Verbind je met ons

Afrika

Afrika ontvangt humanitaire zending Russische meststoffen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het Russische bedrijf Uralchem, een van 's werelds grootste producenten en exporteurs van stikstof, kalium en complexe meststoffen, zal zijn producten (ureum of samengestelde meststoffen) gratis aan Afrika leveren.

Dit project van Uralchem ​​wordt uitgevoerd in overeenstemming met de VN-doelstelling voor duurzame ontwikkeling nr. 2 "Honger uitroeien, voedselzekerheid waarborgen en voeding verbeteren en duurzame landbouw bevorderen". Het project in dit stadium voorziet in humanitaire levering van de eerste partij van 25 duizend ton aan de Republiek Togo (haven van Lomé).

Zoals Dmitry Konyaev, CEO van Uralchem, opmerkte: "Te midden van deze gecompliceerde geopolitieke situatie, die de wereldwijde marktomstandigheden voor de productie en consumptie van meststoffen aanzienlijk heeft beïnvloed, is Uralchem ​​klaar om landbouwproducenten in Afrika te ondersteunen door een gratis verzending van een deel van onze basis- en geavanceerde producten. Als een belangrijke speler in de sector begrijpen we hoe belangrijk het is om de landbouw te ondersteunen, zowel in onze thuismarkt als in Afrika, dat het erg moeilijk heeft om door deze economische crisis te komen."

Opgemerkt kan worden dat het initiatief van Uralchem ​​het eerste en uniek is in zijn soort in de wereld onder particuliere bedrijven.

De verzending van de humanitaire lading van Uralchem ​​naar Afrika komt kort na de ondertekening op 22 juli in Istanbul van het memorandum van overeenstemming tussen het VN-secretariaat en Rusland om Russisch voedsel en meststoffen op de wereldmarkten te promoten. Aan VN-zijde werd het document ondertekend door VN-secretaris-generaal António Guterres.

De belangrijkste taak van dit document is om te zorgen voor een transparante en ongehinderde levering van voedsel en meststoffen, inclusief grondstoffen voor hun productie, naar de wereldmarkten. We hebben het met name over het wegnemen van belemmeringen op het gebied van financiën, verzekeringen en logistiek, om voor deze producten gerichte vrijstellingen te krijgen van de beperkende maatregelen tegen Rusland. De looptijd van de nota is 3 jaar.

Eerder hadden de VS al een algemene vergunning afgegeven voor transacties met Rusland met betrekking tot meststoffen, voedsel, zaden, maar ook medische apparatuur en medicijnen. Bij de goedkeuring van het zevende pakket sancties tegen Rusland merkte de Europese Unie ook op dat zij zich ertoe heeft verbonden maatregelen te vermijden die zouden kunnen leiden tot een afname van de voedselzekerheid over de hele wereld.

advertentie

De begunstigde van Uralchem ​​was de voormalige Russische zakenman Dmitry Mazepin, die onder EU-sancties viel en een meerderheidsbelang in het bedrijf verkocht. De activa van Uralchem ​​in de EU, met inbegrip van de terminals voor het overslaan van meststoffen en ammoniak in Letland, waren ook buiten de controle van Uralchem, maar tot dusver werden ze beperkt door de Letse autoriteiten als gevolg van sancties. De staatsautoriteiten hebben nog niet besloten toestemming te geven voor de doorvoer van meststoffen via de terminals, of zelfs voor de invoer van Russische meststoffen voor Letse boeren.

In dit verband zijn de recente verklaringen van Josep Borrell, het hoofd van het buitenlands beleid van de EU, opmerkelijk. Hij zei dat de EU de mogelijkheid niet uitsluit om gedeeltelijke wijzigingen in de sancties tegen Rusland in te voeren, als deze een indirecte impact hebben op de voedsel- en kunstmestmarkten. Dat meldde het Spaanse persbureau EFE op 26 juli. Volgens Borrell zijn er economische actoren die "overreageren" bij sancties. "De mogelijkheid hebben om te doen wat niet verboden is, doen ze niet", meent Borrel. Hij stelt dat de door de gemeenschap voorgestelde sancties tegen Rusland "voedsel en mest duidelijk uitsluiten".

Martin Griffith, VN-ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken en coördinator voor noodhulp, zei op een briefing van 28 juli dat Russisch voedsel en meststoffen nodig zijn op de wereldmarkten. "De wereld heeft export van Russisch voedsel en meststoffen nodig. De gesprekken gingen niet over het versoepelen van de sancties, ze gingen over het wegnemen van belemmeringen voor de export. Dit zijn allemaal onderdelen van hetzelfde pakket", zei hij, verwijzend naar de overeenkomst over graanexport en het memorandum tussen Rusland en de VN.

Misschien moeten de wereldgemeenschap en besluitvormers op het gebied van duurzame ontwikkeling, om het probleem van de voedselcrisis op te lossen, meststoffen erkennen als humanitaire goederen die vergelijkbaar zijn met voedsel, medicijnen en andere essentiële goederen, en zo alle procedures met betrekking tot de levering van meststoffen aan de wereldmarkt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending