Verbind je met ons

Afrika

Landbouw: Commissie keurt nieuwe beschermde geografische aanduiding uit Zuid-Afrika goed

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft de registratie goedgekeurd van: 'Rooibos'/'Rood Struik' uit Zuid-Afrika in het register van beschermde oorsprongsbenaming (BOB). 'Rooibos'/'Red Bush' verwijzen naar de gedroogde bladeren en stengels die worden geteeld in de provincie West-Kaap en in de provincie Noord-Kaap, een regio die bekend staat om zijn hete droge zomers en koude natte winters. 'Rooibos'/'Red Bush' heeft een aantal unieke eigenschappen ontwikkeld om zich aan te passen aan dit barre klimaat en presenteert fruitige, houtachtige en kruidige smaken. Het wordt elk jaar geoogst tijdens de hete zomers en wordt vlak na de oogst in de zon gedroogd. Het tea court-proces wordt vaak omschreven als een kunstvorm en is een van de meest kritische onderdelen van het productieproces van 'Rooibos'/'Red Bush' waarvoor specifieke kennis en expertise vereist is. Het gebruik van de gedroogde bladeren en stengels van 'Rooibos'/'Red Bush' als thee werd bijna 250 jaar geleden voor het eerst gedocumenteerd. Sindsdien heeft de fruitige, zoete smaak ervoor gezorgd dat het een cultureel icoon van Zuid-Afrika is. Er zijn momenteel 262 geografische aanduidingen uit niet-EU-landen geregistreerd. Meer informatie in de eAmbrosia database en in de kwaliteitsregelingen bladzijden.

Afrika

EU-sancties: Commissie publiceert specifieke bepalingen betreffende Syrië, Libië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Oekraïne

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft drie adviezen uitgebracht over de toepassing van specifieke bepalingen in de verordeningen van de Raad betreffende beperkende maatregelen (sancties) van de EU met betrekking tot Libië en Syrië Centraal Afrikaanse Republiek en acties die de territoriale integriteit van Oekraïne. Het gaat om 1) wijzigingen in twee specifieke kenmerken van bevroren tegoeden: hun karakter (sancties tegen Libië) en hun locatie (sancties tegen Syrië); 2) de vrijgave van bevroren tegoeden door middel van het afdwingen van een financiële garantie (sancties tegen de Centraal-Afrikaanse Republiek) en; 3) het verbod om tegoeden of economische middelen ter beschikking te stellen aan beursgenoteerde personen (sancties betreffende de territoriale integriteit van Oekraïne). Hoewel de adviezen van de Commissie niet bindend zijn voor bevoegde autoriteiten of marktdeelnemers in de EU, zijn ze bedoeld als waardevolle leidraad voor degenen die EU-sancties moeten toepassen en opvolgen. Zij zullen de uniforme tenuitvoerlegging van sancties in de hele EU ondersteunen, in overeenstemming met de mededeling over de Europees economisch en financieel systeem: bevordering van openheid, kracht en veerkracht.

Commissaris voor financiële diensten, financiële stabiliteit en kapitaalmarktenunie Mairead McGuinness zei: "EU-sancties moeten in de hele Unie volledig en uniform worden uitgevoerd. De Commissie staat klaar om de nationale bevoegde autoriteiten en EU-operatoren bij te staan ​​bij het aanpakken van de uitdagingen bij het toepassen van deze sancties.”

Sancties van de EU zijn een instrument van het buitenlands beleid dat onder meer helpt om belangrijke EU-doelstellingen te verwezenlijken, zoals het bewaren van de vrede, het versterken van de internationale veiligheid en het consolideren en ondersteunen van democratie, internationaal recht en mensenrechten. Sancties zijn gericht tegen degenen wier acties deze waarden in gevaar brengen, en ze proberen de nadelige gevolgen voor de burgerbevolking zoveel mogelijk te beperken.

De EU heeft momenteel ongeveer 40 verschillende sanctieregelingen. Als onderdeel van de rol van de Commissie als hoedster van de Verdragen is de Commissie verantwoordelijk voor het toezicht op de handhaving van de financiële en economische sancties van de EU in de hele Unie, en zorgt zij er ook voor dat sancties worden toegepast op een manier die rekening houdt met de behoeften van humanitaire hulpverleners. De Commissie werkt ook nauw samen met de lidstaten om ervoor te zorgen dat sancties in de hele EU op uniforme wijze worden toegepast. Meer informatie over EU-sancties hier.

Verder lezen

Afrika

In een wereld van onvolmaakte informatie moeten instellingen de Afrikaanse realiteit weerspiegelen

gepubliceerd

on

COVID-19 heeft het Afrikaanse continent in een volledige recessie gestort. Volgens de Wereldbank, heeft de pandemie op het hele continent tot 40 miljoen mensen in extreme armoede geduwd. Elke maand vertraging van het programma voor de uitrol van vaccins kost naar schatting zo'n $ 13.8 miljard aan verloren BBP, een kost die zowel in levens als in dollars wordt geteld, schrijft Lord St John, de crossbench-peer en lid van de All Party Parliamentary Group for Africa.

De buitenlandse directe investeringen (FDI) in Afrika zijn als gevolg daarvan ook gedaald, met als gevolg dat het vertrouwen van investeerders werd aangetast door zwakke economische prognoses. De opkomst van ESG-beleggen, waarbij beleggingen worden beoordeeld op een reeks ethische, duurzame en governance-maatstaven, zou in theorie fondsen moeten leiden naar waardevolle projecten over het hele continent om deze kloof te overbruggen.

Ethische beleggingsprincipes die in de praktijk worden toegepast, kunnen echter in feite extra barrières creëren wanneer het bewijs dat nodig is om aan ESG-vereisten te voldoen, niet beschikbaar is. Werken in opkomende en frontiermarkten betekent vaak werken met onvolmaakte informatie en een zekere mate van risico accepteren. Dit gebrek aan informatie heeft ertoe geleid dat Afrikaanse landen een van de zwakste ESG-scores op internationale ranglijsten hebben behaald. De Wereldwijde concurrentievermogensindex voor duurzaamheid voor 2020 telde 27 Afrikaanse staten onder de 40 landen met de laagste rang voor duurzaam concurrentievermogen.

Als iemand die uit de eerste hand de sociale en economische voordelen van ondernemersprojecten in Afrikaanse landen heeft gezien, is het voor mij onzinnig dat een zogenaamd meer 'ethische' benadering van investeren investeringen zou ontmoedigen waar het het grootste sociale goed zou doen. De financiële gemeenschap heeft nog meer werk te doen om statistieken te genereren die rekening houden met onzekere omgevingen en imperfecte informatie.

De landen die het meest behoefte hebben aan buitenlandse investeringen, brengen vaak onaanvaardbare niveaus van juridische, zelfs morele risico's voor investeerders met zich mee. Het is zeker toe te juichen dat de internationale rechtsstelsels steeds meer bedrijven ter verantwoording roepen voor het gedrag van bedrijven in Afrika.

Het is de bedoeling om met de Britse Hooggerechtshof's De uitspraak dat door olie vervuilde Nigeriaanse gemeenschappen Shell voor de Engelse rechtbanken zouden kunnen aanklagen, zal zeker een precedent scheppen voor verdere zaken. Deze maand, LSE-beursgenoteerde Petra Diamonds bereikte een schikking van £ 4.3 miljoen met een groep eisers die het beschuldigde van mensenrechtenschendingen bij zijn Williamson-operatie in Tanzania. Een rapport van Rights and Accountability in Development (RAID) beweerde gevallen van ten minste zeven doden en 41 aanvallen door beveiligingspersoneel in de Williamson Mine sinds de overname door Petra Diamonds.

Financiën en handel mogen niet blind zijn voor ethische zorgen, en elke betrokkenheid bij het soort misbruik dat in deze gevallen wordt beweerd, moet ronduit worden veroordeeld. Waar conflicten zijn en mensenrechten worden geschonden, moet het westerse kapitaal ver weg blijven. Wanneer conflict echter plaats maakt voor vrede, kan westers kapitaal worden ingezet om de samenleving weer op te bouwen. Om dit te doen, moeten beleggers erop kunnen vertrouwen dat ze in post-conflictgebieden kunnen opereren zonder blootgesteld te worden aan onechte juridische claims.

Vooraanstaand internationaal advocaat Steven Kay QC publiceerde onlangs een uitgebreide verdediging van zijn cliënt, Lundin Energy, die een langdurige beproeving heeft ondergaan voor de rechtbank van de publieke opinie, met betrekking tot zijn activiteiten in Zuid-Soedan tussen 1997 en 2003. De zaak tegen Lundin is gebaseerd op beschuldigingen van zo'n twintig jaar geleden door NGO's. Dezelfde beschuldigingen vormden de basis van een Amerikaanse rechtszaak tegen het Canadese bedrijf Talisman Energy in 2001, die mislukte vanwege een gebrek aan bewijs.

Kay kwijnt weg over de kwaliteit van het bewijsmateriaal in het rapport, met name de 'onafhankelijkheid en betrouwbaarheid' ervan, en zegt dat het 'niet toelaatbaar is in een internationaal strafrechtelijk onderzoek of vervolging'. Het belangrijkste punt hier is de internationale consensus dat dergelijke beschuldigingen worden behandeld door de bevoegde instellingen, in dit geval het Internationaal Strafhof. In dit geval werd het bedrijf berecht door NGO's en de media, terwijl, zo wordt beweerd, activisten 'rondshoppen' naar een rechtsgebied dat de zaak zal accepteren. De openbare aanklager in Zweden, die de zaak elf jaar lang buitengewoon heeft bestudeerd, zal binnenkort beslissen of de hoogst onwaarschijnlijke zaak dat de voorzitter van Lundin en de voormalige CEO medeplichtig waren aan vermeende oorlogsmisdaden in 1997-2003, zal worden vervolgd als een aanklacht voor een proces of zal worden gesloten.

Ik ben geenszins een expert op het gebied van internationaal of zelfs Zweeds recht, maar volgens Kay's beschrijving is dit een geval waarin het publieke verhaal de beperkte en onvolmaakte informatie die we hebben over de feiten ter plaatse ver overtreft. Westerse bedrijven die actief zijn in post-conflictgebieden worden terecht aan hoge normen gehouden en worden geacht partners te zijn in de economische ontwikkeling van landen. Dit zal eenvoudigweg niet gebeuren als een deel van de kosten van het zakendoen in deze landen decennialang moet worden nagestreefd door onechte juridische claims.

Afrika heeft een grimmige geschiedenis van gruwelijke misdaden begaan in naam van het westerse kapitalisme, daar bestaat geen twijfel over. Waar ze ook actief zijn, westerse bedrijven moeten sociale en economische partnerschappen aangaan met hun gastlanden en gemeenschappen, waarbij ze een zorgplicht hebben voor de bevolking en de omgeving. We kunnen er echter niet van uitgaan dat de voorwaarden voor deze bedrijven identiek zullen zijn aan de voorwaarden in gevestigde markten. Internationale instellingen, opstellers van normen en het maatschappelijk middenveld moeten rekening houden met de Afrikaanse realiteit bij het vervullen van hun juiste en juiste rol als houdstermaatschappij om verantwoording af te leggen voor activiteiten in Afrika.

Verder lezen

EU

Kan de EU met een gemeenschappelijk Libië-beleid komen?

gepubliceerd

on

Toen de ambassadeur van de Europese Unie in Libië José Sabadell aangekondigd de heropening van de missie van het blok naar Libië op 20 mei, twee jaar nadat het was gesloten, kreeg het nieuws duidelijk gedempte tamtam. Nu nieuwe geopolitieke crises elke week de krantenkoppen halen, is het niet verwonderlijk dat het Europese politieke commentaar stil is gebleven over zijn buurman aan de overkant van de Middellandse Zee. Maar de radiostilte over recente ontwikkelingen in het Noord-Afrikaanse land weerspiegelt een zorgwekkend gebrek aan reflectie op EU-niveau over de aanstaande verkiezingen die de koers van de natie in december zal beslissen, na een decennium van bloedvergieten, schrijft Colin Stevens.

Maar ondanks de tien jaar die zijn verstreken sinds het noodlottige besluit van Nicolas Sarkozy om het gewicht van Frankrijk achter de anti-Gaddafi-troepen te werpen, zijn de lidstaten ' acties in Libië blijven zowel inconsistent als tegenstrijdig - een probleem dat de politieke verdeeldheid in het land alleen maar heeft verergerd. Maar juist omdat de toekomst van Libië afhangt van de stemming in december, zou de EU moeten proberen de verdeeldheid tussen haar grotere leden te overbruggen en de Europese leiders te verenigen achter een gemeenschappelijk buitenlands beleid.

De beklijvende erfenis van de Arabische lente

De vraagtekens rond de komende verkiezingen weerspiegelen de strijd om de macht in Libië van het afgelopen decennium. Na een burgeroorlog van acht maanden in 2011, waarin in ieder geval 25,000 burgers kwamen om het leven, demonstranten slaagden erin het 42-jarige regime van kolonel Gaddafi omver te werpen. Maar opgewektheid werd snel verbrijzeld toen onenigheid en wantrouwen tussen de winnende milities ontstond. In de nasleep, drie verschillende regeringen stapten in het machtsvacuüm, waardoor een tweede burgeroorlog en duizenden meer doden.

Dus toen Tripoli's overgangsregering eenheidsregering (GNU) was gevestigd in maart, nationaal en internationaal optimisme want een einde aan deze vernietigende patstelling was wijdverbreid. Maar zoals de gepolariseerde politieke facties van het land voortzetten om in de aanloop naar de stemming te botsen, blijken de schijnbare winsten die zijn geboekt in de richting van stabiel leiderschap in Libië kwetsbaar, waarbij het ontbreken van een gemeenschappelijke strategische visie de zaken nog ingewikkelder maakt. De tijd is rijp voor de EU om een ​​gemeenschappelijk standpunt in te nemen over de politieke toekomst van deze strategisch kritische natie.

Een race met twee paarden

Dat aan deze verkiezingen een stabiele toekomst voor Libië hangt, is in Brussel niet doorgedrongen. Inderdaad, terwijl de Unie dat snel doet mobiliseren over het Libische migrantenbeleid en de terugtrekking van niet-westerse buitenlandse troepen uit het land, is er geen blokbrede consensus over de beste kandidaat voor het leiderschap. Met name de Europese grootmachten, Frankrijk en Italië, hebben het er niet over eens welke strijdende factie sinds de opstand van 2011, toen een diplomaat grapte dat de droom van de EU van een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB) "stierf in Libië - we hoeven alleen maar een zandduin te kiezen waaronder we het kunnen begraven". De onverzettelijkheid van de lidstaten heeft een verenigde EU-reactie gecompliceerd.

Enerzijds heeft Italië verwoord hun steun aan de Government of National Accord (GNA), een door de VN geïmplementeerde partij die ook de steun geniet van Qatar en Turkije, die zwaaien in Tripoli sinds 2014. Maar ondanks de steun van de VN hebben critici steeds meer gekeken scheve op het feest twijfelachtig financiële overeenkomsten met Turkije, en zijn nauwe banden met islamitische extremisten, inclusief Libische tak van de Moslimbroederschap. In een tijd waarin Libië steeds meer gewapend Salafistische en jihadistische groeperingen bedreigen zowel de binnenlandse, regionale als Europese veiligheid, de steun van Italië voor de islamistische GNA trekt de wenkbrauwen op.


De andere kracht in het land is maarschalk Khalifa Haftar, die wordt gesteund door Frankrijk, probeert de verontrustende proliferatie van extremisme in Libië te keren. Als hoofd van het Libische Nationale Leger (LNA) en de facto leider van driekwart van het grondgebied van het land (inclusief de grootste olievelden), heeft Haftar een staat van dienst in het bestrijden van terrorisme na onderdrukken de islamitische extremisten in de oostelijke regio Benghazi in 2019. Deze dubbele Libisch-VS. burger wordt beschouwd als goed geplaatst om het land te stabiliseren dat de steun geniet van het naburige Egypte, de VAE en Rusland. Ondanks dat hij de woede van sommigen heeft getrokken, is Haftar populair binnen de door de strijd vermoeide natie, met meer dan 60% van de bevolking verklaarde vertrouwen in de LNA in de opiniepeiling van 2017, vergeleken met slechts 15% voor de GNA.

Een proxy-verkiezing?

Hoe langer de EU er niet in slaagt om met één stem te spreken en het land uit zijn dubbele burgeroorlogen te leiden, hoe meer luchtafweer het in de eerste plaats zal trekken om in te grijpen. Brussel heeft een schat aan ervaring in het oplossen van conflicten en heeft een aantal opmerkelijke successen geboekt in conflicten waar het is tussengekomen met de volle kracht van de lidstaten erachter. Maar in plaats van haar expertise in Libië in te zetten, lijkt de EU een nogal hands-off-aanpak te hebben gevolgd om intern niet met veren te rammelen.

De gedempte reactie op de heropening van haar missie door de EU in Libië weerspiegelt de verontrustende terugtrekking van Brussel uit de politieke constellatie van de natie. Nu de verkiezingen in aantocht zijn, zal Berlaymont er zeker van moeten zijn dat dit gebrek aan overleg de komende maanden niet zal leiden tot een gebrek aan nadenken. Zonder een coherent Libië-beleid van de EU zal de machtsverdeling in het land tussen de twee belangrijkste machten alleen maar groter worden, waardoor de islamistische dreiging in Europa alleen maar groter wordt. Om ervoor te zorgen dat het voorzichtige optimisme van het land niet opnieuw wordt verraden, zou de EU eerder dan later diplomatieke discussies tussen haar leden moeten orkestreren.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending