Verbind je met ons

Wereld

Commissie belooft asiel aan vluchtende Oekraïners

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft gisteren (8 maart) tijdens een persconferentie haar solidariteit betuigd met degenen die op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne. Commissarissen spraken over hoe de EU bereid is vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. 

“Alle mensen die oorlog ontvluchten, krijgen bescherming en toegang tot de EU-stelsels voor gezondheidszorg, onderwijs, arbeid en verblijf, ongeacht hun nationaliteit, etniciteit of huidskleur”, vicevoorzitter van de Commissie voor de Europese manier van leven, Margaritis Schinas, zei.

Oekraïense burgers, EU-onderdanen en onderdanen van derde landen met een langdurige verblijfsvergunning in Oekraïne zullen welkom zijn in de EU als vluchtelingen, zei commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. Niet-burgers van Oekraïne die daar tijdelijk wonen, zoals studenten, zullen echter welkom zijn om naar de EU te evacueren, maar ze zullen niet in de EU kunnen blijven. Die mensen zullen terug moeten naar hun land van herkomst.

Deze aankondiging komt na wijdverbreide berichten dat sommige Oekraïners verschillend werden behandeld aan de grens tussen Oekraïne en de EU. Sommigen hebben de EU- en nationale autoriteiten ervan beschuldigd vluchtelingen te discrimineren op basis van huidskleur en etniciteit, wat de Commissie duidelijk ontkent. 

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door de richtlijn tijdelijke bescherming, die afgelopen vrijdag (4 maart) in werking is getreden na een unaniem raadsbesluit. Het systeem is ontworpen om EU-lidstaten te helpen omgaan met een enorme toestroom van mensen, zoals de 2 miljoen vluchtelingen die de EU de afgelopen 2 weken heeft gezien. De richtlijn werd oorspronkelijk ontworpen in 2001, na conflicten in Joegoslavië in de jaren 90, maar dit is de eerste keer dat de EU het protocol heeft geactiveerd. 

"Ik ben zo trots op hoe de lidstaten erin zijn geslaagd om samen te komen en de beslissing te nemen wanneer het echt nodig was", zei Johansson.

advertentie

Deel dit artikel:

advertentie

Trending