#BorderManagement: Europees grens- en kustwachtagentschap versterkt de operationele samenwerking met #Albania

Op 12 februari hebben Dimitris Avramopoulos, immigratie, binnenlandse zaken en burgerschap, en de Albanese minister van Binnenlandse Zaken Fatmir Xhafaj, de ontwerp-statusovereenkomst geparafeerd voor operationele samenwerking tussen het Europees grens- en kustwachtagentschap en Albanië.

Zodra de overeenkomst van kracht is, zal deze het Agentschap in staat stellen bijstand te verlenen op het gebied van het beheer van de buitengrenzen en zullen de teams van de Europese grens- en kustwachtagentschappen snel kunnen worden ingezet op het Albanese grondgebied in geval van een plotselinge verschuiving van de migratiestromen.

Commissaris Avramopoulos zei: "Ik wil de Albanese autoriteiten bedanken voor de vruchtbare onderhandelingen en hun inzet om zo snel tot een akkoord te komen. Albanië is een koploper in de regio en de overeenkomst zal als voorbeeld dienen voor soortgelijke regelingen die we met andere partners in de Westelijke Balkan voeren. Nauwere samenwerking tussen Albanië en het Europees grens- en kustwachtagentschap zal ons toelaten om sneller en flexibeler te zijn in de manier waarop we reageren op mogelijke migratie-uitdagingen. Het is een belangrijke stap vooruit en is in het beste belang van zowel Albanië als de Europese Unie. "

Minister van Binnenlandse Zaken Xhafaj zei: "Dit is een belangrijke overeenkomst die ons zal helpen gekwalificeerde bijstand te ontvangen met betrekking tot grensbeheer. Het zal Albanië ook in staat stellen te profiteren van de projecten die de Europese Unie zal uitvoeren tijdens de tenuitvoerlegging van deze overeenkomst. Dit is een goede gelegenheid voor ons om de grensoverschrijdende samenwerking en samenwerking met EU-landen uit te breiden. Ik maak ook van de gelegenheid gebruik om het Albanese onderhandelingsteam te bedanken voor hun professionaliteit bij het onderhandelen over en het sluiten van deze overeenkomst. We zullen onmiddellijk de vereiste procedures volgen om de implementatie van de overeenkomst te starten. "

Aangekondigd door President Juncker in zijn 2017 State of the Union adres en aangenomen vorige week benadrukte de strategie van de Commissie voor "Een geloofwaardig perspectief van de uitbreiding voor een betere betrokkenheid van de EU bij de westelijke Balkan" de aanzienlijke vooruitgang die Albanië heeft geboekt op zijn Europese koers en de Europese toekomst van de regio. De ontwerpovereenkomst is de eerste onderhandeling tussen het Europees grens- en kustwachtagentschap en de partners van de EU in de Westelijke Balkan.

Een versterkte operationele samenwerking tussen prioritaire derde landen en het Europees grens- en kustwachtagentschap zal bijdragen tot een beter beheer van illegale migratie, de veiligheid aan de buitengrenzen van de EU verder vergroten en het vermogen van het agentschap om in de onmiddellijke nabijheid van de EU te handelen versterken. De statusovereenkomst met Albanië is een nieuwe stap in de richting van volledige operationalisering van het agentschap.

De Commissie onderhandelt momenteel over soortgelijke overeenkomsten met Servië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en hoopt op een snelle afronding van beide onderhandelingsreeksen. De overeenkomst met Albanië moet nu door de lidstaten worden goedgekeurd en zal op een later tijdstip formeel worden ondertekend, zodra beide partijen de nodige juridische procedures hebben voltooid. Zodra de overeenkomst in werking is getreden, zal het Europees grens- en kustwachtagentschap in staat zijn operationele activiteiten uit te voeren en teams in te zetten in de regio's van Albanië die aan de EU grenzen, in overleg met zowel de Albanese autoriteiten als de autoriteiten van die EU-lidstaten. Staten die grenzen aan het operatiegebied.

Comments

Facebook reacties

Tags: , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie, Wereld

Reacties zijn gesloten.