Verbind je met ons

Afghanistan

Afghanistan: de komende anarchie

gepubliceerd

on

Een scrimmage in een grensstation,
Een galop langs een donkere defilé,
Tweeduizend pond onderwijs,
Daalt tot tien roepie Jezail….
Sla hard, wat maakt het uit,
De kansen zijn op de goedkopere man.
(Rudyard Kipling)

   

Afghanistan is een plaats waar het staccato geluid van de machine om de tien jaar de treurzang van de vrede laat klinken als een chant de guerre ten gunste van de ene of de andere groep krijgers. Het eindspel van Afghanistan is begonnen na het besluit van de VS om de resterende troepen in september terug te trekken. Sommigen zeggen dat de Amerikanen proberen hun verliezen te beperken, terwijl anderen het besluit toeschrijven aan de overwinning van de Amerikaanse democratische impuls op het militair-industriële complex. Na 20,600 Amerikaanse slachtoffers, waaronder ongeveer 2300 doden, hebben de Amerikanen besloten om meer dan een biljoen dollar geïnvesteerd in deze oorlog te beschouwen als een slechte investering. Vermoeidheid, zowel aan het front als thuis, samen met een ambivalentie over de oorlogsdoelstellingen, leidden uiteindelijk tot het besluit van de VS om zich terug te trekken uit Afghanistan, schrijft Raashid Wali Janjua, Waarnemend voorzitter van het Islamabad Policy Research Institute.

De impact van de binnenlandse politiek op Amerikaanse beleidsmakers blijkt duidelijk uit de beleidsverschuivingen tijdens de ambtstermijnen van Obama en Trump. Obama vermeldt in zijn autobiografie "The Promised Land" dat Biden de vraag naar troepentoename van de Amerikaanse generaals verheerlijkt. Zelfs als vice-president was Biden gekant tegen dit enerverende conflict dat voortdurend het economische bloed van de VS wegspoelde bij het nastreven van het onhaalbare natieopbouwproject in Afghanistan. In plaats daarvan wilde hij een lichte Amerikaanse voetafdruk op de grond, alleen bij het nastreven van terrorismebestrijdingstaken om heiligdommen voor terroristen te ontzeggen. Het was een concept dat ontleend was aan het draaiboek van professor Stephen Walt, die een groot voorstander was van offshore balanceringsstrategie in plaats van rommelige interventies zoals Afghanistan.

Wat heeft geleid tot oorlogsmoeheid voor Amerikanen is een combinatie van factoren, waaronder een herwaardering van het nationale veiligheidsrisicoprofiel, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan een tegen-China-beleid boven regionale verwikkelingen. Last but not least was wat TV Paul de "asymmetrie van de wil" noemt in asymmetrische oorlogen. Het was niet de asymmetrie van middelen, maar een asymmetrie van wil die de VS dwong om zijn Afghaanse project af te blazen. Dus daar komt een vraag naar voren die alle belanghebbenden moeten beantwoorden. Is de Afghaanse oorlog echt voorbij voor protannisten die geloven dat ze winnen vanwege hun vermogen om een ​​gewapende strijd te voeren? Als de Taliban in de Afghaanse strijd geloven dat ze een betere kans hebben om de kwestie door middel van kogels in plaats van stemming te forceren, zouden ze dan vatbaar zijn voor een politieke oplossing? Zou Afghanistan aan zijn lot worden overgelaten na de terugtrekking van Amerikaanse troepen en particuliere beveiligingsbedrijven?

Een ander belangrijk punt is de Afghaanse bereidheid om via een intra-Afghaanse dialoog tot consensus te komen. Zou die dialoog enige consensus opleveren over een toekomstige regeling voor het delen van de macht of zouden de Taliban wachten tot de Amerikanen vertrekken en de kwestie dan met bruut geweld forceren? Welke invloed hebben de regionale landen als Pakistan, Iran, China en Rusland op het vermogen van de Afghaanse facties om een ​​consensus te bereiken over het toekomstige constitutionele stelsel in het land? Wat is de mogelijkheid van een ideale regeling voor het delen van macht en wat zijn de potentiële spoilers voor vrede? Wat is de rol van de internationale gemeenschap en regionale machten om de Afghaanse economie, die afhankelijk is van hulp en lijdt aan de cirrose van de oorlogseconomie, te ondersteunen?

Om deze vragen te beantwoorden, moet men de tektonische verschuiving in de mondiale machtspolitiek begrijpen. Er wordt een streng concurrerende allianties gebouwd, te beginnen met regionale allianties zoals SCO, ASEAN en BIMSTECH, die leiden tot supraregionale allianties zoals de 'Indo-Pacific'. Ondanks China's omhelzing van concepten als 'gemeenschappen van gedeelde belangen' en 'gemeenschappelijke bestemming', worden zijn economische initiatieven zoals BRI met schroom bekeken door de VS en zijn bondgenoten. Er zijn mondiale ontwikkelingen die de Afghaanse vrede beïnvloeden. De nieuwe Grand Strategy van de VS verschuift zijn geopolitieke focus van Zuid-Azië naar Oost-Azië, de Zuid-Chinese Zee en de westelijke Stille Oceaan. De reorganisatie van het US Special Operations Command voor conventionele rollen en de rebranding van Azië-Pacific als "Indo-Pacific"-regio met Quadrilateral Security Dialogue als het stuk de-weerstand van de hele onderneming geeft duidelijk de nieuwe Amerikaanse prioriteiten aan.

Wat betekent het bovenstaande voor de Afghaanse vrede? In eenvoudige bewoordingen lijkt het vertrek van de VS definitief en zijn de belangen in de Afghaanse vrede perifere van de vitale nationale belangen. De belangrijkste dramatis personae in de laatste Afghaanse vredesontknoping zouden voortaan de regionale landen zijn die rechtstreeks door het Afghaanse conflict worden getroffen. Deze landen in volgorde van impact zijn onder meer Pakistan, Centraal-Aziatische republieken, Iran, China en Rusland. Verschillende commentatoren van de Afghaanse situatie menen dat de Afghaanse samenleving is veranderd en dat het voor de Taliban niet gemakkelijk zal zijn om hun rivalen te verslaan zoals in het verleden. Tot op zekere hoogte is het waar omdat de Afghaanse Taliban een verruimde blik hebben vanwege een betere blootstelling aan de buitenwereld. De Afghaanse samenleving heeft ook een grotere veerkracht ontwikkeld in vergelijking met de jaren negentig.

De Taliban zullen naar verwachting ook zwaar verzet ondervinden van Oezbeekse, Tadzjiekse, Turkmeense en Hazara-etniciteiten, geleid door ervaren leiders als Dostum, Muhaqqiq, Salahuddin Rabbani en Karim Khalili. In de 34 provincies en provinciale hoofdsteden van Afghanistan heeft de regering van Ashraf Ghani de controle over 65% van de bevolking met meer dan 300,000 sterke Afghaanse nationale defensie- en veiligheidstroepen. Dit zorgt voor een sterke oppositie, maar de coalitie van de opportuniteit met Dae'sh, Al-Qaeda en TTP aan de zijde van de Taliban doet de weegschaal in hun voordeel doorslaan. Als de intra-Afghaanse dialoog over toekomstige machtsdeling en grondwettelijk akkoord niet slaagt, zullen de Taliban waarschijnlijk zegevieren in een langdurige burgeroorlog. De heropflakkering van geweld en instabiliteit zou leiden tot een toename van de drugshandel, misdaad en mensenrechtenschendingen. Een dergelijk scenario zou niet alleen gevolgen hebben voor de regionale maar ook voor de mondiale vrede en veiligheid.

Pakistan en de regionale landen moeten zich voorbereiden op een dergelijk destabiliserend scenario. Een Grand Jirga van Afghanen is een geschikt forum voor een consensus over een overeenkomst voor het delen van de macht in de toekomst. De betrokkenheid van de internationale gemeenschap is essentieel voor het onderhoud van een door oorlog verscheurde Afghaanse economie en biedt een nuttige hefboom voor elke toekomstige regering in Kabul om de politieke, economische en sociale verworvenheden van de laatste twee decennia te behouden, vooral die met betrekking tot democratie, bestuur, mensenrechten en vrouwenrechten, onderwijs voor meisjes, enz. Regionale landen als Pakistan, Iran, China en Rusland moeten een alliantie vormen voor Afghaanse vrede, zonder welke de reis van Afghaanse vrede in ondiepe wateren en ellende zou eindigen.             

(De schrijver is de waarnemend president van het Islamabad Policy Research Institute en is te bereiken op: [e-mail beveiligd])

Afghanistan

Afghanistan als brug tussen Centraal- en Zuid-Azië

gepubliceerd

on

Dr. Suhrob Buranov van de Tashkent State University of Oriental Studies schrijft over enkele wetenschappelijke debatten over de vraag of Afghanistan tot een integraal onderdeel van Centraal- of Zuid-Azië behoort. Ondanks de verschillende benaderingen probeert de expert de rol van Afghanistan als brug tussen Centraal- en Zuid-Aziatische regio's te bepalen.

Op het terrein van Afghanistan vinden verschillende vormen van onderhandelingen plaats om de vrede te verzekeren en de langdurige oorlog te beslechten. De terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan en de gelijktijdige start van inter-Afghaanse onderhandelingen, evenals interne conflicten en duurzame economische ontwikkeling in dit land, zijn van bijzonder wetenschappelijk belang. Daarom is het onderzoek gericht op de geopolitieke aspecten van de inter-Afghaanse vredesbesprekingen en de impact van externe krachten op de interne aangelegenheden van Afghanistan. Tegelijkertijd is de aanpak om Afghanistan te erkennen, niet als een bedreiging voor de mondiale vrede en veiligheid, maar als een factor van strategische kansen voor de ontwikkeling van Centraal- en Zuid-Azië een belangrijk onderzoeksobject geworden en heeft de implementatie van effectieve mechanismen tot een prioriteit. In dit opzicht spelen de kwesties van het herstellen van de historische positie van het moderne Afghanistan in het verbinden van Centraal- en Zuid-Azië, inclusief de verdere versnelling van deze processen, een belangrijke rol in de diplomatie van Oezbekistan.

Afghanistan is een mysterieus land in zijn geschiedenis en vandaag, gevangen in grote geopolitieke spelen en interne conflicten. De regio waarin Afghanistan ligt, zal automatisch een positieve of negatieve impact hebben op de geopolitieke transformatieprocessen van het hele Aziatische continent. De Franse diplomaat Rene Dolot vergeleek Afghanistan ooit met "Aziatisch Zwitserland" (Dollot, 1937, p.15). Hiermee kunnen we bevestigen dat dit land in zijn tijd het meest stabiele land op het Aziatische continent was. Zoals de Pakistaanse schrijver Muhammad Iqbal terecht beschrijft: “Azië is een watermassa en bloemen. Afghanistan is zijn hart. Als er instabiliteit is in Afghanistan, is Azië instabiel. Als er vrede is in Afghanistan, is Azië vreedzaam” (Heart of Asia, 2015). Gezien de concurrentie van grote mogendheden en het conflict van geopolitieke belangen in Afghanistan vandaag, wordt aangenomen dat het geopolitieke belang van dit land als volgt kan worden gedefinieerd:

- Geografisch gezien ligt Afghanistan in het hart van Eurazië. Afghanistan ligt zeer dicht bij het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), dat wordt omringd door de landen met kernwapens zoals China, Pakistan en India, evenals de landen met nucleaire programma's zoals Iran. Opgemerkt moet worden dat Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan ongeveer 40% van de totale staatsgrens van Afghanistan uitmaken;

- Vanuit geo-economisch perspectief is Afghanistan een kruispunt van regio's met mondiale reserves aan olie, gas, uranium en andere strategische hulpbronnen. Deze factor betekent in wezen ook dat Afghanistan een kruispunt is van transport- en handelscorridors. Uiteraard hebben toonaangevende machtscentra als de Verenigde Staten en Rusland, maar ook China en India, die wereldwijd bekend staan ​​om hun potentieel grote economische ontwikkeling, hier grote geo-economische belangen;

- Vanuit militair-strategisch oogpunt is Afghanistan een belangrijke schakel in de regionale en internationale veiligheid. Veiligheid en militair-strategische kwesties in dit land behoren tot de belangrijkste doelen en doelstellingen die zijn vastgesteld door invloedrijke structuren als de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO), de Shanghai Cooperation Organization (SCO) en de CIS .

Het geopolitieke kenmerk van het Afghaanse probleem is dat er tegelijkertijd een breed scala aan binnenlandse, regionale en internationale krachten bij betrokken zijn. Hierdoor kan het probleem alle factoren bevatten die de hoofdrol spelen bij de reflectie van geopolitieke theorieën en concepten. Het is belangrijk op te merken dat de geopolitieke opvattingen over het Afghaanse probleem en de benaderingen voor de oplossing ervan nog steeds niet de verwachte resultaten hebben opgeleverd. Veel van deze benaderingen en perspectieven bieden complexe uitdagingen terwijl ze de negatieve aspecten van het Afghaanse probleem in beeld brengen. Dit op zichzelf toont de noodzaak aan om het Afghaanse probleem te interpreteren door middel van constructieve theorieën en optimistische wetenschappelijke opvattingen op basis van moderne benaderingen als een van de urgente taken. Het observeren van de theoretische opvattingen en benaderingen die we hieronder presenteren, kan ook aanvullende wetenschappelijke inzichten opleveren in theorieën over Afghanistan:

"Afghaans dualisme"

Vanuit ons oogpunt moet de theoretische benadering van "Afghaans dualisme" (Buranov, 2020, p.31-32) worden toegevoegd aan de lijst met geopolitieke opvattingen over Afghanistan. Opgemerkt wordt dat de essentie van de theorie van het 'Afghaanse dualisme' op twee manieren kan worden weerspiegeld.

1. Afghaans nationaal dualisme. Controversiële opvattingen over de vestiging van een Afghaanse staat op basis van staats- of stambestuur, unitair of federaal, puur islamitisch of democratisch, oosterse of westerse modellen weerspiegelen het Afghaanse nationale dualisme. Waardevolle informatie over de dualistische aspecten van de nationale staat van Afghanistan is te vinden in de onderzoeken van bekende experts zoals Barnett Rubin, Thomas Barfield, Benjamin Hopkins, Liz Vily en de Afghaanse geleerde Nabi Misdak (Rubin, 2013, Barfield, 2010, Hopkins, 2008, Vily, 2012, Misdak, 2006).

2. Afghaans regionaal dualisme. Het is te zien dat het Afghaanse regionale dualisme wordt weerspiegeld in twee verschillende benaderingen van de geografische affiliatie van dit land.

AfZuid-Azië

Volgens de eerste benadering maakt Afghanistan deel uit van de Zuid-Aziatische regio, wat wordt beoordeeld door de theoretische opvattingen van Af-Pak. Het is bekend dat de term "Af-Pak" wordt gebruikt om te verwijzen naar het feit dat Amerikaanse geleerden Afghanistan en Pakistan beschouwen als één militair-politieke arena. De term begon op grote schaal te worden gebruikt in wetenschappelijke kringen in de vroege jaren van de 21e eeuw om het Amerikaanse beleid in Afghanistan theoretisch te beschrijven. Volgens rapporten is de auteur van het concept "Af-Pak" een Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke. In maart 2008 verklaarde Holbrooke dat Afghanistan en Pakistan om de volgende redenen als één militair-politieke arena moeten worden erkend:

1. Het bestaan ​​van een gemeenschappelijk strijdtoneel voor militaire operaties aan de grens tussen Afghanistan en Pakistan;

2. De onopgeloste grenskwesties tussen Afghanistan en Pakistan onder de “Durandlinie” in 1893;

3. Het gebruik van een opengrensregime tussen Afghanistan en Pakistan (voornamelijk een "tribale zone") door Taliban-troepen en andere terroristische netwerken (Fenenko, 2013, p.24-25).

Verder is het opmerkelijk dat Afghanistan volwaardig lid is van SAARC, de belangrijkste organisatie voor de integratie van de Zuid-Aziatische regio.

AfCentAsia

Volgens de tweede benadering is Afghanistan geografisch gezien een integraal onderdeel van Centraal-Azië. In ons perspectief is het wetenschappelijk logisch om het een alternatief voor de term AfSouthAsia te noemen met de term AfCentAsia. Dit concept is een term die Afghanistan en Centraal-Azië als één regio definieert. Bij het beoordelen van Afghanistan als een integraal onderdeel van de Centraal-Aziatische regio, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan de volgende punten:

- Geografisch aspect. Volgens de locatie wordt Afghanistan het "Hart van Azië" genoemd omdat het een centraal deel van Azië is, en in theorie de "Heartland" -theorie van Mackinder belichaamt. Alexandr Humboldt, een Duitse wetenschapper die de term Centraal-Azië in de wetenschap introduceerde, beschreef in detail de bergketens, het klimaat en de structuur van de regio, inclusief Afghanistan op zijn kaart (Humboldt, 1843, p.581-582). In zijn proefschrift betoogt Capt. Joseph McCarthy, een Amerikaanse militaire expert, dat Afghanistan niet alleen moet worden gezien als een specifiek deel van Centraal-Azië, maar als het blijvende hart van de regio (McCarthy, 2018).

- Historisch aspect. De gebieden van het huidige Centraal-Azië en Afghanistan waren een onderling verbonden regio tijdens de staat van de Grieks-Bactrische, Kushan-koninkrijken, Ghaznavid, Timurid en Baburi-dynastieën. De Oezbeekse professor Ravshan Alimov noemt in zijn werk als voorbeeld dat een groot deel van het moderne Afghanistan een aantal eeuwen deel uitmaakte van het Buchara Khanate, en de stad Balkh, waar het de residentie werd van de erfgenamen van de Buchara Khan (khantora Khan). ) (Alimov, 2005, p.22). Bovendien bevinden de graven van grote denkers zoals Alisher Navoi, Mavlono Lutfi, Kamoliddin Behzod, Hussein Boykaro, Abdurahmon Jami, Zahiriddin Muhammad Babur, Abu Rayhan Beruni, Boborahim Mashrab zich op het grondgebied van het moderne Afghanistan. Ze hebben een onschatbare bijdrage geleverd aan de beschaving, evenals aan culturele en verlichte banden van de mensen in de hele regio. De Nederlandse historicus Martin McCauley vergelijkt Afghanistan en Centraal-Azië met de "Siamese tweeling" en concludeert dat ze onafscheidelijk zijn (McCauley, 2002, p.19).

- Handels- en economisch aspect. Afghanistan is zowel een weg als een ongeopende markt die de regio van Centraal-Azië, die in alle opzichten gesloten is, naar de dichtstbijzijnde zeehavens leidt. Dit zal in alle opzichten zorgen voor de volledige integratie van Centraal-Aziatische staten, waaronder Oezbekistan, in de wereldhandelsbetrekkingen, waarbij enige economische afhankelijkheid van externe gebieden wordt weggenomen.

- Etnisch aspect. Afghanistan is de thuisbasis van alle Centraal-Aziatische landen. Een belangrijk feit dat speciale aandacht behoeft, is dat de Oezbeken in Afghanistan de grootste etnische groep ter wereld zijn buiten Oezbekistan. Een ander belangrijk aspect is dat hoe meer Tadzjieken in Afghanistan wonen, hoe meer Tadzjieken in Tadzjikistan. Dit is uiterst belangrijk en essentieel voor Tadzjikistan. Afghaanse Turkmenen zijn ook een van de grootste etnische groepen die worden vermeld in de Afghaanse grondwet. Daarnaast wonen er momenteel meer dan duizend Kazachen en Kirgiziërs uit Centraal-Azië in het land.

- Taalkundig aspect. De meerderheid van de Afghaanse bevolking communiceert in de Turkse en Perzische talen die door de volkeren van Centraal-Azië worden gesproken. Volgens de grondwet van Afghanistan (The Constitution of IRA, 2004) heeft de Oezbeekse taal alleen in Afghanistan de status van officiële taal, behalve in Oezbekistan.

- Culturele tradities en religieus aspect. De gewoonten en tradities van de mensen in Centraal-Azië en Afghanistan zijn vergelijkbaar en zeer dicht bij elkaar. Navruz, Ramadan en Eid al-Adha worden bijvoorbeeld in alle mensen van de regio gelijk gevierd. De islam bindt ook onze volkeren samen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat ongeveer 90% van de bevolking van de regio de islam belijdt.

Om deze reden is het, naarmate de huidige inspanningen om Afghanistan te betrekken bij de regionale processen in Centraal-Azië, toenemen, passend om rekening te houden met de relevantie van deze term en de populariteit ervan in wetenschappelijke kringen.

Discussie

Hoewel verschillende opvattingen en benaderingen van de geografische ligging van Afghanistan enige wetenschappelijke basis hebben, is het tegenwoordig een prioriteit om dit land niet als een specifiek deel van Centraal- of Zuid-Azië te beoordelen, maar als een brug die deze twee regio's met elkaar verbindt. Zonder de historische rol van Afghanistan als brug tussen Centraal- en Zuid-Azië te herstellen, is het onmogelijk om interregionale onderlinge afhankelijkheid, oude en vriendschappelijke samenwerking op nieuwe fronten te ontwikkelen. Tegenwoordig wordt een dergelijke benadering een voorwaarde voor veiligheid en duurzame ontwikkeling in Eurazië. De vrede in Afghanistan is immers de werkelijke basis voor vrede en ontwikkeling in zowel Centraal- als Zuid-Azië. In dit verband is er een groeiende behoefte aan coördinatie van de inspanningen van de Centraal- en Zuid-Aziatische landen bij het aanpakken van de gecompliceerde en complexe problemen waarmee Afghanistan wordt geconfronteerd. In dit verband is het uiterst belangrijk om de volgende cruciale taken uit te voeren:

Ten eerste zijn de Centraal- en Zuid-Aziatische regio's verbonden door lange historische banden en gemeenschappelijke belangen. Op basis van onze gemeenschappelijke belangen beschouwen we het als een dringende noodzaak en een prioriteit om op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken een dialoogvorm "Centraal-Azië + Zuid-Azië" op te zetten, gericht op het vergroten van de mogelijkheden voor wederzijdse politieke dialoog en veelzijdige samenwerking.

Ten tweede is het noodzakelijk om de bouw en implementatie van de Trans-Afghaanse transportcorridor te versnellen, een van de belangrijkste factoren bij het uitbreiden van toenadering en samenwerking in Centraal- en Zuid-Azië. Om dit te bereiken, zullen we binnenkort moeten praten over de ondertekening van multilaterale overeenkomsten tussen alle landen van onze regio en de financiering van transportprojecten. Met name de spoorwegprojecten Mazar-e-Sharif-Herat en Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar zullen niet alleen Centraal-Azië met Zuid-Azië verbinden, maar ook een praktische bijdrage leveren aan het economische en sociale herstel van Afghanistan. Daartoe overwegen we het Trans-Afghan Regional Forum in Tasjkent te organiseren.

Ten derde heeft Afghanistan het potentieel om een ​​belangrijke energieketen te worden die Centraal- en Zuid-Azië met alle partijen verbindt. Dit vereist natuurlijk de onderlinge coördinatie van Centraal-Aziatische energieprojecten en hun voortdurende levering aan Zuid-Aziatische markten via Afghanistan. In dit verband is het nodig om gezamenlijk strategische projecten uit te voeren, zoals de trans-Afghaanse gaspijpleiding TAPI, het CASA-1000-stroomtransmissieproject en het Surkhan-Puli Khumri, dat er deel van zou kunnen uitmaken. Daarom stellen wij voor om gezamenlijk het energieprogramma REP13 (Regionaal Energieprogramma Centraal- en Zuid-Azië) te ontwikkelen. Door dit programma te volgen, zou Afghanistan een brug slaan in de energiesamenwerking in Centraal- en Zuid-Azië.

Ten vierde stellen we voor om jaarlijks een internationale conferentie te houden over het onderwerp "Afghanistan in het verbindende Centraal- en Zuid-Azië: historische context en toekomstige kansen". Dit komt in alle opzichten overeen met de belangen en aspiraties van de burgers van Afganistan, evenals de mensen van Centraal- en Zuid-Azië.

Referenties

  1. "Heart of Asia" - het tegengaan van veiligheidsbedreigingen, het bevorderen van connectiviteit (2015) DAWN paper. Opgehaald van https://www.dawn.com/news/1225229
  2. Alimov, R. (2005) Centraal-Azië: gemeenschappelijke belangen. Tasjkent: Oriënt.
  3. Buranov, S. (2020) Geopolitieke aspecten van de deelname van Oezbekistan aan de processen van stabilisatie van de situatie in Afghanistan. Proefschrift van de doctor in de wijsbegeerte (PhD) in de politieke wetenschappen, Tasjkent.
  4. Dollo, René. (1937) L'Afghanistan: histoire, beschrijving, moeurs et coutumes, folklore, fouilles, Payot, Parijs.
  5. Fenenko, A. (2013) Problemen van "AfPak" in de wereldpolitiek. Journal of Moscow University, Internationale betrekkingen en wereldpolitiek, № 2.
  6. Humboldt, A. (1843) Asie centrale. Recherches sur les chaines de montagnes et la climatologie vergelijken. Parijs.
  7. Mc Maculey, M. (2002) Afghanistan en Centraal-Azië. Een moderne geschiedenis. Pearson Education Limited

Verder lezen

Afghanistan

Terugtrekking van de VS uit Afghanistan - een faux pas voor Pakistan

gepubliceerd

on

Joe Biden maakte op 15 april 2021 bekend dat Amerikaanse troepen worden teruggetrokken uit Afghanistan vanaf 1 mei om een ​​einde te maken aan Amerika's langste oorlog. Buitenlandse troepen onder NAVO-bevel zullen zich ook terugtrekken in overleg met de VS. pull-out, te voltooien op 11 september.

De oorlog tegen het terrorisme die de VS in Afghanistan is begonnen, is nog lang niet voorbij nu de Amerikaanse troepen vertrekken zonder een beslissende of definitieve overwinning. Een triomfantelijke Taliban staat klaar om terug aan de macht te komen op het slagveld of door vredesbesprekingen waar ze de meeste kaarten in handen hebben; veelgeroemde "winsten" die met de dag wegglippen in een golf van gerichte moorden op de opgeleide, actieve en ambitieuze levensader van een opkomende samenleving. Veel Afghanen vrezen nu een verschrikkelijke tuimeling richting burgeroorlog in een conflict dat al is beschreven als een van de meest gewelddadige ter wereld.

Impact van de oorlog op Pakistan

Het is duidelijk dat een dergelijke ontwikkeling niet alleen grote gevolgen zal hebben voor Afghanistan, maar ook voor de directe omgeving, met name Pakistan. Onrust in Afghanistan, vergelijkbaar met een burgeroorlog, zou een massale toestroom van vluchtelingen uit Afghanistan met zich meebrengen naar Khyber Pakhunkhwa en Balochistan in Pakistan via poreuze grenzen. De mensen aan beide kanten van de grens, vooral Pashtuns, zijn etnisch vergelijkbaar en cultureel en voorouderlijk verbonden en daarom verplicht om beschutting te zoeken bij hun broeders, wat zelfs door wetshandhavingsinstanties onmiskenbaar is vanwege de bestaande sociale normen. Dit betekent niet alleen een toename van het aantal te voeden monden in de toch al economisch beladen stamgebieden, maar ook: toegenomen sektarisch geweld, drugshandel, terrorisme en georganiseerde misdaad zoals sinds 1980 de trend is.

Onrust in Afghanistan en de heropleving van de Taliban zullen ook kracht geven aan de smeulende outfits zoals Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). TTP heeft onlangs versnelde het tempo van zijn activiteiten in de Pak-westgrens, die steun en bases vergaarde van Afghaans-Taliban. Het is opmerkelijk om hier te vermelden dat TTP niet alleen de bescherming geniet van de Taliban, maar ook van bepaalde segmenten binnen het Pak-leger, zoals onthuld door hun woordvoerder in een radio-interview.

De toenemende overlast van opstandelingen zoals TTP en Pashtun/Baloch-rebellen aan de westelijke grens, in combinatie met een machtige vijandige buur als India in het Oosten, is geleidelijk aan onhoudbaar en moeilijk te bijten door de Pakistaanse strijdkrachten. Er wordt ook gespeculeerd dat dit een van de drijvende factoren is achter recente vredesinitiatieven met India.

Pakistaanse politiek over Taliban

Op 10 mei werd de leider van het Pakistaanse leger, generaal Bajwa, een dag lang begeleid officieel bezoek aan Kabul door de directeur-generaal van Inter-Services Intelligence (ISI), luitenant-generaal Faiz Hameed, waar ze de Afghaanse president Ashraf Ghani ontmoetten en Pakistan steun boden voor het vredesproces in Afghanistan te midden van toenemend geweld terwijl de VS hun troepen terugtrekken.

Tijdens het bezoek Gen Bajwa ontmoette ook het hoofd van de Britse strijdkrachten, generaal Sir Nick Carter, die naar verluidt Pakistan dwong om de Taliban op te dringen om deel te nemen aan de verkiezingen of deel te nemen aan een machtsdelingsovereenkomst met president Ghani. Naar aanleiding van de vergadering, Pakistaanse leger heeft een verklaring afgegeven: “We zullen altijd een vredesproces ondersteunen dat door Afghaan wordt geleid en eigendom is van Afghaan, gebaseerd op wederzijdse consensus van alle belanghebbenden”, met vermelding van de agenda van de vergadering en druk om de Taliban te betrekken bij het Afghaanse bestuur.

Afghaanse president Ashraf Ghani in een interview met de Duitse nieuwswebsite Der Spiegel zei: “Het is in de eerste plaats een kwestie van Pakistan aan boord krijgen. De VS speelt nu nog maar een ondergeschikte rol. De kwestie van vrede of vijandigheid is nu in Pakistaanse handen”; dus, de aap op de schouder van Pakistan leggen. De Afghaanse president voegde er verder aan toe dat generaal Bajwa duidelijk heeft aangegeven dat het herstel van het emiraat of dictatuur van de Taliban is in niemands belang in de regio, vooral Pakistan. Aangezien Pakstan nooit naar buiten is gekomen om deze verklaring te ontkennen, is het redelijk om aan te nemen dat Pakistan geen door de Taliban geleide regering in Afghanistan wil. Een dergelijke actie zou echter neerkomen op het vervreemden of dumpen van de Taliban, wat misschien niet in het voordeel van Pakistan uitpakt.

Dilema over vliegbases

Aan de andere kant heeft de VS Pakistan onder druk gezet om luchtbases in Pakistan te voorzien, om luchtoperaties uit te voeren ter ondersteuning van de Afghaanse regering en tegen de Taliban of andere terroristische groeperingen zoals ISIS. Pakistan verzet zich tegen dergelijke eisen en de minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan Shah Mehmood Qureshi in een verklaring op 11 mei herhaalde: "We zijn niet van plan om laarzen op de grond toe te staan ​​en er worden geen (Amerikaanse) bases naar Pakistan overgebracht".

Dit brengt Pakistan echter ook in een 'catch 22'-situatie. De Pakistaanse regering kan dergelijke verzoeken niet inwilligen, aangezien het ongetwijfeld een enorme binnenlandse onrust zal veroorzaken met de politieke oppositiepartijen die Imran Khan beschuldigen van het 'verkopen' van het grondgebied van Pakistan aan de VS. Tegelijkertijd is een regelrechte weigering misschien ook geen gemakkelijke optie, gezien de erbarmelijke staat van de Pakistaanse economie en de sterke afhankelijkheid van buitenlandse schulden van organisaties als het IMF en de Wereldbank die onder directe invloed van de VS staan.

Turbulentie thuis

Pakistan moet nog herstellen van de brandwonden van de recente burgeroorlog-achtige situatie die is ontstaan ​​tijdens landelijke protesten, aangewakkerd door extreemrechtse radicale islamitische outfit Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Nu de Taliban sterker worden in Afghanistan, zal er ook in Pakistan een golf van radicale gevoelens plaatsvinden. Hoewel TLP-fans uit Barelvi Sect in vergelijking met Deobandi zoals in het geval van de Taliban, beide een zekere schijn in hun radicale extremisme trekken. Toekomstige avonturen van TLP met als doel politieke winst te behalen, kunnen dan ook niet geheel worden uitgesloten.

Het komt erop neer dat Pakistan zijn kaarten voorzichtig en verstandig moet spelen. 

Verder lezen

Afghanistan

Kazachstan nam deel aan de eerste bijeenkomst van de speciale vertegenwoordigers van Centraal-Azië en de Europese Unie voor Afghanistan

gepubliceerd

on

De speciale vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Centraal-Aziatische landen in Afghanistan hielden de eerste bijeenkomst van VC. Het evenement was gewijd aan een versterkte regionale samenwerking in Afghanistan, met inbegrip van de ontwikkeling van gemeenschappelijke initiatieven ter ondersteuning van het vredesproces. De bijeenkomst werd bijgewoond door ambassadeur Peter Burian, speciale vertegenwoordiger van de EU voor Centraal-Azië, ambassadeur Roland Kobia, speciaal gezant van de EU voor Afghanistan, evenals speciale vertegenwoordigers van Kazachstan, de Kirgizische Republiek, Tadzjikistan, Oezbekistan en de vice-minister van Buitenlandse Zaken van Turkmenistan.

Talgat Kaliyev, speciale vertegenwoordiger van de president van de Republiek Kazachstan voor Afghanistan, schetste in zijn toespraak de voortdurende steun van Kazachstan aan de internationale inspanningen om de situatie in Afghanistan te stabiliseren, door dit land jaar na jaar uitgebreide hulp te bieden.

Ambassadeur Kaliyev benadrukte het belang van uitgebreide regionale samenwerking voor de wederopbouw van Afghanistan en stelde de hulp van Europese partners in deze richting zeer op prijs.

Na de bijeenkomst namen de deelnemers een gezamenlijke verklaring aan waarin zij hun steun betuigden aan de internationale initiatieven om de situatie in Afghanistan op te lossen, evenals een gezamenlijke verbintenis tot bredere samenwerking om bij te dragen aan het vredesproces.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending