Verbind je met ons

Afghanistan

Afghanistan als brug tussen Centraal- en Zuid-Azië

DELEN:

gepubliceerd

on

Dr. Suhrob Buranov van de Tashkent State University of Oriental Studies schrijft over enkele wetenschappelijke debatten over de vraag of Afghanistan tot een integraal onderdeel van Centraal- of Zuid-Azië behoort. Ondanks de verschillende benaderingen probeert de expert de rol van Afghanistan als brug tussen Centraal- en Zuid-Aziatische regio's te bepalen.

Op het terrein van Afghanistan vinden verschillende vormen van onderhandelingen plaats om de vrede te verzekeren en de langdurige oorlog te beslechten. De terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan en de gelijktijdige start van inter-Afghaanse onderhandelingen, evenals interne conflicten en duurzame economische ontwikkeling in dit land, zijn van bijzonder wetenschappelijk belang. Daarom is het onderzoek gericht op de geopolitieke aspecten van de inter-Afghaanse vredesbesprekingen en de impact van externe krachten op de interne aangelegenheden van Afghanistan. Tegelijkertijd is de aanpak om Afghanistan te erkennen, niet als een bedreiging voor de mondiale vrede en veiligheid, maar als een factor van strategische kansen voor de ontwikkeling van Centraal- en Zuid-Azië een belangrijk onderzoeksobject geworden en heeft de implementatie van effectieve mechanismen tot een prioriteit. In dit opzicht spelen de kwesties van het herstellen van de historische positie van het moderne Afghanistan in het verbinden van Centraal- en Zuid-Azië, inclusief de verdere versnelling van deze processen, een belangrijke rol in de diplomatie van Oezbekistan.

Afghanistan is een mysterieus land in zijn geschiedenis en vandaag, gevangen in grote geopolitieke spelen en interne conflicten. De regio waarin Afghanistan ligt, zal automatisch een positieve of negatieve impact hebben op de geopolitieke transformatieprocessen van het hele Aziatische continent. De Franse diplomaat Rene Dolot vergeleek Afghanistan ooit met "Aziatisch Zwitserland" (Dollot, 1937, p.15). Hiermee kunnen we bevestigen dat dit land in zijn tijd het meest stabiele land op het Aziatische continent was. Zoals de Pakistaanse schrijver Muhammad Iqbal terecht beschrijft: “Azië is een watermassa en bloemen. Afghanistan is zijn hart. Als er instabiliteit is in Afghanistan, is Azië instabiel. Als er vrede is in Afghanistan, is Azië vreedzaam” (Heart of Asia, 2015). Gezien de concurrentie van grote mogendheden en het conflict van geopolitieke belangen in Afghanistan vandaag, wordt aangenomen dat het geopolitieke belang van dit land als volgt kan worden gedefinieerd:

advertentie

- Geografisch gezien ligt Afghanistan in het hart van Eurazië. Afghanistan ligt zeer dicht bij het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), dat wordt omringd door de landen met kernwapens zoals China, Pakistan en India, evenals de landen met nucleaire programma's zoals Iran. Opgemerkt moet worden dat Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan ongeveer 40% van de totale staatsgrens van Afghanistan uitmaken;

- Vanuit geo-economisch perspectief is Afghanistan een kruispunt van regio's met mondiale reserves aan olie, gas, uranium en andere strategische hulpbronnen. Deze factor betekent in wezen ook dat Afghanistan een kruispunt is van transport- en handelscorridors. Uiteraard hebben toonaangevende machtscentra als de Verenigde Staten en Rusland, maar ook China en India, die wereldwijd bekend staan ​​om hun potentieel grote economische ontwikkeling, hier grote geo-economische belangen;

- Vanuit militair-strategisch oogpunt is Afghanistan een belangrijke schakel in de regionale en internationale veiligheid. Veiligheid en militair-strategische kwesties in dit land behoren tot de belangrijkste doelen en doelstellingen die zijn vastgesteld door invloedrijke structuren als de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO), de Shanghai Cooperation Organization (SCO) en de CIS .

Het geopolitieke kenmerk van het Afghaanse probleem is dat er tegelijkertijd een breed scala aan binnenlandse, regionale en internationale krachten bij betrokken zijn. Hierdoor kan het probleem alle factoren bevatten die de hoofdrol spelen bij de reflectie van geopolitieke theorieën en concepten. Het is belangrijk op te merken dat de geopolitieke opvattingen over het Afghaanse probleem en de benaderingen voor de oplossing ervan nog steeds niet de verwachte resultaten hebben opgeleverd. Veel van deze benaderingen en perspectieven bieden complexe uitdagingen terwijl ze de negatieve aspecten van het Afghaanse probleem in beeld brengen. Dit op zichzelf toont de noodzaak aan om het Afghaanse probleem te interpreteren door middel van constructieve theorieën en optimistische wetenschappelijke opvattingen op basis van moderne benaderingen als een van de urgente taken. Het observeren van de theoretische opvattingen en benaderingen die we hieronder presenteren, kan ook aanvullende wetenschappelijke inzichten opleveren in theorieën over Afghanistan:

"Afghaans dualisme"

Vanuit ons oogpunt moet de theoretische benadering van "Afghaans dualisme" (Buranov, 2020, p.31-32) worden toegevoegd aan de lijst met geopolitieke opvattingen over Afghanistan. Opgemerkt wordt dat de essentie van de theorie van het 'Afghaanse dualisme' op twee manieren kan worden weerspiegeld.

1. Afghaans nationaal dualisme. Controversiële opvattingen over de vestiging van een Afghaanse staat op basis van staats- of stambestuur, unitair of federaal, puur islamitisch of democratisch, oosterse of westerse modellen weerspiegelen het Afghaanse nationale dualisme. Waardevolle informatie over de dualistische aspecten van de nationale staat van Afghanistan is te vinden in de onderzoeken van bekende experts zoals Barnett Rubin, Thomas Barfield, Benjamin Hopkins, Liz Vily en de Afghaanse geleerde Nabi Misdak (Rubin, 2013, Barfield, 2010, Hopkins, 2008, Vily, 2012, Misdak, 2006).

2. Afghaans regionaal dualisme. Het is te zien dat het Afghaanse regionale dualisme wordt weerspiegeld in twee verschillende benaderingen van de geografische affiliatie van dit land.

AfZuid-Azië

Volgens de eerste benadering maakt Afghanistan deel uit van de Zuid-Aziatische regio, wat wordt beoordeeld door de theoretische opvattingen van Af-Pak. Het is bekend dat de term "Af-Pak" wordt gebruikt om te verwijzen naar het feit dat Amerikaanse geleerden Afghanistan en Pakistan beschouwen als één militair-politieke arena. De term begon op grote schaal te worden gebruikt in wetenschappelijke kringen in de vroege jaren van de 21e eeuw om het Amerikaanse beleid in Afghanistan theoretisch te beschrijven. Volgens rapporten is de auteur van het concept "Af-Pak" een Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke. In maart 2008 verklaarde Holbrooke dat Afghanistan en Pakistan om de volgende redenen als één militair-politieke arena moeten worden erkend:

1. Het bestaan ​​van een gemeenschappelijk strijdtoneel voor militaire operaties aan de grens tussen Afghanistan en Pakistan;

2. De onopgeloste grenskwesties tussen Afghanistan en Pakistan onder de “Durandlinie” in 1893;

3. Het gebruik van een opengrensregime tussen Afghanistan en Pakistan (voornamelijk een "tribale zone") door Taliban-troepen en andere terroristische netwerken (Fenenko, 2013, p.24-25).

Verder is het opmerkelijk dat Afghanistan volwaardig lid is van SAARC, de belangrijkste organisatie voor de integratie van de Zuid-Aziatische regio.

AfCentAsia

Volgens de tweede benadering is Afghanistan geografisch gezien een integraal onderdeel van Centraal-Azië. In ons perspectief is het wetenschappelijk logisch om het een alternatief voor de term AfSouthAsia te noemen met de term AfCentAsia. Dit concept is een term die Afghanistan en Centraal-Azië als één regio definieert. Bij het beoordelen van Afghanistan als een integraal onderdeel van de Centraal-Aziatische regio, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan de volgende punten:

- Geografisch aspect. Volgens de locatie wordt Afghanistan het "Hart van Azië" genoemd omdat het een centraal deel van Azië is, en in theorie de "Heartland" -theorie van Mackinder belichaamt. Alexandr Humboldt, een Duitse wetenschapper die de term Centraal-Azië in de wetenschap introduceerde, beschreef in detail de bergketens, het klimaat en de structuur van de regio, inclusief Afghanistan op zijn kaart (Humboldt, 1843, p.581-582). In zijn proefschrift betoogt Capt. Joseph McCarthy, een Amerikaanse militaire expert, dat Afghanistan niet alleen moet worden gezien als een specifiek deel van Centraal-Azië, maar als het blijvende hart van de regio (McCarthy, 2018).

- Historisch aspect. De gebieden van het huidige Centraal-Azië en Afghanistan waren een onderling verbonden regio tijdens de staat van de Grieks-Bactrische, Kushan-koninkrijken, Ghaznavid, Timurid en Baburi-dynastieën. De Oezbeekse professor Ravshan Alimov noemt in zijn werk als voorbeeld dat een groot deel van het moderne Afghanistan een aantal eeuwen deel uitmaakte van het Buchara Khanate, en de stad Balkh, waar het de residentie werd van de erfgenamen van de Buchara Khan (khantora Khan). ) (Alimov, 2005, p.22). Bovendien bevinden de graven van grote denkers zoals Alisher Navoi, Mavlono Lutfi, Kamoliddin Behzod, Hussein Boykaro, Abdurahmon Jami, Zahiriddin Muhammad Babur, Abu Rayhan Beruni, Boborahim Mashrab zich op het grondgebied van het moderne Afghanistan. Ze hebben een onschatbare bijdrage geleverd aan de beschaving, evenals aan culturele en verlichte banden van de mensen in de hele regio. De Nederlandse historicus Martin McCauley vergelijkt Afghanistan en Centraal-Azië met de "Siamese tweeling" en concludeert dat ze onafscheidelijk zijn (McCauley, 2002, p.19).

- Handels- en economisch aspect. Afghanistan is zowel een weg als een ongeopende markt die de regio van Centraal-Azië, die in alle opzichten gesloten is, naar de dichtstbijzijnde zeehavens leidt. Dit zal in alle opzichten zorgen voor de volledige integratie van Centraal-Aziatische staten, waaronder Oezbekistan, in de wereldhandelsbetrekkingen, waarbij enige economische afhankelijkheid van externe gebieden wordt weggenomen.

- Etnisch aspect. Afghanistan is de thuisbasis van alle Centraal-Aziatische landen. Een belangrijk feit dat speciale aandacht behoeft, is dat de Oezbeken in Afghanistan de grootste etnische groep ter wereld zijn buiten Oezbekistan. Een ander belangrijk aspect is dat hoe meer Tadzjieken in Afghanistan wonen, hoe meer Tadzjieken in Tadzjikistan. Dit is uiterst belangrijk en essentieel voor Tadzjikistan. Afghaanse Turkmenen zijn ook een van de grootste etnische groepen die worden vermeld in de Afghaanse grondwet. Daarnaast wonen er momenteel meer dan duizend Kazachen en Kirgiziërs uit Centraal-Azië in het land.

- Taalkundig aspect. De meerderheid van de Afghaanse bevolking communiceert in de Turkse en Perzische talen die door de volkeren van Centraal-Azië worden gesproken. Volgens de grondwet van Afghanistan (The Constitution of IRA, 2004) heeft de Oezbeekse taal alleen in Afghanistan de status van officiële taal, behalve in Oezbekistan.

- Culturele tradities en religieus aspect. De gewoonten en tradities van de mensen in Centraal-Azië en Afghanistan zijn vergelijkbaar en zeer dicht bij elkaar. Navruz, Ramadan en Eid al-Adha worden bijvoorbeeld in alle mensen van de regio gelijk gevierd. De islam bindt ook onze volkeren samen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat ongeveer 90% van de bevolking van de regio de islam belijdt.

Om deze reden is het, naarmate de huidige inspanningen om Afghanistan te betrekken bij de regionale processen in Centraal-Azië, toenemen, passend om rekening te houden met de relevantie van deze term en de populariteit ervan in wetenschappelijke kringen.

Discussie

Hoewel verschillende opvattingen en benaderingen van de geografische ligging van Afghanistan enige wetenschappelijke basis hebben, is het tegenwoordig een prioriteit om dit land niet als een specifiek deel van Centraal- of Zuid-Azië te beoordelen, maar als een brug die deze twee regio's met elkaar verbindt. Zonder de historische rol van Afghanistan als brug tussen Centraal- en Zuid-Azië te herstellen, is het onmogelijk om interregionale onderlinge afhankelijkheid, oude en vriendschappelijke samenwerking op nieuwe fronten te ontwikkelen. Tegenwoordig wordt een dergelijke benadering een voorwaarde voor veiligheid en duurzame ontwikkeling in Eurazië. De vrede in Afghanistan is immers de werkelijke basis voor vrede en ontwikkeling in zowel Centraal- als Zuid-Azië. In dit verband is er een groeiende behoefte aan coördinatie van de inspanningen van de Centraal- en Zuid-Aziatische landen bij het aanpakken van de gecompliceerde en complexe problemen waarmee Afghanistan wordt geconfronteerd. In dit verband is het uiterst belangrijk om de volgende cruciale taken uit te voeren:

Ten eerste zijn de Centraal- en Zuid-Aziatische regio's verbonden door lange historische banden en gemeenschappelijke belangen. Op basis van onze gemeenschappelijke belangen beschouwen we het als een dringende noodzaak en een prioriteit om op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken een dialoogvorm "Centraal-Azië + Zuid-Azië" op te zetten, gericht op het vergroten van de mogelijkheden voor wederzijdse politieke dialoog en veelzijdige samenwerking.

Ten tweede is het noodzakelijk om de bouw en implementatie van de Trans-Afghaanse transportcorridor te versnellen, een van de belangrijkste factoren bij het uitbreiden van toenadering en samenwerking in Centraal- en Zuid-Azië. Om dit te bereiken, zullen we binnenkort moeten praten over de ondertekening van multilaterale overeenkomsten tussen alle landen van onze regio en de financiering van transportprojecten. Met name de spoorwegprojecten Mazar-e-Sharif-Herat en Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar zullen niet alleen Centraal-Azië met Zuid-Azië verbinden, maar ook een praktische bijdrage leveren aan het economische en sociale herstel van Afghanistan. Daartoe overwegen we het Trans-Afghan Regional Forum in Tasjkent te organiseren.

Ten derde heeft Afghanistan het potentieel om een ​​belangrijke energieketen te worden die Centraal- en Zuid-Azië met alle partijen verbindt. Dit vereist natuurlijk de onderlinge coördinatie van Centraal-Aziatische energieprojecten en hun voortdurende levering aan Zuid-Aziatische markten via Afghanistan. In dit verband is het nodig om gezamenlijk strategische projecten uit te voeren, zoals de trans-Afghaanse gaspijpleiding TAPI, het CASA-1000-stroomtransmissieproject en het Surkhan-Puli Khumri, dat er deel van zou kunnen uitmaken. Daarom stellen wij voor om gezamenlijk het energieprogramma REP13 (Regionaal Energieprogramma Centraal- en Zuid-Azië) te ontwikkelen. Door dit programma te volgen, zou Afghanistan een brug slaan in de energiesamenwerking in Centraal- en Zuid-Azië.

Ten vierde stellen we voor om jaarlijks een internationale conferentie te houden over het onderwerp "Afghanistan in het verbindende Centraal- en Zuid-Azië: historische context en toekomstige kansen". Dit komt in alle opzichten overeen met de belangen en aspiraties van de burgers van Afganistan, evenals de mensen van Centraal- en Zuid-Azië.

Referenties

  1. "Heart of Asia" - het tegengaan van veiligheidsbedreigingen, het bevorderen van connectiviteit (2015) DAWN paper. Opgehaald van https://www.dawn.com/news/1225229
  2. Alimov, R. (2005) Centraal-Azië: gemeenschappelijke belangen. Tasjkent: Oriënt.
  3. Buranov, S. (2020) Geopolitieke aspecten van de deelname van Oezbekistan aan de processen van stabilisatie van de situatie in Afghanistan. Proefschrift van de doctor in de wijsbegeerte (PhD) in de politieke wetenschappen, Tasjkent.
  4. Dollo, René. (1937) L'Afghanistan: histoire, beschrijving, moeurs et coutumes, folklore, fouilles, Payot, Parijs.
  5. Fenenko, A. (2013) Problemen van "AfPak" in de wereldpolitiek. Journal of Moscow University, Internationale betrekkingen en wereldpolitiek, № 2.
  6. Humboldt, A. (1843) Asie centrale. Recherches sur les chaines de montagnes et la climatologie vergelijken. Parijs.
  7. Mc Maculey, M. (2002) Afghanistan en Centraal-Azië. Een moderne geschiedenis. Pearson Education Limited

Verder lezen
advertentie

Afghanistan

Afghanistan: EU mobiliseert € 25 miljoen aan humanitaire hulp om honger te bestrijden

gepubliceerd

on

De Commissie wijst 25 miljoen euro aan humanitaire financiering uit haar noodreserve voor noodhulp toe om de honger in Afghanistan te bestrijden. Er zijn dringende maatregelen nodig om levens en middelen van bestaan ​​te redden vanwege de droogte die Afghanistan momenteel teistert, waardoor ten minste 11 miljoen mensen in een voedselcrisis verkeren en 3.2 miljoen mensen in een voedselnoodsituatie. Crisisbeheersingscommissaris Janez Lenarčič zei: “In 2021 zal naar verwachting de helft van de bevolking in Afghanistan te maken krijgen met acute voedselonzekerheid. De droogte die het land treft, verslechtert een toch al nijpende situatie met politieke onzekerheid en conflicten, evenals de huidige sterke derde golf van de COVID-19-pandemie. Het voedseltekort en de beperkte beschikbaarheid van water zullen de prevalentie van ernstige ondervoeding doen toenemen. Als reactie daarop mobiliseert de EU humanitaire hulp om de honger te helpen lenigen.”

De meest recente EU-financiering voor Afghanistan komt bovenop de oorspronkelijke toewijzing van 32 miljoen euro aan humanitaire hulp van de EU voor Afghanistan in 2021. De financiering zal activiteiten ondersteunen die bijdragen aan het aanpakken van de toegenomen behoeften als gevolg van droogte, waaronder de sectoren voedselhulp, voeding, gezondheid , waterzuivering-hygiëne en ondersteuning van humanitaire logistiek. Alle humanitaire hulp van de EU wordt verleend in samenwerking met VN-agentschappen, internationale organisaties en ngo's. Het wordt verstrekt in overeenstemming met de humanitaire principes van menselijkheid, neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid, om rechtstreeks ten goede te komen aan de mensen in nood in het hele land. Het volledige persbericht is beschikbaar online..

advertentie
Verder lezen

Afghanistan

Imran Khan: Pakistan is klaar om een ​​partner te zijn voor vrede in Afghanistan, maar we zullen geen Amerikaanse bases herbergen

gepubliceerd

on

Pakistan is klaar om een ​​partner te zijn voor vrede in Afghanistan met de Verenigde Staten - maar als de Amerikaanse troepen zich terugtrekken, zullen we vermijden verdere conflicten te riskeren, schrijft Imran Khan.

Onze landen hebben hetzelfde belang bij dat lankmoedige land: een politieke regeling, stabiliteit, economische ontwikkeling en het ontzeggen van een toevluchtsoord voor terroristen. Wij verzetten ons tegen elke militaire overname van Afghanistan, die slechts tot tientallen jaren van burgeroorlog zal leiden, aangezien de Taliban niet het hele land kunnen winnen en toch in een regering moeten worden opgenomen om te slagen.

In het verleden heeft Pakistan een fout gemaakt door te kiezen tussen strijdende Afghaanse partijen, maar we hebben van die ervaring geleerd. We hebben geen favorieten en zullen samenwerken met elke regering die het vertrouwen geniet van het Afghaanse volk. De geschiedenis bewijst dat Afghanistan nooit van buitenaf kan worden gecontroleerd.

advertentie

Ons land heeft zoveel geleden onder de oorlogen in Afghanistan. Meer dan 70,000 Pakistanen zijn gedood. Terwijl de Verenigde Staten $ 20 miljard aan hulp hebben verstrekt, hebben de verliezen voor de Pakistaanse economie meer dan $ 150 miljard bedragen. Toerisme en investeringen droogden op. Nadat hij zich bij de Amerikaanse inspanningen had aangesloten, werd Pakistan het doelwit van een collaborateur, wat leidde tot terrorisme tegen ons land door de Tehreek-e-Taliban Pakistan en andere groepen. Amerikaanse drone-aanvallen, waar ik voor waarschuwde, hebben de oorlog niet gewonnen, maar ze creëerden wel haat tegen Amerikanen, waardoor de gelederen van terroristische groeperingen tegen onze beide landen groter werden.

Terwijl Ik heb jarenlang ruzie gemaakt dat er geen militaire oplossing was in Afghanistan, hebben de Verenigde Staten Pakistan voor de allereerste keer onder druk gezet om onze troepen naar de semi-autonome tribale gebieden aan de grens met Afghanistan te sturen, in de valse verwachting dat het een einde zou maken aan de opstand. Dat deed het niet, maar het verdreef intern de helft van de bevolking van de tribale gebieden, 1 miljoen mensen alleen al in Noord-Waziristan, met miljarden dollars aan schade en hele dorpen verwoest. De "bijkomende" schade aan burgers tijdens die inval leidde tot zelfmoordaanslagen tegen het Pakistaanse leger, waarbij velen omkwamen meer soldaten dan de Verenigde Staten hebben verloren in Afghanistan en Irak samen, terwijl ze nog meer terrorisme tegen ons kweken. Alleen al in de provincie Khyber Pakhtunkhwa werden 500 Pakistaanse politieagenten vermoord.

Er zijn meer dan 3 miljoen Afghaanse vluchtelingen in ons land - als er een verdere burgeroorlog komt, in plaats van een politieke regeling, zullen er veel meer vluchtelingen zijn, die de grensgebieden aan onze grens destabiliseren en verder verarmen. De meeste Taliban zijn van de Pashtun-etnische groep - en meer dan de helft van de Pashtuns woont aan onze kant van de grens. Zelfs nu schermen we deze historisch open grens bijna volledig af.

Als Pakistan zou instemmen met het hosten van Amerikaanse bases, van waaruit Afghanistan zou worden gebombardeerd, en er zou een Afghaanse burgeroorlog volgen, dan zou Pakistan opnieuw het doelwit zijn van wraak door terroristen. Dit kunnen we ons simpelweg niet veroorloven. We hebben al een te hoge prijs betaald. Ondertussen, als de Verenigde Staten, met de krachtigste militaire machine in de geschiedenis, de oorlog na 20 jaar niet vanuit Afghanistan konden winnen, hoe zou Amerika dat dan doen vanuit bases in ons land?

De belangen van Pakistan en de Verenigde Staten in Afghanistan zijn hetzelfde. We willen een onderhandelde vrede, geen burgeroorlog. We hebben stabiliteit nodig en een einde aan het terrorisme dat gericht is op onze beide landen. Wij steunen een overeenkomst die de ontwikkelingswinsten die in de afgelopen twee decennia in Afghanistan zijn geboekt, in stand houdt. En we willen dat economische ontwikkeling en meer handel en connectiviteit in Centraal-Azië onze economie een boost geven. We zullen allemaal naar het riool gaan als er nog een burgeroorlog komt.

Daarom hebben we veel diplomatiek zwaar werk verricht om de Taliban aan de onderhandelingstafel te krijgen, eerst met de Amerikanen en daarna met de Afghaanse regering. We weten dat als de Taliban een militaire overwinning proberen af ​​te kondigen, dit tot eindeloos bloedvergieten zal leiden. We hopen dat de Afghaanse regering ook flexibeler zal zijn in de besprekingen en niet langer Pakistan de schuld zal geven, aangezien we alles doen wat we kunnen, behalve militaire actie.

Dit is ook waarom we deel uitmaakten van de recente "Gezamenlijke verklaringen van de uitgebreide trojka, samen met Rusland, China en de Verenigde Staten, ondubbelzinnig verklarend dat elke poging om een ​​regering met geweld in Kabul op te leggen, door ons allemaal zou worden tegengewerkt, en ook Afghanistan de toegang zou ontnemen tot de buitenlandse hulp die het nodig heeft.

Deze gezamenlijke verklaringen markeren de eerste keer dat vier buurlanden en partners van Afghanistan met één stem hebben gesproken over hoe een politieke regeling eruit zou moeten zien. Dit zou ook kunnen leiden tot een nieuw regionaal pact voor vrede en ontwikkeling in de regio, dat een vereiste zou kunnen bevatten om inlichtingen te delen en samen te werken met de Afghaanse regering om opkomende terroristische dreigingen tegen te gaan. De buurlanden van Afghanistan zouden beloven niet toe te staan ​​dat hun grondgebied tegen Afghanistan of enig ander land wordt gebruikt, en Afghanistan zou hetzelfde beloven. Het pact kan ook leiden tot een toezegging om Afghanen te helpen hun land weer op te bouwen

Ik ben van mening dat het bevorderen van economische connectiviteit en regionale handel de sleutel is tot duurzame vrede en veiligheid in Afghanistan. Verdere militaire actie is zinloos. Als we deze verantwoordelijkheid delen, zal Afghanistan, ooit synoniem met de “Geweldig spel” en regionale rivaliteit, zou in plaats daarvan naar voren kunnen komen als een model van regionale samenwerking.

Imran Khan is de premier van Pakistan. Voor het eerst gepubliceerd in De Washington Post.

Verder lezen

Afghanistan

Afghanistan: de komende anarchie

gepubliceerd

on

Een scrimmage in een grensstation,
Een galop langs een donkere defilé,
Tweeduizend pond onderwijs,
Daalt tot tien roepie Jezail….
Sla hard, wat maakt het uit,
De kansen zijn op de goedkopere man.
(Rudyard Kipling)

   

Afghanistan is een plaats waar het staccato geluid van de machine om de tien jaar de treurzang van de vrede laat klinken als een chant de guerre ten gunste van de ene of de andere groep krijgers. Het eindspel van Afghanistan is begonnen na het besluit van de VS om de resterende troepen in september terug te trekken. Sommigen zeggen dat de Amerikanen proberen hun verliezen te beperken, terwijl anderen het besluit toeschrijven aan de overwinning van de Amerikaanse democratische impuls op het militair-industriële complex. Na 20,600 Amerikaanse slachtoffers, waaronder ongeveer 2300 doden, hebben de Amerikanen besloten om meer dan een biljoen dollar geïnvesteerd in deze oorlog te beschouwen als een slechte investering. Vermoeidheid, zowel aan het front als thuis, samen met een ambivalentie over de oorlogsdoelstellingen, leidden uiteindelijk tot het besluit van de VS om zich terug te trekken uit Afghanistan, schrijft Raashid Wali Janjua, Waarnemend voorzitter van het Islamabad Policy Research Institute.

advertentie

De impact van de binnenlandse politiek op Amerikaanse beleidsmakers blijkt duidelijk uit de beleidsverschuivingen tijdens de ambtstermijnen van Obama en Trump. Obama vermeldt in zijn autobiografie "The Promised Land" dat Biden de vraag naar troepentoename van de Amerikaanse generaals verheerlijkt. Zelfs als vice-president was Biden gekant tegen dit enerverende conflict dat voortdurend het economische bloed van de VS wegspoelde bij het nastreven van het onhaalbare natieopbouwproject in Afghanistan. In plaats daarvan wilde hij een lichte Amerikaanse voetafdruk op de grond, alleen bij het nastreven van terrorismebestrijdingstaken om heiligdommen voor terroristen te ontzeggen. Het was een concept dat ontleend was aan het draaiboek van professor Stephen Walt, die een groot voorstander was van offshore balanceringsstrategie in plaats van rommelige interventies zoals Afghanistan.

Wat heeft geleid tot oorlogsmoeheid voor Amerikanen is een combinatie van factoren, waaronder een herwaardering van het nationale veiligheidsrisicoprofiel, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan een tegen-China-beleid boven regionale verwikkelingen. Last but not least was wat TV Paul de "asymmetrie van de wil" noemt in asymmetrische oorlogen. Het was niet de asymmetrie van middelen, maar een asymmetrie van wil die de VS dwong om zijn Afghaanse project af te blazen. Dus daar komt een vraag naar voren die alle belanghebbenden moeten beantwoorden. Is de Afghaanse oorlog echt voorbij voor protannisten die geloven dat ze winnen vanwege hun vermogen om een ​​gewapende strijd te voeren? Als de Taliban in de Afghaanse strijd geloven dat ze een betere kans hebben om de kwestie door middel van kogels in plaats van stemming te forceren, zouden ze dan vatbaar zijn voor een politieke oplossing? Zou Afghanistan aan zijn lot worden overgelaten na de terugtrekking van Amerikaanse troepen en particuliere beveiligingsbedrijven?

Een ander belangrijk punt is de Afghaanse bereidheid om via een intra-Afghaanse dialoog tot consensus te komen. Zou die dialoog enige consensus opleveren over een toekomstige regeling voor het delen van de macht of zouden de Taliban wachten tot de Amerikanen vertrekken en de kwestie dan met bruut geweld forceren? Welke invloed hebben de regionale landen als Pakistan, Iran, China en Rusland op het vermogen van de Afghaanse facties om een ​​consensus te bereiken over het toekomstige constitutionele stelsel in het land? Wat is de mogelijkheid van een ideale regeling voor het delen van macht en wat zijn de potentiële spoilers voor vrede? Wat is de rol van de internationale gemeenschap en regionale machten om de Afghaanse economie, die afhankelijk is van hulp en lijdt aan de cirrose van de oorlogseconomie, te ondersteunen?

Om deze vragen te beantwoorden, moet men de tektonische verschuiving in de mondiale machtspolitiek begrijpen. Er wordt een streng concurrerende allianties gebouwd, te beginnen met regionale allianties zoals SCO, ASEAN en BIMSTECH, die leiden tot supraregionale allianties zoals de 'Indo-Pacific'. Ondanks China's omhelzing van concepten als 'gemeenschappen van gedeelde belangen' en 'gemeenschappelijke bestemming', worden zijn economische initiatieven zoals BRI met schroom bekeken door de VS en zijn bondgenoten. Er zijn mondiale ontwikkelingen die de Afghaanse vrede beïnvloeden. De nieuwe Grand Strategy van de VS verschuift zijn geopolitieke focus van Zuid-Azië naar Oost-Azië, de Zuid-Chinese Zee en de westelijke Stille Oceaan. De reorganisatie van het US Special Operations Command voor conventionele rollen en de rebranding van Azië-Pacific als "Indo-Pacific"-regio met Quadrilateral Security Dialogue als het stuk de-weerstand van de hele onderneming geeft duidelijk de nieuwe Amerikaanse prioriteiten aan.

Wat betekent het bovenstaande voor de Afghaanse vrede? In eenvoudige bewoordingen lijkt het vertrek van de VS definitief en zijn de belangen in de Afghaanse vrede perifere van de vitale nationale belangen. De belangrijkste dramatis personae in de laatste Afghaanse vredesontknoping zouden voortaan de regionale landen zijn die rechtstreeks door het Afghaanse conflict worden getroffen. Deze landen in volgorde van impact zijn onder meer Pakistan, Centraal-Aziatische republieken, Iran, China en Rusland. Verschillende commentatoren van de Afghaanse situatie menen dat de Afghaanse samenleving is veranderd en dat het voor de Taliban niet gemakkelijk zal zijn om hun rivalen te verslaan zoals in het verleden. Tot op zekere hoogte is het waar omdat de Afghaanse Taliban een verruimde blik hebben vanwege een betere blootstelling aan de buitenwereld. De Afghaanse samenleving heeft ook een grotere veerkracht ontwikkeld in vergelijking met de jaren negentig.

De Taliban zullen naar verwachting ook zwaar verzet ondervinden van Oezbeekse, Tadzjiekse, Turkmeense en Hazara-etniciteiten, geleid door ervaren leiders als Dostum, Muhaqqiq, Salahuddin Rabbani en Karim Khalili. In de 34 provincies en provinciale hoofdsteden van Afghanistan heeft de regering van Ashraf Ghani de controle over 65% van de bevolking met meer dan 300,000 sterke Afghaanse nationale defensie- en veiligheidstroepen. Dit zorgt voor een sterke oppositie, maar de coalitie van de opportuniteit met Dae'sh, Al-Qaeda en TTP aan de zijde van de Taliban doet de weegschaal in hun voordeel doorslaan. Als de intra-Afghaanse dialoog over toekomstige machtsdeling en grondwettelijk akkoord niet slaagt, zullen de Taliban waarschijnlijk zegevieren in een langdurige burgeroorlog. De heropflakkering van geweld en instabiliteit zou leiden tot een toename van de drugshandel, misdaad en mensenrechtenschendingen. Een dergelijk scenario zou niet alleen gevolgen hebben voor de regionale maar ook voor de mondiale vrede en veiligheid.

Pakistan en de regionale landen moeten zich voorbereiden op een dergelijk destabiliserend scenario. Een Grand Jirga van Afghanen is een geschikt forum voor een consensus over een overeenkomst voor het delen van de macht in de toekomst. De betrokkenheid van de internationale gemeenschap is essentieel voor het onderhoud van een door oorlog verscheurde Afghaanse economie en biedt een nuttige hefboom voor elke toekomstige regering in Kabul om de politieke, economische en sociale verworvenheden van de laatste twee decennia te behouden, vooral die met betrekking tot democratie, bestuur, mensenrechten en vrouwenrechten, onderwijs voor meisjes, enz. Regionale landen als Pakistan, Iran, China en Rusland moeten een alliantie vormen voor Afghaanse vrede, zonder welke de reis van Afghaanse vrede in ondiepe wateren en ellende zou eindigen.             

(De schrijver is de waarnemend president van het Islamabad Policy Research Institute en is te bereiken op: [e-mail beveiligd])

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending