Verbind je met ons

Afrika en India

Slechte tijd voor #ICC 'game' en hun handlangers

DELEN:

gepubliceerd

on

Sommige Centraal-Afrikaanse burgers en vermeende daders van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, die aan de kant staan ​​van anti-balaka (een alliantie van militiegroepen gevestigd in de Centraal-Afrikaanse Republiek), maken momenteel slechte tijden door, bijvoorbeeld de zaak van de twee “grote vissen”, die de naam Alfred Yekatom (alias Rambo) dragen (Foto, midden), who was already transferred to the ICC in La Haye on 17 November, and the self-proclaimed “national co-ordinator” of anti-balaka, Patrice Edouard Ngaissona, who fell into the hands of the ICC at the Charles de Gaulle airport in France on 12 December, schrijft CAP.

Vroeg of laat zullen andere grote vissen aan de kant van Seleka (een alliantie van rebellenmilities) en hun verschillende binnenlandse en buitenlandse handlangers, vooral degenen die hen bewapenden en financierden, uiteindelijk worden gevangengenomen en ook voor de rechtbank moeten verschijnen. Dit is het geval van de Kazachse politieke vluchteling in Zwitserland, Iliyas Khrapunov, de schoonzoon van Mukhtar Abliazov, die in Kazachstan tot levenslang werd veroordeeld wegens het bevelen van een moord en het verduisteren van enkele miljarden dollars van de Kazachse bank BTA die hij leidde . Iliyas Khrapunov werd zelfs benoemd tot ambassadeur door Michel Djotodia, de voormalige baas van de Seleka, aan wie hij tijdens een van zijn reizen naar Bangui veel geld zou hebben overhandigd.

De Kazachse oligarch Abliazov, die in Frankrijk werd vastgehouden, had moeten worden uitgeleverd aan Rusland en Oekraïne, twee landen die hem beschuldigen van het verduisteren van miljarden dollars, maar merkwaardig genoeg woont hij nog steeds in Frankrijk. Deze Kazachse staatsburger is een van de vele bevoorrechten die beschikken over een Centraal-Afrikaans diplomatiek paspoort dat François Bozizé hem heeft overhandigd in het kader van hun vriendschaps- en zakenrelaties.

Volgens bronnen is er door het ICC een onderzoek ingesteld tegen Khrapunov, de schoonzoon van Abliazov, over mogelijke aanklachten van “financing terrorism, complicity in war crimes and crimes against humanity”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending