In haar laatste 'vredesinitiatief' is de Georgische regering er niet in geslaagd zich bezig te houden met belangrijke politieke kwesties die niet kunnen worden ontweken.
Academy Fellow, programma Rusland en Eurazië, Chatham House

Een straatbeeld in Sukhum/i. Foto: Getty Images.In april deed de Georgische regering een nieuwe poging om beleid te formuleren ten aanzien van de betwiste gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië, door een vredesinitiatief te publiceren dat bedoeld was om de economische en educatieve kansen voor hun inwoners te helpen verbeteren. Het is door verschillende Europese hoofdsteden verwelkomd vanwege zijn inzet voor vreedzame middelen voor conflictoplossing en zijn pragmatische aanpak, maar heeft weinig belangstelling en veel minachting gekregen van zijn veronderstelde belangrijkste doelgroepen in Abchazië en Zuid-Ossetië.

De economische component van het initiatief houdt verband met nieuwe handelsbetrekkingen tussen Abchazië en Zuid-Ossetië met Georgië, evenals met de bredere Europese markt via de bestaande diepe en brede vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Georgië. Het is de bedoeling dat deze voorstellen zouden helpen bij het diversifiëren, versterken en ondersteunen van de groei van de economische markten in Abchazië en Zuid-Ossetië.

De onderwijscomponent schetst kansen voor inwoners van Abchazië en Zuid-Ossetië, waardoor ze toegang krijgen tot Georgische staatsonderwijsprogramma's. Dit omvat activiteiten met betrekking tot formeel en informeel onderwijs in en buiten Georgië.

Maar het plan kent tal van problemen. Om te beginnen lijkt het op een verkeerde manier geïnspireerd te zijn door het geval van Transnistrië in Moldavië, waar handels- en economische banden lange tijd de basis vormden voor samenwerking tussen mensen. Kortom, Moldavië heeft Transnistrië nodig. Zelfs tijdens de Sovjettijd was het het meest geïndustrialiseerde deel van het land en had het dus een sterke stimulans om de handelsbetrekkingen te herstellen na de oorlog in het begin van de jaren negentig.

Abchazië is anders. Het heeft niet zo'n prikkel om handelsbetrekkingen met Georgië te onderhouden. De economie was gebouwd rond toerisme, nichelandbouw (zoals wijnen en mandarijnen) en de productie van grondstoffen die voornamelijk worden gebruikt voor lokale bouwwerkzaamheden. De oorlog van 1992-93 en de daarop volgende economische blokkade van Abchazië hebben de infrastructuur en de economie beschadigd. Abchazië herleeft en groeit langzaam, maar het is nog lang niet op de schaal van vóór de jaren negentig.

Het Georgische vredesinitiatief biedt alleen de mogelijkheid om goederen afkomstig uit Abchazië op Georgische en Europese markten te verkopen. Dit betekent dat Abchazische producten zouden moeten voldoen aan de voorschriften en normen van de Europese interne markt, wat niet realistisch is voor Abchazische producenten. De Abchazische productie is zeer beperkt in kwantiteit en variëteit en is nooit blootgesteld aan de gereguleerde zakencultuur van de EU. Maar het heeft wel degelijk gevestigde handelsbetrekkingen met Rusland.

Het handelselement van het voorstel zou voor Abchazië aantrekkelijker zijn geweest als het de twee gebieden had opgenomen die het belangrijkst zijn voor zijn economie: toerisme en onbeperkte doorvoer door Abchazië. Het initiatief gaat hier echter niet op in.

advertentie

Ook de tweede helft van het voorstel, onderwijs, vertoont fundamentele gebreken, met name voor Abchazië. Het schetst onderwijsmogelijkheden voor Abchazische studenten, maar ze worden allemaal via Georgië verwerkt, wat waarschijnlijk niet acceptabel is voor inwoners van Abchazië. Zelfs de elektronische verwerking van Abchazische diploma's door Georgische staatsinstellingen is een knelpunt. Hoewel het initiatief betrekking heeft op de vrijheid van onderwijs, wordt er verwezen naar 'neutrale reisdocumenten'. Deze documenten bevatten geen openlijke verwijzing naar de Georgische staat, maar bevatten wel de Georgische landcode. Dit lijkt kleinzielig voor buitenstaanders, maar het is voor de meeste Abchaziërs een onaanvaardbare eerbied voor de Georgische dominantie.

In tegenstelling tot het conflict in Transnistrië staan ​​de kwesties van burgerschap en nationale identiteit centraal in Abchazië. Hoe groot de beloofde vooruitzichten en ontwikkelingskansen ook zijn, ze zullen de bevolking nooit aanspreken als blijkt dat ze de Abchazische identiteit en hun politieke doel om als onafhankelijke republiek erkend te worden, ondermijnen.

Een dergelijke overtuiging uit Abchazië suggereert dat zelfs als de bovenstaande beperkingen waren aangepakt en er voorafgaand aan de publicatie van de voorstellen overleg was geweest, het nog steeds niet zou zijn aanvaard. Een populair verhaal is inderdaad dat het hele voorstel PR is om de gunst van de westerse bondgenoten van Georgië te winnen, in plaats van een plan voor Abchazische en Zuid-Ossetische burgers.

Het initiatief van Georgië heeft geen politiek element en gebruikt relatief neutrale taal, maar staat ernstig los van de realiteit ter plaatse. Het zou in ieder geval effectiever zijn als de voorstellen niet als 'vredesinitiatief' zouden worden bestempeld – aangezien Abchazië zichzelf nu als vrede beschouwt. Het plan roept op tot wijziging van de wet op de bezette gebieden, maar die wet wordt door de meeste Abchaziërs gezien als een van de belangrijkste obstakels voor zijn economische ontwikkeling, en velen willen dat hij wordt afgeschaft.

Een reeks unilaterale stappen die de ontwikkeling en toegang van Abchazische inwoners tot de wijdere wereld ondersteunden zonder in een politiek voorstel te worden verpakt, zou stimulansen creëren voor Abchazië, wat er uiteindelijk toe zou kunnen leiden dat beide partijen de nog moeilijkere kwestie van een staat aanpakken. Maar dit is geen Georgisch beleid en met de huidige aanpak zal er nooit een conflictoplossing komen.