relevant, maar de toewijding aan democratische westerse waarden en heerschappij wet is zeer twijfelachtig - schrijft James Wilson.

De Russische agressie in Oekraïne heeft de lelijke waarheid over Armenië en zijn deelname aan het conflict aan de kant van de agressor blootgelegd.

Op 23 november vuurde Rusland raketten af ​​op de kraamafdeling van het ziekenhuis in Volnyansk, regio Zaporizhia (een pasgeboren baby werd gedood), een woonhuis en een kliniek in Kupyansk, regio Kharkiv (twee doden), woongebouwen in Kiev en Vyshgorod, Regio Kiev (7 doden). Meer raketten waren gericht op de regio's Poltava, Vinnitsa, Lviv, Odessa, Dnipro en Marioepol. Op dezelfde dag verwelkomde premier Pashinyan Poetin in Yerevan, waarbij hij hem aansprak met "Beste Vladimir Vladimirovitsj" en zijn hand schudden.

Dat is niet verwonderlijk: eerder in de zomer van 2022 beweerde de premier dat “Rusland een strategische partner en bondgenoot van Armenië".

"De standpunten van onze landen over fundamentele internationale kwesties liggen dicht bij elkaar of vallen samen", zei de plaatsvervangend voorzitter van het Armeense parlement Arshakyan op 11 juli.
Dit zijn geen op zichzelf staande uitspraken: "Rusland is de naaste partner en strategische bondgenoot van de Republiek Armenië", zei de premier herhaald op 7 sept. Op 2 november verklaarde Parlementsvoorzitter Simonyan trots: "Ik kan vol vertrouwen stellen dat de huidige Armeense regering een van de meest pro-Russisch."


Om de zaken in perspectief te plaatsen: sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Pashinyan vijf keer Rusland bezocht, zes keer een ontmoeting gehad met Poetin en hem 18 (achttien) keer aan de telefoon gehad..

Pashinyan was niet de enige hooggeplaatste Armeense functionaris die voor het Kremlin boog. De Armeense minister van Defensie, de secretaris van de Veiligheidsraad en de chef van de generale staf brachten allemaal een bezoek aan Moskou, de meesten meer dan eens. De Russische agressie tegen Oekraïne heeft het militaire partnerschap tussen de twee landen duidelijk geïntensiveerd: gezamenlijke militaire oefeningen waren gehouden in september, en in december werd een overeenkomst over militaire samenwerking in 2023 ondertekend. In februari van dit jaar bekrachtigde de Armeense parlementaire commissie voor defensie- en veiligheidskwesties een overeenkomst over samenwerking tussen de Inlichtingendiensten van de twee landen op het gebied van informatiebeveiliging[I]. Dit laatste ziet er bijna beledigend uit tegen de achtergrond van de gezamenlijke inspanningen van Oekraïne met westerse partners om de dreigingen van Rusland op dit gebied het hoofd te bieden.

advertentie

De oorlog in Oekraïne ontketende ongekende groei in handelsomzet tussen Armenië en Rusland: in 2022 bedroeg de Armeense export naar Rusland $ 2.4 miljard, wat 185.7% meer is dan in 2021. De Russische invoer naar Armenië bedroeg $ 2.6 miljard - een stijging van 44.5%. Pashinyan verklaarde op 2 februari dit jaar tevreden: "Er is een grote en gestage groei in onze handels- en economische betrekkingen." Hij benadrukte "het bijzondere persoonlijke rol van Vladimir Poetin... in deze dynamiek."

Toch is de groei van de export van Armenië naar Rusland niet alleen te danken aan het simpelweg vervangen van import uit landen die sancties hebben opgelegd aan Rusland. Volgens westerse functionarissen, overheidsinstanties en onderzoekscentra dient Armenië als een van de belangrijkste Russische hubs voor de aankoop van goederen in de EU en Oost-Azië, waarbij sancties worden omzeild. Vooral de parallelimport van microchips, smartphones en auto's via Armenië is booming. "Nieuwe toeleveringsketens door Armenië ... werden binnen enkele dagen na de sancties tot stand gebracht, en het duurde enkele maanden om ze uit te breiden", een rapport uit februari 2023 van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling bekend. Op 2 maart een joint document door de DOJ, het ministerie van Handel en het Amerikaanse ministerie van Financiën hebben Armenië geïdentificeerd als een van "derde tussenpersonen of overslagpunten om Russische en Wit-Russische sancties en exportcontroles te omzeilen".

Armenië helpt de Russische Federatie actief bij het omzeilen van sancties, niet alleen bij de invoer van civiele goederen. In september publiceerde het Amerikaanse ministerie van Financiën gedetailleerde informatie over de deelname van een Armeens bedrijf aan de aankoop van buitenlands materieel voor de Russische militaire industrie. In oktober Bloomberg gepubliceerde bewijs van leveringen van Europese uitrustingscomponenten via Armenië voor gebruik in Russische militaire uitrusting. Armenië is niet alleen een logistiek knooppunt, maar ook een centrum van militaire en technische bevoorrading dat het regime van Poetin ondersteunt in zijn oorlog tegen Oekraïne.

Armenië is een handig overslagpunt geworden voor wapens uit Iran. Het lijkt erop dat de Oekraïners de Armeniërs zouden moeten "danken" voor het feit dat het Russische leger drones heeft die hun civiele en energie-infrastructuur beschadigen en burgers doden en verwonden. Op 28 november verscheen het Poolse tijdschrift New Eastern Europe bekend: "Iran steunt de Russische oorlog tegen Oekraïne met de steun van Armenië, dat Moskou helpt sancties te omzeilen door Iraanse drones en raketten te leveren via het Armeense luchtruim en luchthavens. Iran Air Cargo, een dochteronderneming van Iran Air, vloog in september van Jerevan Zvartnots Airport naar Moskou 4 en 5, na twee eerdere vluchten op 21 en 29 augustus. Iran Air Cargo, Safiran Airport Services en hun moedermaatschappij Iran Air staan ​​onder Amerikaanse sancties voor het overbrengen van Iraanse drones naar Rusland met Armeense hulp.Il-76MD Russische luchtmachtvliegtuigen werden ook gebruikt om Iraanse drones door Jerevan te vervoeren. Rusland gebruikte deze Iraanse drones en raketten voor terroristische aanslagen op de Oekraïense infrastructuur. De VS waarschuwden Armenië voor de nauwe betrekkingen met Iran en Rusland, onder meer tijdens het bezoek van de CIA-chef aan Armenië in de zomer van 2022. Hij gewaarschuwd om weg te blijven van de nauwe militaire alliantie tussen Iran en Rusland, maar Armenië heeft de waarschuwing genegeerd".

Deze gegevens, gepubliceerd door een groot mediakanaal dat gelieerd is aan de Poolse regering en de Europese Commissie, tonen aan dat Armenië ook dient als militaire en logistieke basis voor de oorlog van het Russisch-Iraanse bondgenootschap tegen Oekraïne.

De bittere ironie van de situatie ligt in het feit dat Armenië ongekende maatregelen van diplomatieke druk in de internationale arena neemt om erkenning van de Armeense genocide te krijgen. Een natie die beweert het slachtoffer te zijn van een van de luidste misdaden van de 20e eeuw, die eist dat landen en naties een eeuw later ter verantwoording worden geroepen, die sancties eist tegen haar buren, neemt bewust en actief deel aan de meest flagrante misdaad tegen een eens broederlijke mensen. In feite is Armenië op dit moment tot aan zijn nek bezig met wat herhaaldelijk de genocide van het Oekraïense volk is genoemd.


 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending