Verbind je met ons

Klimaatverandering

#Aviation: stem van het Europees Parlement om internationale vluchten op te nemen in de Europese koolstofmarkt

DELEN:

gepubliceerd

on

Vandaag (11 juli) heeft de milieucommissie van het Europees Parlement gestemd om internationale vluchten vanaf 2021 op te nemen in de Europese koolstofmarkt. Wetgevers hebben ook kleine stappen gezet om de luchtvaartindustrie meer te laten betalen voor haar impact op het klimaat.

De commissie stemde over de toekomstige rol van de luchtvaart in het kader van het EU-emissiehandelssysteem (EU ETS), naar aanleiding van een vorig jaar aangenomen besluit van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) om een ​​mondiaal compensatieprogramma op te zetten. De hoofdverslaggever was Julie Girling, lid van het Europees Parlement (ECR, VK).

De wetgevers kwamen overeen om internationale vluchten tot 2020 vrij te stellen, zoals voorgesteld door de Europese Commissie, maar stemden ervoor om ze vanaf 1 januari 2021 weer onder de EU ETS te brengen, tenzij anders wordt besloten in een evaluatie waarin de EU ETS wordt vergeleken met de internationale overeenkomst.

Kelsey Perlman, Aviation Policy Officer bij Carbon Market Watch, verwelkomde de stemming: “De effectiviteit van het mondiale luchtvaartplan staat onder de loep vanwege de zwakke doelstelling, het vrijwillige karakter en de afhankelijkheid van compensaties. Vandaag hebben EU-wetgevers een krachtig signaal afgegeven dat een ineffectieve internationale overeenkomst de Europese klimaatactie in eigen land niet mag ondermijnen.”

De commissie heeft gestemd om het aandeel van de vervuilingsvergunningen die de luchtvaartmaatschappijen moeten kopen te verhogen van 15% naar 50%, waarbij de gegenereerde inkomsten worden bestemd voor de financiering van klimaatgerelateerde projecten.

Girling zei: “Het is verstandig dat we de vrijstelling voor internationale vluchten van en naar de EU verlengen totdat er meer duidelijkheid is over de ICAO-regeling. In tegenstelling tot de Europese Commissie ben ik echter van mening dat deze vrijstelling in de tijd beperkt moet zijn, zodat we Ik ben er zeker van dat het CO2-compensatieprogramma voor de internationale luchtvaart (CORSIA) zijn doelstellingen zal verwezenlijken.”

Wat nu?

advertentie

Verwacht wordt dat het Europees Parlement tijdens een plenaire zitting in september zijn definitieve standpunt over het wetsontwerp zal aannemen. Daarna zullen informele onderhandelingen tussen het Parlement en de Raad volgen om tot een definitief compromis te komen. Ze moeten het eind april 2018 eens worden over de wet, wanneer luchtvaartmaatschappijen emissierechten moeten inleveren om hun uitstoot in 2017 te dekken.

Hoewel de luchtvaart in 2008 onder het EU-ETS viel, werd deze bepaling nooit in de oorspronkelijke reikwijdte toegepast omdat derde landen de Europese wetgeving niet van toepassing achtten op hun luchtvaartmaatschappijen. Afgelopen oktober stemde de ICAO Assembly (International Civil Aviation Organization) ermee in een compensatiesysteem in het leven te roepen om de mondiale luchtvaartemissies vanaf 2021 aan te pakken. De Commissie stelde voor om de bestaande afwijking voor internationale vluchten na 2016 te verlengen en hoe deze vanaf 2021 op dergelijke vluchten zou moeten worden toegepast. Vluchten tussen de EER blijven volledig gedekt onder de EU ETS.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending