Verbind je met ons

Albanië

Iran agenten, bron van verkeerde informatie tegen oppositie, ondervraagd, verdreven uit Albanië

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op 22 juli 2022 hebben de Amerikaanse regering en haar ambassade in Albanië een verklaring afgegeven waarin wordt gewaarschuwd voor een geloofwaardige terroristische dreiging tegen de Free Iran World Summit van 23-24 juli, georganiseerd door de National Council of Resistance of Iran (NCRI). De NCRI van haar kant heeft de jaarlijkse top op aanbeveling van de Albanese regering uitgesteld.  

Een week eerder, op 16 juli, meldden de Albanese nieuwszenders dat SPAK (Structuur ter bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad, (SPAK), handelend op verzoek van het speciale openbaar ministerie, 20 Iraniërs had aangehouden en ondervraagd wegens spionage in opdracht van de Iraanse De Albanese politie deed invallen in acht appartementen, vier kantoren en verschillende gebouwen waar deze personen woonden en die zich bezighielden met verboden activiteiten.  

De actie kwam na vier jaar toezicht op en onderzoek naar de acties van de gearresteerden, waaronder spionage op Albanees grondgebied namens de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), een entiteit die door de Verenigde Staten is aangewezen als een Foreign Terrorist Organization (FTO), en het ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (MOIS), volgens EuroNews Albanië.

Albanese media identificeerden 11 van de ondervraagden als Hassan Heyrani, Mehdi Soleimani, Gholamreza Shekari, Mostafa Beheshti, Abdolrahman Mohammadian, Hassan Shahbaz, Sarfaraz Rahimi, Mahmoud Dehghan Gourabi, Mohammad Reza Seddigh, Reza Islami en Ali Hajari. Naast het doorzoeken van hun appartementen en kantoren, werden ook al hun elektronische apparatuur, waaronder mobiele telefoons, computers, bandrecorders en documenten, in beslag genomen.

Deze personen werden ook beschuldigd van “het ontvangen van geld van de Iraanse geheime diensten, de Qods Force en de IRGC om informatie te verkrijgen over de MEK in Albanië.”

In een rapport over deze ontwikkeling publiceerde de NCRI op 1 augustus een rapport dat wijst op een 17 februari 2021 letter door een Iraans staatsburger en een voormalig MEK-lid, Hadi Sani Khani, aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, en onthulde dat hij vier jaar lang had samengewerkt met dezelfde personen, met name Hassan Heyrani, die als leider had opgetreden en liaison tussen deze personen en de Iraanse ambassade in Tirana. “Tijdens deze periode begon ik samen te werken met officiële agenten van het MOIS in de ambassade in Albanië…. en MOIS-agenten, waaronder Ebrahim en Massoud Khodabandeh, Gholamreza Shekari en Ehsan Bidi en later Hassan Heyrani. Ze gebruikten me voor demonisering, spionage, het verzamelen van inlichtingen en verkenningsplannen om terroristische acties tegen de MEK uit te voeren', had Sani Khani geschreven.

De NCRI benadrukte dat “hoewel de Albanese media nu berichten over de spionage en georganiseerde terroristische activiteiten die gepland zijn door deze ring van ex-MEK die in dienst is van de Iraanse geheime diensten in Albanië, is de outreach van deze ring naar westerse nieuwsuitzendingen in de reguliere media een ander uitgebreider aspect. dat vereist nauwkeurig onderzoek en onderzoek.”

advertentie

Het voegde eraan toe dat de anti-MEK-ring die uit Teheran opraakt en in Albanië woont, “een dozijn journalisten van nieuwsmedia als The Guardian, Foreign Policy, The Independent, Der Spiegel, MSNBC en zelfs de BBC kon bedriegen of manipuleren. en de New York Times, evenals anderen, om geringschattende en bizarre beschuldigingen te publiceren tegen de MEK, de belangrijkste oppositiebeweging die probeert het regime in Teheran omver te werpen, en die het Iraanse regime internationaal in diskrediet wil brengen en demoniseren om de schijnwerpers af te zwakken de MEK heeft zijn mensenrechtenschendingen, zijn geheime kernwapenprogramma's, zijn terroristische sponsoractiviteiten en zijn inmenging in het Midden-Oosten om oorlog en conflict aan te wakkeren op gang gebracht.”

“Deze agenten vertelden gretige en gewillige “vriendelijke journalisten” leugens en valse verhalen over de MEK en haar leiderschap en doelstellingen, om wantrouwen en verwarring te zaaien in de hoofden van het westerse publiek en om het moeilijk te maken voor westerse beleidsmakers en publieke figuren om te steunen. de beweging tegen het Iraanse regime”, schreef NCRI.

Na deze ontwikkelingen reisden vier Iraanse inlichtingenagenten, Shahin Qajar Mohammadi Fard, Seyed Ahmad Azim Setara, Betool Soltani en Afshin Kalantari, die in het VK en Duitsland woonden, op 29 juli naar Albanië om de terroristische missie voort te zetten. Zich bewust van hun banden met de ondervraagde agenten, weigerden de Albanese politie en luchthavenautoriteiten de vier echter de toegang en stuurden hen naar hun land van herkomst.

In een reactie op deze ontwikkelingen zei Shahin Gobadi, de in Parijs gevestigde mediawoordvoerder van MEK, tegen de EU Reporter: “Nu, met de recente onthullingen over Albanese wetshandhavingsinstanties die deze agenten onderzoeken, zou het glashelder moeten zijn dat ze de reguliere media hebben gevoed met leugens en propaganda om te denigreren en de weg vrij te maken voor terroristische complotten tegen de Iraanse oppositie, die het regime als een existentiële bedreiging beschouwt.” 

Gobadi voegde eraan toe: “Het zou alle gerenommeerde media en nieuwsredacteuren zorgen moeten baren hoe het Iraanse regime propaganda gebruikt tegen de MEK die in een tijdsbestek van meer dan twee decennia is ontwikkeld om aandacht te krijgen voor zijn desinformatiecampagne tegen zijn tegenstanders.”

Gobadi onderstreepte "de noodzaak om de paspoorten, het asiel en het staatsburgerschap van de huurlingen van het Iraanse regime in Europa in te trekken", riep Gobadi op tot vervolging, bestraffing en uitzetting van agenten van de MOIS en de terroristische Quds Force uit Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en de VK.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending