Verbind je met ons

Christendom

#Palestine: EU verlengt de steun aan de Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse vluchtelingen eerste 2016 hulppakket

DELEN:

gepubliceerd

on

westoever palestina israël

Vandaag, 1 maart, heeft de Europese Commissie een bijstandspakket van 252.5 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van de Palestijnse Autoriteit en Palestijnse vluchtelingen. Het is het eerste deel van het jaarlijkse steunpakket van de EU voor 2016 ten behoeve van Palestina [1].

Hoge vertegenwoordiger / vicevoorzitter Federica Mogherini zei: "De Europese Unie hernieuwt haar concrete inzet voor de Palestijnen. Door middel van dit pakket ondersteunt de EU het dagelijkse leven van de Palestijnen op het gebied van onderwijs en gezondheid, door de armste gezinnen te beschermen en de Palestijnse vluchtelingen met toegang tot essentiële diensten. Dit zijn tastbare stappen ter plaatse die het leven van de Palestijnse bevolking kunnen verbeteren. Maar deze stappen zijn niet genoeg: Palestijnse instellingen moeten sterker worden, transparanter, meer verantwoordingsplichtig en democratischer worden. Levensvatbare en inclusieve instellingen, gebaseerd op respect voor de rechtsstaat en mensenrechten, zijn cruciaal met het oog op de oprichting van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat. Want wat we willen bereiken is de oprichting van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat. aan zij, in vrede en veiligheid, met de staat Israël en andere buren. "

Johannes Hahn, commissaris voor Europees Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen, zei: "De EU blijft vastbesloten zich jegens de Palestijnen te engageren en ondersteunt actief een tweestatenoplossing. Onze hulp om het functioneren van de Palestijnse Autoriteit te waarborgen en om kwetsbare Palestijnse groepen te ondersteunen, Het opnemen van Palestijnse vluchtelingen is een concreet voorbeeld van deze toewijding. Ik wil ook alle EU-lidstaten bedanken voor hun voortdurende steun aan EU-programma's voor deze onrustige regio, die effectief zijn gebleken. ''

Binnen het pakket van vandaag zal 170.5 miljoen euro rechtstreeks naar de Palestijnse Autoriteit gaan, via het PEGASE-mechanisme (Mécanisme Palestino-Européen de Gestion de l'Aide Socio-Economique). Met deze fondsen zal de EU de Palestijnse Autoriteit ondersteunen bij het verlenen van gezondheids- en onderwijsdiensten, het beschermen van de armste gezinnen en het verstrekken van financiële bijstand aan de ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem.

De resterende 82 miljoen euro is een bijdrage aan het programmabudget van de United Nations Relief and Works Agency in het Nabije Oosten (UNRWA), dat essentiële diensten levert aan Palestijnse vluchtelingen in de hele regio. Deze steun is bedoeld om de toegang tot essentiële openbare diensten te verbeteren en de bestaansmogelijkheden voor de meest kwetsbare Palestijnse vluchtelingen te vergroten.

Een tweede pakket maatregelen ten behoeve van de Palestijnen zal later dit jaar worden aangekondigd.

advertentie

Achtergrond

PEGASE (Mécanisme Palestino-Européen de Gestion de l'Aide Socio-Economique) is het mechanisme waarmee de EU de Palestijnse Autoriteit helpt bij de opbouw van de instellingen van een toekomstige onafhankelijke Palestijnse staat. Door de betaling van pensioenen en salarissen van ambtenaren zorgt het ervoor dat essentiële openbare diensten blijven functioneren. PEGASE biedt ook sociale uitkeringen aan Palestijnse huishoudens die in extreme armoede leven en een bijdrage om de rekeningen van de Palestijnse Autoriteit te betalen voor de ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem.

UNRWA (het United Nations Relief and Works Agency voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten) levert essentiële diensten voor Palestijnse vluchtelingen op de Westelijke Jordaanoever, Gaza, Jordanië, Syrië en Libanon. De EU is de grootste multilaterale donor van internationale hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Tussen 2007 en 2014 droeg de EU meer dan 1 miljard euro bij aan UNRWA, waarvan 809 miljoen euro aan het programmabudget. Bovendien heeft de EU genereus bijgedragen aan UNRWA-oproepen en projecten voor humanitaire noodsituaties als reactie op verschillende crises en specifieke behoeften in de regio. De EU-lidstaten bieden aanvullende cruciale ondersteuning aan het Agentschap. Dankzij het partnerschap tussen de EU en UNRWA hebben miljoenen Palestijnse vluchtelingen een betere opleiding genoten, gezonder leven, toegang gekregen tot werkgelegenheid en hun levensomstandigheden kunnen verbeteren, waardoor zij hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de hele regio.

Meer informatie:

Europese Commissie: http://ec.europa.eu/enlargement/neighbourhood/countries/palestine/index_en.htm

EU-delegatie: http://www.eeas.europa.eu/delegations/westbank/index_en.htm

UNRWA: http://www.unrwa.org/

 

[1] Deze aanwijzing mag niet worden opgevat als erkenning van een staat Palestina en laat de individuele standpunten van de lidstaten over deze kwestie onverlet.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending