#Taxes: Multinationals en de belastingdienst verschijnen vóór belastingen uitspraken commissie

2082219_Euros-EU-geld-Currency-Europe-700x450De speciale commissie voor fiscale rulings van het Parlement bespreekt maandag maandag 14 maart en dinsdag 15 maart belastingmaatregelen met vertegenwoordigers van multinationals en verschillende belastingautoriteiten. Deelnemers zijn onder meer Andorra, Liechtenstein, Monaco en de Kanaaleilanden, evenals Apple, Google, IKEA en McDonald's. Leden van het Europees Parlement hebben de mogelijkheid om hen te ondervragen, met name met betrekking tot de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van vennootschapsbelasting.

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze hun praktijken toelichten en hun mening geven over de anti-belastingontwijking van de Europese Commissie Pakket evenals op een actieplan door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om te voorkomen dat bedrijven hun winst kunstmatig verleggen naar lage of niet-belastinglocaties waar er weinig of geen economische activiteit is. Ook zullen uitspraken over belastinggerelateerde staatssteun en onderzoeken door de Commissie waarschijnlijk worden besproken.

Hoewel Apple, Google, IKEA en McDonald's zijn overeengekomen hun standpunten uit te leggen aan de commissie, Fiat Chrysler en Starbucks gedaald, evenals de Kaaimaneilanden en het eiland Man. Het is niet de eerste keer dat multinationals worden uitgenodigd voor het parlement. Een harde debat vond vorig jaar plaats in de vorige speciale commissie voor fiscale rulings.

onderzoeken

De Commissie onderzoekt ambitieuze belastingovereenkomsten tussen grote multinationals en lidstaten. De nieuwste ontwikkelingen zijn onder meer:

  • In januari heeft 2016 de Commissie besteld België om naar schatting € 700 miljoen onbetaalde belastingen terug te vorderen van 35-multinationals. De bedrijven hebben geprofiteerd van een belastingregime dat "alleen in België" wordt genoemd en dat volgens de Commissie een vorm van illegale staatssteun is.
  • In oktober heeft 2015 de Commissie vrijgegeven twee beslissingen waarin wordt gesteld dat Luxemburg en Nederland selectieve belastingvoordelen hebben toegekend aan respectievelijk Fiat Finance and Trade en Starbucks. De Commissie beschouwt deze onwettige EU-regels voor staatssteun.
  • De onderzoek in Ierland is de fiscale behandeling van Apple aan de gang. Afgelopen december opende de Commissie een onderzoek naar de Luxemburgse belastingovereenkomst met McDonald's.
  • Belastingaangiften zijn ook een hot topic in EU-landen. Zo bereikten Google en VK in januari een schikking, zodat de techgigant £ 130 miljoen aan belastingen met terugwerkende kracht zal betalen.

Volg de vergaderingen live

De ontmoeting met de Kanaaleilanden - Jersey en Guernsey - is gepland voor maandag, te beginnen op 15.00 CET. Vertegenwoordigers van Andorra, Liechtenstein en Monaco nemen het woord op dinsdag op 09.00 CET.

Dinsdagmiddag is gewijd aan de multinationale bedrijven: de hoorzitting begint op 15.00 CET.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Vennootschapsbelasting regels, EU, Belasting, Wereld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Linkermenupictogram