Verbind je met ons

Afrika en India

Commissaris Neven Mimica bezoekt #Egypt in het kader van het Egyptische voorzitterschap van #AfricanUnion

DELEN:

gepubliceerd

on

Commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling Neven Mimica (foto) is op een officieel bezoek aan Egypte. Van februari 2019 tot januari 2020 is Egypte voorzitter van de Afrikaanse Unie.

Commissaris Mimica zei: "We hebben hoge verwachtingen van het Egyptische voorzitterschap van de Afrikaanse Unie, vooral als het gaat om het boeken van vooruitgang bij het stimuleren van investeringen, het versterken van het ondernemingsklimaat en het voortzetten van de weg naar de continentale integratie van Afrika. Het bevorderen van vrede en veiligheid is een ander belangrijk punt op de agenda. Onder het Egyptische voorzitterschap willen we onze samenwerking voortzetten om meer en beter samen te doen, door ons te concentreren op concrete resultaten en de driehoekssamenwerking te bevorderen. Realisatie van de Afrika-Europese Alliantie en verdere verdieping van het Afrika-Europa-partnerschap moet op de top van onze respectieve agenda's."

Tijdens zijn bezoek heeft commissaris Mimica president Abdel Fattah El Sisi, minister van Buitenlandse Zaken Sameh Hassan Shoukry en minister van Investeringen en Internationale Samenwerking Sahar Nasr ontmoet.

Samenwerking tussen Afrika en de EU en het voorzitterschap van de Afrikaanse Unie in Egypte

Het bezoek van commissaris Mimica aan Egypte is een gelegenheid om het partnerschap tussen Afrika en Europa en de daarmee verband houdende ondersteuning van de agenda van de Afrikaanse Unie te bespreken, met name met betrekking tot het nakomen van toezeggingen van de 5th AU-EU-top van 2017 en voortbouwend op de prioriteiten van het Egyptische voorzitterschap.

De commissaris presenteerde concrete plannen om het nieuwe in praktijk te brengen Afrikaans-Europese alliantie voor duurzame investeringen en banen. De Alliantie is opgericht om de economische samenwerking te versterken, investeringen en handel te stimuleren, inclusief steun aan de Afrikaanse continentale vrijhandelszone, en banen te creëren in heel Afrika. De Alliantie wijst op een aantal sectoren voor nauwere economische samenwerking, zoals infrastructuurontwikkeling en ruimtevaarttechnologie.

De samenwerking tussen de EU, Egypte en Afrika bezuiden de Sahara werd ook besproken in verband met de aanpak van vredes- en veiligheidsproblemen in de Sahel en de Hoorn van Afrika. Het in mei 2018 ondertekende memorandum van overeenstemming tussen de Afrikaanse Unie en de EU inzake vrede, veiligheid en bestuur werd benadrukt als een solide basis voor een meer strategische betrokkenheid tussen de Afrikaanse Unie en de EU als het gaat om het effectiever aanpakken van de complexe dreigingen en onderliggende oorzaken van instabiliteit en gewelddadige conflicten.

advertentie

Achtergrond

De betrekkingen tussen Afrika en de EU zijn gestaag verdiept en verbreed sinds de eerste Afrika-EU-top in Caïro in 2000. Regelmatige topontmoetingen die om de drie jaar worden gehouden, bepalen de politieke prioriteiten. Tijdens de laatste top in november 2017 in Abidjan werden vier strategische prioriteitsgebieden voor de periode 2018-2020 overeengekomen: investeren in mensen – onderwijs, wetenschap, technologie en ontwikkeling van vaardigheden; Versterking van weerbaarheid, vrede, veiligheid en bestuur; Investeringen mobiliseren voor structurele duurzame transformatie in Afrika; Migratie en mobiliteit.

Aangezien de Top van Abidjan, werd in september 2018 een Afrikaans-Europese alliantie voor duurzame investeringen en banen gelanceerd. Er is nauw samengewerkt met de Afrikaanse Unie bij de uitvoering van de alliantie. Op het gebied van vrede en veiligheid is in mei 2018 een memorandum van overeenstemming ondertekend. Het biedt een belangrijk instrument om op meer strategische en systematische wijze de verschillende fasen van de conflictcyclus aan te pakken, waaronder conflictpreventie, bemiddeling, vroegtijdige waarschuwing, crisisbeheersing en vredesoperaties.

Meer informatie

Afrikaans-Europese alliantie voor duurzame investeringen en banen

Het Afrika-EU-partnerschap

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending