Verbind je met ons

Armenië

Hoe Armenië Rusland helpt westerse sancties te omzeilen

DELEN:

gepubliceerd

on

Na de militaire campagne van het Kremlin op 24 februari 2022 in Oekraïne haalde Rusland Iran in als het meest gesanctioneerde land ter wereld. Rusland probeert deze sancties te omzeilen met de hulp van zijn slinkende aantal bondgenoten – voornamelijk Iran en Armenië, terwijl het ruwe olie die niet langer in Europa wordt geïmporteerd tegen verlaagde tarieven verkoopt aan India en China. Het is niet verwonderlijk dat Iran en het pro-Russische Armenië Moskou bijstaan. Door Iran gemaakte kamikaze-drones jagen burgers in Oekraïne angst aan en doden, schrijft Shahmar Hajiyev, senior adviseur, Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen (AIR Center).

De oorlog heeft geleid tot strenge sancties tegen Rusland, opgelegd door de Europese Unie (EU), de Verenigde Staten (VS) en andere pro-westerse staten. De sancties omvatte beperkingen op de financiële sector, de centrale bank en de energiesector van Rusland. Onlangs heeft de Europese Raad besloten de prijs voor Russische olie te beperken tot 60 USD per vat. Bovendien hebben buitenlandse bedrijven zich vrijwillig teruggetrokken uit de Russische markt als gevolg van een trend van 'zelfsanctie'. Alle sancties waren gericht op het verzwakken van de oorlogseconomie van Rusland en het vermogen om militaire operaties in Oekraïne voort te zetten.

Na zware sancties tegen de Russische energiesector heeft Rusland traditionele energiemarkten die teruggaan tot het Sovjettijdperk in Europa verloren en is het op zoek gegaan naar nieuwe markten in Zuidoost-Azië. Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, India's ruwe olie over zee export uit Rusland nam gestaag toe en bereikte in november 959,000 2022 vaten per dag, een vertienvoudiging. Ook bereikte China's overzeese invoer van ruwe olie uit Rusland in november van vorig jaar 14 miljoen vaten per dag.

Andere belangrijke regio's voor Rusland zijn Centraal-Azië en de Zuid-Kaukasus. Er zijn sancties opgelegd aan verschillende sectoren van de Russische economie en daarom werkt Moskou nauw samen met sommige landen om de economische banden te verdiepen en economische diversificatie te bereiken. Tijdens de eerste top van de Centraal-Aziatische landen en Rusland in Astana op 14 oktober 2022, werden belangrijke kwesties zoals het waarborgen van gemeenschappelijke handels- en economische belangen en regionale veiligheid besproken tussen de leiders.

Moskou is geïnteresseerd in het verdiepen van de bilaterale betrekkingen met Centraal-Aziatische staten om gezamenlijke projecten uit te voeren op het gebied van energie, industrie, transport, logistiek en het agro-industriële complex. Daartoe is de mogelijkheid om de importvervangingsprogramma's van de Centraal-Aziatische staten van Rusland te ondersteunen zeer cruciaal voor Moskou. Dat laten de cijfers zien handelsomzet tussen Rusland en Centraal-Aziatische landen groeien. De handelsomzet met Kazachstan groeide in de eerste tien maanden van het afgelopen jaar met 10 procent, met Oezbekistan met 40 procent in de eerste negen maanden, met Tadzjikistan met ruim 22 procent in de eerste acht maanden, met Kirgizië met 40 procent in de eerste zes maanden en 45 procent met Turkmenistan in het eerste kwartaal van 2022. De economische heropleving tussen Rusland en Centraal-Aziatische landen is het resultaat van de aanhoudende oorlog en de ambitie van Rusland om de handelsbetrekkingen met regionale staten te verdiepen.

In de zuidelijke Kaukasus is Armenië een traditionele bondgenoot van Rusland en heeft het zelfs niet blijk gegeven van een onopvallende neutraliteit over de kwestie door de Russische militaire campagne in Oekraïne te steunen. Armenië werkt samen met Rusland op verschillende platforms, zoals de Euraziatische Economische Unie (EEU), de Collective Security Treaty Organization (CSTO) enz. Zoals opgemerkt door Russian Minister-president Michail Mishustin; "Samen met onze Armeense partners nemen we operationele beslissingen om onze handels- en economische samenwerking te beschermen, met name in het licht van illegale sancties tegen de Russische Federatie".

Deze twee landen voeren met succes bilaterale handels- en economische samenwerking uit. Volgens het Armeens Statistisch Comité leidt Rusland niet alleen wat betreft het totale volume van de buitenlandse handel, maar vooral ook wat betreft de export en import. Buitenlands handelsomzet tussen Armenië en Rusland bedroeg in januari-augustus 2.6 meer dan 2022 miljard dollar, met een scherpe versnelling van de groei op jaarbasis van 11.8 procent naar 71.7 procent, voornamelijk als gevolg van een veelvoudige groei van de export.

advertentie

Met name het volume van de goederenuitvoer van Armenië naar Rusland versnelde de jaar-op-jaargroei aanzienlijk van 30.9 procent tot een verdubbeling, wat, in een iets minder gematigd opwaarts tempo, ook werd waargenomen in het volume van de invoer van goederen van Rusland tot Armenië - van 2 procent naar 4 procent, met volumes van respectievelijk USD 55.3 miljoen en USD 1.062 miljard.

Economische groei hangt ook samen met de massale Russische exodus in Armenië. Data van de Armeense migratiedienst blijkt dat tussen januari en juni 372,086 2022 Russische burgers in Armenië zijn aangekomen. Vahan Kerobyan, minister van economie van Armenië; "Als gevolg van de verhuizing zijn 300 grote bedrijven met Russisch kapitaal en ongeveer 2,500 kleine bedrijven geregistreerd in Armenië".

Onder de vertegenwoordigers van de grote bedrijven bevindt zich ook de bekende Russische oligarch Ruben Vardanyan, een miljardair van Armeense afkomst. Zijn naam werd opgenomen op de sanctielijst onder de “Putin Accountability Act” van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Bill. Ruben Vardanyan deed afstand van zijn Russische staatsburgerschap en verhuisde illegaal naar de regio Karabach, die tijdelijk onder controle staat van Russische vredeshandhavers. Zijn zakelijke belangen in Armenië omvatten verschillende start-ups en technologieplatforms. Wat de betrekkingen tussen Armenië en Rusland betreft, sprak Vardanyan over hoe Armenië nu een "venster" kan worden voor tal van Russische ondernemingen en hoe de huidige situatie nieuwe perspectieven opent voor Armenië. Bovendien, in een 23 januari met BBC HARDtalk, weigerde hij de oorlog in Oekraïne te veroordelen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën keurde een transnationaal netwerk goed voor de aanschaf van technologie die het Russische militair-industriële complex ondersteunt. Sommige in Armenië gevestigde bedrijven zijn opgenomen in de lijst van entiteiten die onder de nieuwe VS vallen sancties tegen Rusland. Daartoe werd de in Armenië gevestigde dochteronderneming van Milandr, Milur Electronics LLC (Milur Electronics), opgericht met als doel bestellingen te plaatsen bij buitenlandse fabrieken, geïntegreerde microchips te produceren en overzeese verkopen uit te voeren. Milur Electronics is gebruikt als dekmantelbedrijf van Milandr als middel om zaken te doen met buitenlandse partners van Milandr. Een ander Armeens bedrijf - Taco LLC, groothandel in elektronische en telecommunicatieapparatuur en onderdelen, is aangewezen voor het ondersteunen van Radioavtomatika, een Russisch bedrijf is gesanctioneerd, omdat Radioavtomatika Taco betaalt voor het importeren van componenten en het afhandelen van het inkoopproces in Armenië.

Azerbeidzjan is het land in de regio dat het wereldwijde financiële systeem ondersteunt tijdens de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog heeft Baku gezorgd humanitaire en energiehulp naar Oekraïne. SOCAR Energy Ukraine heeft op zijn stations in Oekraïne gratis brandstof verstrekt voor ambulances en brandweervoertuigen. Baku stuurde ook 45 stroomtransformatoren en 50 generatoren naar Oekraïense regio's. Het totale bedrag aan humanitaire hulp dat Azerbeidzjan aan dit land heeft verstrekt, bedraagt ​​ongeveer 30 miljoen manat. In het kort, westerse sancties zullen de Russische oorlogseconomie in 2023 verlammen, maar dankzij enkele landen/bondgenoten zal Moskou “manoeuvreren” om de sancties te versoepelen en de handelsbetrekkingen verder te verbeteren.

Uiteindelijk is Azerbeidzjan een van de landen geworden die Europa helpt om haar energiezekerheid tijdens de energiecrisis te waarborgen. Momenteel kijken de EU en Azerbeidzjan uit naar een verdieping van de samenwerking, en Azerbeidzjan probeert te laten zien dat het de strategische partner van het Westen is in de zuidelijke Kaukasus.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending