#EUTurkey: Artsen Zonder Grenzen zal niet langer geld te nemen van de Europese Unie

20131008PHT21745_originalArtsen Zonder Grenzen (AZG) heeft vandaag aangekondigd (17 juni) dat ze niet langer geld zal nemen van de Europese Unie en de lidstaten, in tegenstelling tot wat zij zien als schadelijk afschrikking beleid en intensivering van de pogingen om mensen te duwen en hun lijden uit de buurt van de Europese kusten. De beslissing neemt onmiddellijke ingang en zal wereldwijd van toepassing op projecten van Artsen zonder Grenzen.

Drie maanden in de EU-Turkije deal, die Europese regeringen beweren als een succes, mensen die bescherming nodig hebben worden achtergelaten tellen haar ware menselijke kosten. Op de Griekse eilanden, meer dan 8,000 mensen, waaronder honderden niet-begeleide minderjarigen, zijn gestrand als een direct gevolg van de EU-Turkije deal. Ze zijn leven in erbarmelijke omstandigheden, in overvolle kampen, soms voor maanden. Ze vrezen voor een gedwongen terugkeer naar Turkije nog verstoken van essentiële rechtsbijstand, hun enige verdediging tegen collectieve uitzetting. De meerderheid van deze families, die Europa uit het zicht regelgevend is opgetreden, zijn gevlucht conflict in Syrië, Irak en Afghanistan.

De Europese Commissie heeft onlangs geprezen tussen de EU en Turkije deal als een succes. Europese Commissie eerste vice-voorzitter Frans Timmermans zei: "De EU-Turkije verklaring is het leveren van resultaten: migranten zien dat het niet de moeite waard riskeren hun leven op boten smokkelaars 'en we zijn op weg € 1 miljard aan projecten die uit hoofde van het Vluchtelingenverdrag Facility door het einde van de zomer. Maar nu is niet het moment om achterover te leunen. We moeten alle elementen van de verklaring volledig uit te voeren. Dit geldt ook voor de intensivering van de hervestiging en het vergroten van de capaciteit van Griekenland tot de humanitaire situatie aan te pakken en om te gaan met asielaanvragen in overeenstemming is met het EU-recht. De Turkse autoriteiten moeten ook de uitvoering van de visumliberalisering wegenkaart te voltooien. "

AZG zegt dat de overeenkomst tussen de EU en Turkije het concept "vluchteling" en de bescherming die het biedt, in gevaar brengt. Médecins Sans Frontières, secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken Jerome Oberreit, zei: "Maandenlang heeft Artsen zonder Grenzen zich uitgesproken over een beschamende Europese reactie gericht op afschrikking in plaats van mensen de hulp en bescherming te bieden die ze nodig hebben. Nogmaals, Europa richt zich niet op hoe goed mensen worden beschermd, maar op hoe efficiënt ze worden weggehouden. "

Artsen zonder Grenzen ook bezwaar tegen het voorstel van de Europese Commissie om de EU-Turkije logica te repliceren in meer dan 16 landen in Afrika en het Midden-Oosten. Deze aanbiedingen zouden opleggen handel en ontwikkelingshulp bezuinigingen op landen die geen migratie niet voort naar Europa of gedwongen terugkeer te vergemakkelijken, belonen die dat wel doen.

Artsen zonder Grenzen zegt dat sinds de overeenkomst tussen Europa en Turkije die op 18 maart Griekenland heeft vluchtelingenkampen veranderd in detentiekampen. Vluchtelingen worden gesorteerd en wachten om terug naar Turkije worden gestuurd voor degenen die na 20 maart kwam. De EU-Turkije deal een gevaarlijk precedent voor andere landen die vluchtelingen, het verzenden van een bericht dat de zorg voor mensen gedwongen uit hun huizen is optioneel en dat ze kunnen hun weg buy-out van het verstrekken van asiel. Vorige maand noemde de Keniaanse regering Europees migratiebeleid hun beslissing om 's werelds grootste vluchtelingenkamp, ​​Dadaab sluiten rechtvaardigen, het verzenden van de bewoners terug naar Somalië. Ook de deal doet niets om ons omringende landen Syrië, al hosting miljoenen vluchtelingen, om hun grenzen te openen voor mensen in nood te moedigen.

"Europa's poging om de controle van de migraties uit te besteden is het hebben van een domino-effect, met gesloten grenzen die zich uitstrekt helemaal terug naar Syrië. Mensen steeds meer moeten nergens terecht ", zegt Oberreit. "Zal de situatie in Azaz waarin 100,000 mensen zijn geblokkeerd tussen de gesloten grenzen en de frontlinies de regel geworden, in plaats van de dodelijke uitzondering? '

financieel pakket van de EU-Turkije deal's bevat een miljard euro aan humanitaire hulp. Hoewel zij erkent dat hun ongetwijfeld nodig heeft in Turkije, een land dat momenteel hosts in de buurt van 3.000.000 Syrische vluchtelingen, is deze steun is onderhandeld als een beloning voor grenscontrole beloften, in plaats van uitsluitend op basis van behoeften.

"Deterrence beleid verkocht aan het publiek als humanitaire oplossingen alleen het lijden van de mensen in nood hebben verergerd. Er is niets op afstand humanitaire over dit beleid. Het kan niet de norm worden en moet worden uitgedaagd, "aldus Oberreit. "Artsen Zonder Grenzen zal geen financiering van instellingen en overheden waarvan het beleid doen zo veel schade te ontvangen. We doen een beroep op de Europese overheden om prioriteiten verschuiven. - In plaats van het maximaliseren van het aantal mensen dat ze kunnen terug te dringen, ze moeten het aantal verwelkomen ze te maximaliseren en bescherming "

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Ontwikkelingslanden, EU, Europese Commissie, Politiek, Wereld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *