Verbind je met ons

Armenië

Nagorno-Karabach - Vraag naar erkenning van de Republiek Artsakh

DELEN:

gepubliceerd

on

Het historische conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan wordt consequent over het hoofd gezien door de wereld. De realiteit is dat er 3 en niet 2 landen in conflict zijn: Armenië, Azerbeidzjan en Artsakh (ook bekend als Nagorno-Karabach). Het geschil is: moet Artsakh onafhankelijk zijn of moet Azerbeidzjan over hen regeren? Het dictatoriale pan-Ottomaanse regime van Azerbeidzjan wil het land en negeert het pleidooi voor democratische zelfbeschikking - schrijven Martin Dailerian en Lilit Baghdasaryan.

Artsakh-mensen die zich hiertegen verzetten, worden elke dag gedood terwijl de wereld een oogje dichtknijpt. Om deze reden is het belangrijk om de bewustwording te vergroten en vragen we erkenning voor dit mondiale geopolitieke conflict, zodat meer humanitaire hulp kan ingrijpen.

Agressie op Artsakh

advertentie

De huidige agressie is gepland en goed getimed. De wereld is in beslag genomen door COVID en de VS zijn gefocust op grote verkiezingen.

Azerbeidzjan heeft zijn militaire capaciteit aanzienlijk uitgebreid met hulp van uitrusting en munitie van Israël en Turkije. Azerbeidzjan gebruikt ISIS-moordenaars om Armeense soldaten te bestrijden die de grens beschermen.

Civiele nederzettingen worden gebombardeerd en gedwongen te evacueren voor het inkomende leger. Massale informatieoorlog die de wereldmedia met succes verward en stil houdt. We raden u aan te handelen in het belang van het stoppen van de oorlog en het op gang brengen van een vreedzaam proces.

Oproep tot actie

De oorlog moet worden gestopt en de mensen van Artsakh (Nagorno-Karabach) hebben het recht om zichzelf te identificeren. De Azerbeidzjaanse dictatuur mag Artsakh niet overnemen zonder toestemming van de burger. Onze eis is om zowel de democratie als het historische erfgoed en veel van de eerste christelijke kerken te behouden. Azerbeidzjan heeft een geschiedenis van het op agressieve wijze vernietigen van Armeense erfgoedsites.

Gebrek aan Amerikaanse bemiddeling

De huidige Amerikaanse president, Donald Trump, heeft geprobeerd betrokkenheid bij het conflict te vermijden, waardoor Turkije zijn volledige steun kan geven aan Azerbeidzjan. President Trump staat ook bekend om zijn persoonlijke belangen in Turkije (hotels in Istanbul), wat een reden kan zijn voor zijn onwil om de humanitaire crisis die zich op dit moment ontvouwt te stoppen. Hoewel Donald Trump niet veel interesse heeft in de oorlog, heeft zijn tegenstander voor de komende verkiezingen, Joe Biden, een uitgesproken mening over het conflict, omdat hij vindt dat het belangrijk is om de kant van Turkije te stoppen en dat Turkije buiten de deur blijft. het conflict, aangezien Turkije grenst aan Armenië en Azerbeidzjan. Amerikaanse functionarissen wilden in het algemeen de handel in wapens en de overbrenging van huurlingen binnen het strijdgebied stoppen, maar er is geen diplomatiek plan. Er is een diplomatiek plan nodig om vrede en stabiliteit te bereiken. Het is absoluut noodzakelijk dat de Verenigde Staten zich bezighouden met activiteiten om vrede te creëren in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. Israël verstrekt tijdens het conflict wapens en hulp aan Azerbeidzjan.

Vluchtelingen crisis

De geschiedenis lijkt zich voor Armeniërs te herhalen. Dit is een humanitaire crisis, aangezien veel Artsakh-families hun huizen verlaten om aan de bommen en het oprukkende Azerbeidzjaanse leger te ontsnappen.

Een andere Armeense genocide ontvouwt zich voor uw ogen. Ziekenhuizen en sociale systemen in Armenië hebben het moeilijk vanwege COVID en de aanval van gewonde soldaten vanuit de frontlinies. Er is geen vluchtelingenplan en veel gezinnen hebben de vaders aan de frontlinie verloren, wat de vluchtelingenfamilies en het sociale systeem verder onder druk zet.

Onzichtbare menselijke crisis in Artsakh

Er woedt al een maand een oorlog tussen het Defensieleger van Artsakh, gesteund door Armenië en het leger van Azerbeidzjan, gesteund door Turkije. Artsakh is ook bekend als Nagorno Karabach. Azerbeidzjan heeft een geschiedenis van mensenrechtenschendingen en gebruikt zware propaganda om het imago van controle en het slachtoffer worden van een kleine natie te behouden.

Clusterbommen op burgers

Tijdens een onderzoek ter plaatse in Nagorno-Karabach in oktober 2020, Human Rights Watch gedocumenteerd 4 incidenten waarbij Azerbeidzjan clustermunitie gebruikte. Het rapport zegt dat HRW-onderzoekers de "overblijfselen van door Israël geproduceerde LAR-160-serie clustermunitieraketten" hebben geïdentificeerd in de hoofdstad Stepanakert en de stad Hadrut en de door hen veroorzaakte schade hebben onderzocht. HRW-onderzoekers zeggen dat "Azerbeidzjan deze grond-grond-raketten en lanceerinrichtingen uit Israël ontving in 2008-2009".

Oorlog met voorbedachten rade

Er is duidelijk sprake van voorbereiding door ultramoderne technologie uit Turkije en Israël binnen te halen en door Syrische strijders te bemannen. Internationale nieuwsorganisaties zoals Reuters en de BBC berichtten al over Syrische militanten die werden gestuurd om te helpen Azerbeidzjan ontstond eind september. Zowel Turkije als Azerbeidzjan worden geregeerd door dictators en hebben intern weinig tegenstand. De angst is dat ze door de daling van de olieprijzen en de wens om hun territoria te verenigen erop rekenen dat de wereld in beslag wordt genomen door COVID om hun agressie op het land uit te kunnen voeren.

"Dankzij geavanceerde Turkse drones die eigendom zijn van het Azerbeidzjaanse leger, zijn onze slachtoffers aan het front kleiner geworden", zei de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev in een televisie-interview met de Turkse nieuwszender TRT Haber. Hun strijdkrachten vernietigden een aantal Armeense posities en voertuigen met de luchtaanvallen uitgevoerd door Bayraktar TB2 gewapende UAV's. Dit zijn Turkse drones die in staat zijn om op afstand bestuurde of autonome vluchtoperaties uit te voeren, vervaardigd door het Turkse Baykar-bedrijf.

De tijd dringt echter doordat steeds meer wereldleiders smeken om het stijgende aantal doden en het lijden van mensen op te merken. Het oprukkende leger stopt niet eens om de lijken op te halen. Het slagveld is gevuld met een bedorven stank en soms begroeven Armeniërs die soldaten uit angst voor een uitbraak en wilde zwijnen of andere dieren ze opeten. Volgens dit Washington Post artikellijken de lichamen van de huurlingen te zijn verwijderd en teruggestuurd naar Syrië.

Onthoofdingen

Verschillende nieuwsbronnen meldden weer een onmenselijk incident door Azerbeidzjan - de onthoofding van een soldaat. Op 16th In oktober, rond 1 uur, belde een lid van de Azerbeidzjaanse strijdkrachten de broer van een Armeense soldaat en zei dat zijn broer bij hen is; ze onthoofden hem en gingen zijn foto op internet plaatsen. Naderhand, enkele uren later, vond de broer die vreselijke foto van zijn onthoofde broer op de social media-pagina van zijn broer. Die foto's worden gearchiveerd omdat ze te gruwelijk zijn. Helaas krijgen mensen die Armeniërs onthoofden medailles en het is een gangbare praktijk tijdens oorlogstijd.

Azerbeidzjaanse strijdkrachten onthoofden een Armeense soldaat en plaatsten deze foto op zijn eigen sociale media.

Executies van gevangenen

Er is een virale video van twee krijgsgevangenen die met geweld zijn vermoord door Azerbeidzjaanse soldaten. In de video lijken de gevangenen met hun handen achter zich gebonden en zijn ze gedrapeerd in de vlaggen van Armenië en Artsakh zittend op een kleine muur. In de volgende 4 seconden beveelt een Azerbeidzjaanse soldaat in Azerbeidzjaans: "Richt op hun hoofden!", Dan klinken honderden schoten die de krijgsgevangenen in een mum van tijd doden.

Gespannen medisch systeem

Artsakh en Armeense ziekenhuizen staan ​​onder druk door de toename van COVID-19-gevallen. Bovendien is er een groeiend tekort aan personeel en bedden om de gewonden te verzorgen die uit de frontlinie worden gehaast. Veel vluchtelingen zijn ontsnapt aan het bombardement in Artsakh door Azerbeidzjaanse troepen en zijn naar Armenië gevlucht om onderdak te zoeken. Veel gezinnen hebben de vader verloren aan de oorlog en zijn ook op de vlucht in deze extreem gevaarlijke tijd.

Turkije heeft honderden tonnen internationale humanitaire hulp aan Armenië geblokkeerd vanuit de VS. Ze hebben het verboden om door het luchtruim van Turkije te vliegen, wat gevolgen heeft gehad voor het krijgen van de broodnodige medische benodigdheden uit het buitenland.

We vestigen de aandacht van de internationale gemeenschap over de hele wereld op de ernst van de situatie.

We roepen de leidende landen van de wereld op om alle invloed die ze hebben aan te wenden om mogelijke inmenging van de kant van Turkije en Azerbeidzjan, die de situatie in de regio al hebben gedestabiliseerd, te voorkomen.

Vandaag staan ​​we voor een serieuze uitdaging. De situatie wordt verergerd door COVID-19. We vragen u al het mogelijke te doen om de oorlog te beëindigen en het politieke schikkingsproces in het conflictgebied Azerbeidzjaans-Karabagh te hervatten.

De ernst van dit moment vraagt ​​om ieders waakzaamheid in elk land. Vrede hangt af van onze individuele en collectieve inspanningen.

We dringen er bij u op aan om de oorlog te stoppen in het belang van het behoud van mensenlevens aan zowel Armeense als Azerbeidzjaanse zijde. De bevolking van Armenië lijdt pijn, maar dat geldt ook voor de bevolking van Azerbeidzjan, die wordt geregeerd door een dictator die aan beide kanten onzorgvuldig omgaat met mensenlevens en internationale steun geniet. Israël, VS, Duitsland en Rusland: je hebt dit gemaakt en je kunt dit stoppen nu het nog kan!

De auteurs zijn Martin Dailerian, een staatsburger van de VS, en Lilit Baghdasaryan, een staatsburger van de Republiek Armenië.

De meningen in het bovenstaande artikel zijn die van de auteurs en weerspiegelen geen enkele steun of mening van de kant van EU Reporter.

Armenië

Jongerenbevolking die zich voorbereidt op oorlog in Armenië

gepubliceerd

on

Het einde van de militaire operaties in Karabach met de ondertekening van een trilaterale verklaring veroorzaakte verschillende reacties in Armenië. Het ontwaken van de Armeense samenleving, die tijdens de oorlog werd misleid door verkeerde informatie, met het nieuws van de nederlaag 's nachts, leidde tot chaos. Verschillende politieke groeperingen probeerden de huidige regering omver te werpen en de macht te grijpen, schrijft Louis Auge.

De politieke crisis was beschikbaar voor de belangen van de oppositie. Ze noemden de huidige regering een "ontrouw" en "verrader", ze verzamelden radicale nationalisten om zich heen en probeerden met hun steun de macht te grijpen. Historisch gezien hebben anti-Turkse politieke bewegingen zoals Dashnaktsutyun een voortrekkersrol gespeeld in deze richting.

Degenen die de nieuwe realiteit in de regio niet kunnen accepteren, bereiden zich al voor op de nieuwe oorlogen. Terwijl Azerbeidzjan spreekt over het openen van communicatie in de regio, het aangaan van nieuwe economische betrekkingen, gebaseerd op de vereisten van de trilaterale verklaring, is de aanpak in Armenië anders. Vooral anti-Turkse propaganda onder jongeren en hun oproep om voor Karabach te vechten kan tot gevaarlijke gevolgen leiden.

advertentie

GRATIS MILITAIRE TRAINING VOOR JONGEREN

Onlangs is een militair-patriottische school genaamd "POGA" begonnen met haar activiteiten in Armenië. Het heeft mensen van verschillende leeftijdsgroepen rond de school verzameld, die op 29 maart 2021 met lessen begon. De nadruk ligt op de jeugd. Naast mannen waren ook vrouwen betrokken bij de trainingen. Ze leren werken met militaire uitrusting, schieten, bergbeklimmen, eerste hulp, militaire tactieken, enz. De lessen worden gegeven in de volgende richtingen. Degenen die zich bij het personeel voegen, worden ook betrokken bij psychologische training.

De activiteiten van "POGA" omvatten radicaal nationalisme en anti-Turkse propaganda. De Facebook-pagina van Organisatie citeert regelmatig "helden" zoals Garegin Njde en Monte Melkonyan. Bijna in elke post roepen gebruikers op tot oorlog: slogans als "De vijand is dezelfde vijand", "We hebben niet het recht om te verzwakken", "Laten we een grote kracht zijn en de hele wereld bewijzen dat we niet zullen vallen", "We moeten sterker zijn en een volksleger zijn.", "Het moederland heeft je meer nodig dan altijd" houden jonge mensen weg van gezond verstand.

Het feit dat de trainingen gratis zijn roept vragen op. Het is bekend dat militaire training hoge kosten met zich meebrengt: de levering van wapens en andere uitrusting voor het personeel, reiskosten, voedsel, enz. hebben geld nodig. Hoewel er onvoldoende informatie is over de financiële bronnen van "POGA", is bekend dat de organisatie steun krijgt van de Armeense diaspora. In een van de informatie op Facebook spreken de organisatoren hun dankbaarheid uit voor de steun van de Amerikaanse Armeniër Vrej Grigoryan.

Hoewel de oefeningen voornamelijk in Yerevan worden georganiseerd, worden er ook in andere gebieden militaire lessen gegeven. In mei namen in totaal ongeveer 300 mensen deel aan de trainingen in de provincies Tavush en Lori. De volgende training is gepland in Dilijan National Park.

WAT KUNNEN PROBLEMEN VAN "POGA" OP LANGE TERMIJN ZIJN?

Jongeren opvoeden met radicaal nationalistisch denken en ze vergiftigen met anti-Turkse propaganda is gevaarlijk voor de toekomst van de regio. De nieuwe politieke realiteit in de zuidelijke Kaukasus na de oorlog heeft grote kansen gecreëerd voor alle landen in de regio. Armenië en Azerbeidzjan moeten de belangrijkste stappen zetten om deze kansen te benutten om duurzame vrede tot stand te brengen in de zuidelijke Kaukasus. Na de ondertekening van de trilaterale verklaring sprak Azerbeidzjan zijn benadering van het probleem uit en toonde het interesse in nieuwe regionale projecten. In Armenië is de benadering van de werkelijkheid echter anders: hoewel sommige krachten het nodig vinden om de betrekkingen met Turkije en Azerbeidzjan te reguleren, nationalistische politieke krachten zoals Dashnaktsutyun, politieke figuren zoals Robert Kocharyan die een alliantie met hen aanging, en initiatieven zoals "POGA", die is ontstaan ​​tegen de achtergrond van al deze processen, accepteren het herstel van de betrekkingen met Azerbeidzjan ten stelligste niet.

Jongeren die zijn grootgebracht met de ideologie van "POGA" zullen niet toestaan ​​dat er een dialoog tot stand wordt gebracht tussen Armenië en Azerbeidzjan en, als gevolg daarvan, de betrekkingen tussen de volkeren normaliseren.

“POGA” IS EEN BEDREIGING VOOR ARMENI

Betrokkenheid van jongeren bij militaire training door organisaties zoals "POGA" is in de eerste plaats gevaarlijk voor Armenië. In een tijd waarin de politieke crisis in het land voortduurt, wanneer er onenigheid is onder burgers, kan het opleiden van jongeren met een radicaal nationalistische mentaliteit, het leren gebruiken van wapens in de nabije toekomst leiden tot problemen in de Armeense samenleving. Jongeren die zijn grootgebracht met de ideologie van "POGA" zullen Armeniërs tegenkomen die anders denken dan zij en vrede willen, geen oorlog. De jeugd van "POGA" zal deze Armeniërs als hun vijanden beschouwen.

Er zijn in de geschiedenis veel soortgelijke incidenten geweest. Zelfs tijdens de Eerste Wereldoorlog voerden de Armeniërs, die de "vrijheidsstrijd" in het Ottomaanse rijk begonnen, in opdracht van de Armeense Kerk niet alleen slachtingen uit tegen moslims, maar ook tegen Armeniërs die zich niet bij hen voegden. Een ander voorbeeld zijn de recente acties van radicale bewegingen zoals "Sasna Tsrer": in 2016 doodden leden van deze groep een politieregiment in Yerevan en doodden wetshandhavers. Hieruit blijkt dat Armeniërs, die radicaal zijn opgevoed en georganiseerd, een bedreiging vormen voor Armenië.

Vrouwen die betrokken zijn bij militaire trainingen zijn nog gevaarlijker. Onder invloed van de nationalistische ideologie begonnen deze vrouwen later hun kinderen in dezelfde richting op te voeden. Dit voorkomt dat de samenleving een gezonde mindset ontwikkelt.

OORLOG OF VREDE?

De Armeense regering moet goed nadenken over de huidige situatie. Oorlog of vrede? Welke optie belooft een betere toekomst voor Armenië? Hoe kunnen jongeren die zijn opgevoed met een radicale nationalistische mentaliteit en zich voorbereiden op de volgende oorlog een bijdrage leveren aan Armenië? Wat zal Armenië winnen in de volgende oorlog?

Verder lezen

Armenië

Zuidelijke Kaukasus: Commissaris Várhelyi bezoekt Georgië, Azerbeidzjan en Armenië

gepubliceerd

on

Olivér Várhelyi, commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding (foto) zal van vandaag (6 juli) tot 9 juli naar de zuidelijke Kaukasus reizen en Georgië, Azerbeidzjan en Armenië bezoeken. Dit wordt de eerste missie van de commissaris naar landen in de regio. Het volgt de goedkeuring van het economisch en investeringsplan, ter ondersteuning van een hernieuwde agenda voor herstel, veerkracht en hervorming voor de landen van het Oostelijk Partnerschap. Tijdens zijn ontmoetingen met politieke autoriteiten, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld zal commissaris Várhelyi het economisch en investeringsplan voor de regio en zijn vlaggenschipinitiatieven per land presenteren. Hij zal ook belangrijke kwesties van bilaterale betrekkingen met elk van de drie landen bespreken. De commissaris zal de solidariteit van de EU met partnerlanden in de strijd tegen de COVID-19-pandemie bevestigen.

In Georgië zal commissaris Várhelyi een ontmoeting hebben met onder meer premier Irakli Garibashvili, minister van Buitenlandse Zaken David Zakalani, parlementsvoorzitter Kakhaber Kuchava en vertegenwoordigers van politieke partijen, evenals met patriarch Ilia II. In Azerbeidzjan zal hij ontmoetingen hebben met onder meer minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov, hoofd van de presidentiële regering Samir Nuriyev, minister van Economie Mikayil Jabbarov en minister van Energie Parviz Shahbazov. In Armenië zal commissaris Várhelyi onder meer een ontmoeting hebben met president Armen Sarkissian, waarnemend premier Nikol Pashinyan, waarnemend vice-premier Grigoryan en patriarch Karekin II. Audiovisuele verslaggeving van het bezoek zal beschikbaar zijn op EbS.

advertentie
Verder lezen

Armenië

De waarnemend premier van Armenië behoudt de macht, versterkt het gezag ondanks een militaire nederlaag

gepubliceerd

on

By

De waarnemend premier van Armenië en leider van de burgerlijke contractpartij Nikol Pashinyan ontvangt een stembiljet in een stembureau tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen in Yerevan, Armenië, 20 juni 2021. Lusi Sargsyan/Photolure via REUTERS
De waarnemend premier van Armenië en leider van de burgerlijke contractpartij Nikol Pashinyan bezoekt een stembureau om zijn stem uit te brengen tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen in Yerevan, Armenië, 20 juni 2021. Lusi Sargsyan/Photolure via REUTERS

De waarnemend premier van Armenië en leider van de burgerlijke contractpartij Nikol Pashinyan bezoekt een stembureau om zijn stem uit te brengen tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen in Yerevan, Armenië, 20 juni 2021. Lusi Sargsyan/Photolure via REUTERS

De waarnemend premier van Armenië, Nikol Pashinyan (foto), hield de macht in een parlementsverkiezing die zijn gezag versterkte, ondanks dat hij vorig jaar alom werd beschuldigd van een militaire nederlaag in de enclave Nagorno-Karabach, blijkt uit de resultaten op maandag (21 juni), schrijft Alexander Marrow.

Pashinyan's Civil Contract-partij won 53.92% van de uitgebrachte stemmen bij de vervroegde verkiezingen van zondag, volgens voorlopige resultaten op maandag. De Armenië-alliantie van voormalig president Robert Kocharyan bleef achter met 21.04% en twijfelde aan de geloofwaardigheid van het resultaat, meldde het persbureau Interfax.

advertentie

De regering riep de verkiezingen uit om te proberen een einde te maken aan een politieke crisis die begon toen etnisch-Armeense troepen vorig jaar in zes weken van gevechten grondgebied afstonden aan Azerbeidzjan in en rond Nagorno-Karabach.

De vijandelijkheden veroorzaakten internationale bezorgdheid omdat de wijdere regio van de zuidelijke Kaukasus een corridor is voor pijpleidingen die aardgas en aardolie naar de wereldmarkten vervoeren. Het is ook een geopolitieke arena waar Rusland, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Turkije allemaal strijden om invloed.

Pashinyan, 46, kreeg te maken met straatprotesten na de nederlaag en eiste zijn aftreden vanwege de voorwaarden van een vredesakkoord waarbij Azerbeidzjan de controle terugkreeg over het grondgebied dat het had verloren tijdens een oorlog in het begin van de jaren negentig.

Pashinyan beschreef de overeenkomst als een ramp, maar zei dat hij gedwongen was om het te ondertekenen om grotere menselijke en territoriale verliezen te voorkomen.

Hij schreef maandag op Twitter dat zijn partij een constitutionele meerderheid zou hebben - minstens 71 van de 105 afgevaardigden - en "een regering zal vormen die door mij wordt geleid".

Pashinyan zei dat Armenië de banden met door Rusland geleide regionale groepen, de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO) en de Euraziatische Economische Unie (EAEU) zou versterken.

"We zijn vastbesloten om te werken aan het verbeteren, verdiepen en ontwikkelen van relaties (met CSTO en EAEU-landen), en we zullen zeker in deze richting gaan", citeerde het Russische RIA-persbureau Pashinyan in een toespraak die op Facebook werd uitgezonden.

Armenië, dat een Russische militaire basis herbergt, is een bondgenoot van Moskou, hoewel de betrekkingen onder Pashinyan, die in 2018 aan de macht kwam na straatprotesten en op een anticorruptieagenda, koeler waren.

Een andere regionale macht, Turkije, steunde Azerbeidzjan in het conflict van vorig jaar en volgt de ontwikkelingen in Armenië op de voet.

Pashinyan bezocht maandag een begraafplaats om bloemen te leggen op het graf van soldaten die in het conflict van vorig jaar zijn omgekomen.

De definitieve resultaten van de verkiezingen worden over een week bekend gemaakt, zei Interfax maandag, hoofd van de Centrale Verkiezingscommissie (CEC), Tigran Mukuchyan. Hij zei dat de resultaten Pashinyan het recht gaven om zelf een regering te vormen.

Opiniepeilingen hadden de partij van Pashinyan en de Armeense Alliantie van Kocharyan nek aan nek gezet.

"Deze (verkiezings)resultaten zijn in tegenspraak met de processen van het openbare leven die we de afgelopen acht maanden hebben waargenomen", aldus de alliantie in een verklaring van Interfax.

Het zei de resultaten niet te erkennen en was begonnen met overleg met andere partijen om een ​​collectief beroep op het constitutionele hof van Armenië te organiseren, meldde RIA.

Kocharyan is een inwoner van Nagorno-Karabach. De enclave wordt internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, maar een groot deel van de bevolking is etnisch Armeens.

Kocharyan was president van Armenië van 1998 tot 2008 en werd beschuldigd van onrechtmatig handelen toen hij in maart 2008 de noodtoestand instelde na een omstreden verkiezing. Bij botsingen tussen politie en demonstranten kwamen zeker tien mensen om het leven.

Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zeiden dat de verkiezingen competitief waren en over het algemeen goed werden beheerd.

"Ze werden echter gekenmerkt door intense polarisatie en ontsierd door steeds opruiende retoriek onder belangrijke deelnemers", zei het in een verklaring.

Er waren 319 meldingen van onregelmatigheden bij het stemmen, meldde RIA. De CEC zei dat de verkiezingen grotendeels in overeenstemming waren met de wettelijke normen en waarnemers van een CIS-waarnemingsmissie zeiden dat de stemming open en eerlijk was, meldde Interfax maandag.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending