#Europese ontwikkelingDagen - racen tegen de klok: Keniaanse dorpsbewoners worden bedreigd met uitzetting per project onder EU-bankschat

| Juni 21, 2019

Het European Development Days-forum in Brussel met zijn ambitieuze motto 'Een wereld bouwen die niemand achterlaat' is een ironische achtergrond voor wat er gebeurt in de afgelegen delen van Kenia, waar een hele gemeenschap wordt geconfronteerd met een dreiging van gedwongen uitzetting door een project onder beoordeling van de eigen huisbank van de EU. Ongeveer honderd mensen werden geëist om hun huis te verlaten 20 juni, schrijft Aleksandra Antonowicz-Cyglicka.

Van links naar rechts op de voorgrond: Lilian Wanjiru en Daniel Lepariyo, leiders van het dorp Lorropil
De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een lange geschiedenis in de financiering van geothermische energiecentrales in Kenia. De laatste in afwachting van goedkeuring is de geothermische centrale Akiira 1, die het thuisland van de Lorropil-gemeenschap (ook bekend bij de lokale bevolking als Kambi Turkana) zal bezetten.

Het project wordt momenteel beoordeeld door de EIB, in afwachting van een € 155 miljoen lening dat zou goed zijn voor de helft van de projectkosten. Volgens de website van de EIB is een aanvullende ESIA voor het stoom- en elektriciteitscentrale en de transmissielijn aan de gang. Het geld komt met voorwaarden - de stakeholderengagementsstandaard van de bank vereist een open, transparante en verantwoordelijke dialoog van de projectpromotor met alle relevante belanghebbenden op lokaal niveau - maar in de praktijk lijkt dit nauwelijks gerespecteerd te worden. De verkennende werken zijn terug in 2012 begonnen zonder goed overleg met de gemeenschap.

Lorropil-mensen zeggen dat het bedrijf hen blijft dwingen hun woning te verlaten. Op 4 en 17 juni werden ze bedreigd door personen die openlijk in verband werden gebracht met Akiira 1 om elders door 20 juni onderdak te zoeken.

In het dorp Lorropil wonen 47-gezinnen - een van de meest kwetsbare groepen in de regio. De dorpelingen worden formeel niet erkend door de staat, ondanks dat ze daar al tientallen jaren wonen. De leefomstandigheden zijn extreem: er is geen vrije toegang meer tot water en hun geïmproviseerde woningen bieden minimale bescherming en comfort. Maar dit zijn hun enige huizen en ze kunnen nergens anders heen.

Een typisch huis in het dorp Lorropil

Daniel Lepariyo, de leider van het dorp Lorropil, legde uit dat het dorp in 2004 was gebouwd. Volgens hem werd het dorp zonder compensatie ontheemd om plaats te maken voor de bouw van een nieuw dorp voor mensen die werden geherhuisvest vanwege geothermische projecten die werden gefinancierd door de EIB en de Wereldbank. Nu moeten dezelfde mensen opnieuw worden beïnvloed door een nieuwe geothermische installatie.

Voordat het te laat is, moet de EIB vaststellen of haar potentiële cliënt bij deze bedreigingen is betrokken en eventuele ontdekte misstanden veroordelen.

Als de Lorropil-gemeenschap gedwongen wordt om het gebied te verlaten voordat de milieu- en sociale beoordeling is afgerond, kunnen ze hun status van door het project getroffen personen en hun bijbehorende privileges verliezen - ze spelen het bedrijf dat in dit geval technisch gezien niet zou spelen worden belast met de juiste hervestigingskosten.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Afrika, EU, Kenia, Wereld

Reacties zijn gesloten.