Verbind je met ons

Landbouw

#China investeert in olieproductie in #Roemenië: grotere energiezekerheid voor de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

chineesromaniapmsEen van de grootste aangekondigde Chinese investeringsprojecten in de EU, tussen de particuliere energiegroep CEFC China, en de Roemeense Rompetrol Group, nu gecontroleerd door KazMunaiGas International (KMGI), met een totaalbedrag van ongeveer 700 miljoen dollar, lijkt erop dat het weer op de rails kan komen voor de komende jaren. Conclusie van 2016 na productieve ontmoetingen deze maand tussen de Chinese en Roemeense premiers, gevolgd door een bezoek aan Boekarest door een Chinees energieteam, schrijft Helen Jones.

China investeerde in 2015 zo'n 200 miljard dollar in Europa, en sommige voorlopige voorspellingen voor 2016 laten zien dat dit aantal 300 miljard dollar zou kunnen bereiken.

Het partnerschap tussen China en Roemenië op energiegebied werd afgelopen zomer opgeschort toen de autoriteiten in Boekarest meer dan 2 miljard dollar aan activa in eigendom van KMGI bevroor, waaronder Petromidia, de grootste en meest succesvolle raffinaderij van het land.

De prestaties van KMGI in de afgelopen tien jaar op het gebied van bijdragen aan de nationale economie en groei van Roemenië zijn goed gedocumenteerd: van het betalen van 10 miljard dollar aan belastingen aan de staatsbegroting tot het zijn van de grootste exporteur van olieproducten, die nog eens miljarden extra opleverde voor de economie; van het hebben van 13 werknemers tot het doen van investeringen in het land die in totaal bijna 5,000 miljard dollar bedragen. Vorige week maakte het bedrijf bekend dat de winst met 4% was gestegen ten opzichte van dezelfde periode van negen maanden in 41.

Hoewel KMGI in hoge mate een Roemeens bedrijf is, met een staat die 44% aandeelhouder is, helpt de sterke relatie tussen Roemenië en Kazachstan de leveringszekerheid te garanderen, waardoor Roemenië de nummer drie in de EU wordt als het gaat om energie-onafhankelijkheid. KMGI is actief in twaalf landen, dus er is een grote en groeiende activabasis om voort te bouwen op de Chinese investeringen in de hele EU.

CEFC rapporteerde in 35 een omzet van 2014 miljard dollar. Het is het tiende grootste particuliere bedrijf in China en beheert een groeiende en gediversifieerde portefeuille van activa, waarbij olie en gas ongeveer 10% voor hun rekening nemen.

CEFC is blijven stijgen op de Fortune 500-ranglijst, van 342 naar 229 dit jaar. Het bedrijf breidt zijn aanwezigheid uit in Midden- en Oost-Europa, met name in Tsjechië en Slowakije, met een reeks grote aankopen, variërend van reizen tot onroerend goed, waarbij het nauw samenwerkt met lokale particuliere bedrijven en overheden.

advertentie

Volgens de joint venture-overeenkomst zou CEFC een belang van 51% in de gedeelde onderneming nemen; de Roemeense regering blijft aandelen houden in KMGI, dus het wordt gezien als een echt publiek-privaat partnerschap voor Roemenië, Kazachstan en China.

Het uitgangspunt van de deal is gebaseerd op het uitbreiden van energieproducerende activa in Roemenië en het binnenhalen van nieuw Chinees kapitaal voor banen en investeringen, waarbij sommige commentatoren maar liefst 3 miljard dollar aan uitgaven voorspellen. Nu KMGI rond de Zwarte Zee en in Europa actief is, zouden deze fondsen in de hele EU worden ingezet voor nieuwe en verbeterde productiefaciliteiten en raffinagecapaciteit.

De concurrentie- en veiligheidswaarde van het project blijkt uit het samenbrengen van kapitaal uit China, energiestromen uit Kazachstan en deskundig operationeel management uit Roemenië. Een grotere capaciteit, technologie en opbrengsten zouden de energiezekerheid in de hele regio helpen vergroten.

Tegenwoordig produceert Kazachstan momenteel 80 m/ton per jaar, de op een na grootste producent in de voormalige Sovjet-Unie, en er zijn voorspellingen om die bron vóór het einde van het decennium op te bouwen tot 100 m/ton.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending