Verbind je met ons

Albanië

Albanië en Azerbeidzjan streven naar uitbreiding van de bilaterale betrekkingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Het bezoek van president van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev aan de Republiek Albanië op 15 november 2022 was het eerste staatsbezoek van president Aliyev aan Tirana. Het officiële bezoek kan worden gekarakteriseerd als het openen van een nieuwe pagina in de bilaterale betrekkingen tussen twee landen. Het is vermeldenswaard dat diplomatieke relaties tussen de Republiek Azerbeidzjan en de Republiek Albanië werden opgericht op 22 september 1993, en in de afgelopen 30 jaar hebben twee landen samengewerkt op verschillende gebieden zoals cultuur, handel, veiligheid en energie. Ook zijn de politieke contacten tussen Bakoe en Tirana op een hoog niveau, aangezien Albanië altijd de soevereiniteit en territoriale integriteit van Azerbeidzjan heeft gesteund. Met name het Albanese standpunt over de Karabach-kwestie heeft de ruggengraat gevormd voor de uitbreiding van de bilaterale betrekkingen tussen Bakoe en Tirana, schrijft Shahmar Hajiyev, senior adviseur, Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen.

Wat de economische betrekkingen betreft, moet worden opgemerkt dat handelsomzet tussen twee landen is met 2.78 keer toegenomen, inclusief import met 2.69 keer en export met 3.14 keer van januari tot september 2022. Er is potentieel om de bilaterale betrekkingen te verdiepen, daarom opent het staatsbezoek nieuwe kansen voor het versterken van de politieke dialoog op hoog niveau en het openen van de Ambassade van Azerbeidzjan in de hoofdstad Tirana.

Tijdens het bezoek aan Tirana besprak president Ilham Aliyev met president Bajram Begaj de bilaterale samenwerking op het gebied van energie, infrastructuur, toerisme, landbouw en industrie. Daartoe is Tirana geïnteresseerd in het verdiepen van de economische samenwerking met Baku, vooral in de energiesector. Albanië is een land met een beperkte aardgasproductie en het land is voor zijn elektriciteitsvoorziening bijna volledig afhankelijk van waterkracht. Het land produceert een kleine hoeveelheid gas, die voornamelijk wordt gebruikt voor de olieproductie en de raffinage-industrie. De energiesector van Albanië is dus voornamelijk afhankelijk van waterkracht en de geïmporteerde fossiele brandstoffen. Maar Tirana is zeer geïnteresseerd om de aardgas sector zoals in maart 2021 hebben de Amerikaanse bedrijven Excelerate Energy LP en ExxonMobil LNG Market Development Inc. een "Memorandum of Understanding" getekend met de Albanese regering om een ​​haalbaarheidsstudie uit te voeren voor de mogelijke ontwikkeling van een vloeibaar aardgasproject in Vlora, bestaande uit een LNG importterminal, ombouw of uitbreiding van de bestaande Vlora thermische energiecentrale en het opzetten van kleinschalige LNG-distributie.

Aangezien het land ernaar uitkijkt zijn energiezekerheid op de lange termijn te ondersteunen, wil Albanië zijn energievoorziening diversifiëren door hernieuwbare energiebronnen, LNG en aardgas uit pijpleidingen te gebruiken. Een andere belangrijke bron van aardgasvoorziening zou dus Azerbeidzjaans aardgas kunnen zijn via de Trans Adriatic Pipeline (TAP), het Europese deel van de Southern Gas Corridor (SGC). Het is vermeldenswaard dat Albanië succesvol samenwerkt met Azerbeidzjan in het kader van het interregionale SGC-project. Zoals opgemerkt door Voorzitter Begaj: “Samenwerking op het gebied van energie is een essentiële richting voor zijn land. De uitvoering van het TAP-project is van strategisch belang en beide landen hebben op dit gebied met succes samengewerkt”. Benadrukt moet worden dat de “Intergouvernementele overeenkomst on TAP project” werd in februari 2013 ondertekend tussen Albanië, Italië en Griekenland, en de baanbrekende ceremonie vond plaats op 17 mei 2016. De commerciële activiteiten begonnen eind 2020. Naast het profiteren van de transitmogelijkheden in het kader van de TAP-project heeft de uitvoering van het project noodzakelijkerwijs bijgedragen tot de uitbreiding van de arbeidsparticipatie in Albanië. Bovendien zorgde het project voor een toename van het bbp en de begrotingsinkomsten voor Albanië.

Ook hebben op 6 juli 2021 Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, het Albanese Ministerie van Infrastructuur en Energie en Albgaz Sh.a. ondertekende een Samenwerkings- en overdrachtsovereenkomst op de Fier Zuid-faciliteit. TAP zal het Fier-gasuitgangspunt ontwerpen, aanschaffen en bouwen, een investering van meerdere miljoenen euro's in het land. De nieuwe faciliteit is een belangrijke mijlpaal voor de vergassing van Albanië, aangezien het een verbindingspunt tussen het TAP-transportsysteem en de toekomstige gasinfrastructuur in Albanië mogelijk zal maken.

Ondertussen is Albanië ook geïnteresseerd in de actieve deelname van Azerbeidzjan aan het vergassingsproces van het land. Discussies tussen de regeringen van Azerbeidzjan en Albanië over de deelname van de Azerbeidzjaanse staatsoliemaatschappij (SOCAR) aan de ontwikkeling van de energie-infrastructuur van Albanië zijn al geruime tijd aan de gang. In die zin hebben Albanië en Azerbeidzjan een voorlopige overeenkomst getekend overeenkomst in december 2014 om samen te werken bij de ontwikkeling van een Albanees gasnet, en SOCAR was van plan een haalbaarheidsstudie op te stellen over een Albanees en Montenegrijns gasinfrastructuurplan. Later tekenden Albanië en Azerbeidzjan eenMemorandum of Understanding die samenwerking bieden bij de ontwikkeling van een masterplan voor de vergassing van Albanië”.

Gezien de ontwikkelingen in Albanië, vicepremier en minister van Infrastructuur en Energie Belinda Balluku kondigde op sociale netwerken aan dat " Zeer binnenkort details over de plannen voor de nabije toekomst met SOCAR, een van 's werelds beste bedrijven op het gebied van gas". Al het bovenstaande bevestigt dat de TAP-pijpleiding de energiezekerheid van alle betrokken landen ondersteunt. De pijpleiding ondersteunt vergassing en de mogelijkheid om een ​​ondergrondse aardgasopslagfaciliteit in Albanië te ontwikkelen.Bovendien kan de TAP-pijpleiding een uitgangspunt vormen voor de geplande Ionian Adriatic Pipeline (IAP) om verbinding te maken met de markten in Kroatië, Albanië, Montenegro, en Bosnië en Herzegovina.

advertentie

Uiteindelijk was de ontmoeting tussen Azerbeidzjaanse en Albanese presidenten zeer vruchtbaar voor beide landen, aangezien het staatsbezoek een nieuwe en sterke impuls geeft aan de gemeenschappelijke ontwikkeling en welvaart. In 2023 zal de succesvolle samenwerking worden voortgezet met een nieuwe dynamiek op het gebied van energie, infrastructuur, toerisme, landbouw en industrie. Last but not least is de deelname van SOCARS aan energieprojecten in Albanië interessant voor Azerbeidzjan om de geografie van zijn gasexport uit te breiden. Voor Albanië is Azerbeidzjaans aardgas van groot belang voor zijn energiezekerheid op de lange termijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending