Verbind je met ons

China

In het verslag van het Europees Parlement over de betrekkingen tussen de EU en China wordt de verslechterende mensenrechtensituatie in Tibet en China betreurd

DELEN:

gepubliceerd

on

o-TIBETAANSE-ZELF-IMMOLATIE-facebookA major debate in the European Parliament on Wednesday (16 December) was followed by the adoption of a report by more than 500 MEPs expressing serious concern on human rights in Tibet and China, and calling for a more coherent EU policy towards China and the need to “deepen exchanges between the EU and China on human rights issues to be matched by tangible improvements in the situation on the ground”. 

The report on EU-China relations drafted by MEP Belder (Netherlands, European Conservatives and Reformists Group) followed the second visit to China of the EU Special Representative for Human Rights Mr Stavros Lambrinidis and the 34th EU-China Human Rights dialogue on November 30 in Beijing.  Vincent Metten, EU Policy Director at ICT Brussels, said: “We applaud the strong language and the space given in the Belder report to Tibet and Human rights issues. Members of the European Parliament have expressed their serious concerns about the overall degradation of the human rights situation in Tibet and China and about some worrying developments such as the Foreign NGO Management and counter-terrorism draft laws, the lack of access to Tibet, anti Dalai Lama campaigns, the lack of religious freedom, the criminalization of self-immolations, the forced resettlements of  nomads, the use of torture or the degradation of the environment on the Tibetan Plateau.”

ICT notes with great interest the recommendation on travel restrictions to Tibet imposed to EU citizens: “No such restrictions apply to Chinese citizens (including diplomats and journalists) across EU member states; strongly urges therefore that steps be taken to enforce the principle of reciprocity.” This position echoes the US Congress bill introduced by Representatives Jim McGovern and Joseph Pitts on February 26, 2015, known as the Reciprocal Access to Tibet Act 2015. The legislation would deny access to the United States by Chinese officials who are responsible for creating or administering policies on travel to Tibetan areas until China eliminates discriminatory restrictions on access by Americans to Tibet.

Tijdens het debat voorafgaand aan de stemming zei Nicolas Schmit, die namens het Luxemburgse EU-voorzitterschap sprak, dat er veel gebieden zijn waar de mensenrechtensituatie verslechtert, en dat de EU het argument moet blijven aanvoeren dat dit tot meer instabiliteit zal leiden. in China. Antonio López-Istúriz White (EVP, ES) verwelkomde de nadruk op onder meer de mensenrechten en fundamentele vrijheden en de belangen van het Tibetaanse volk. Jo Lienen (S&D, DE), hoofd van de delegatie voor de betrekkingen met China, benadrukte het belang van de mensenrechtendialoog en die over Tibet en Taiwan in het bijzonder.

Charles Tannock, lid van het Europees Parlement (ECR, VK), zei dat hij sterke betrekkingen met China steunde en kritisch was over de staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in China en de onderdrukking van de Tibetaanse cultuur en andere religieuze minderheden. Thomas Mann (EVP, DE), voorzitter van de Tibet Interest Group, riep op tot onbeperkte beoefening van het boeddhisme, betreurde de toenemende milieuvervuiling op het Tibetaanse plateau en drong er bij China op aan zijn relatie met de Dalai Lama te hernieuwen.

In zijn Jaarverslag over mensenrechten en democratie in de wereld 2014 en het beleid van de Europese Unie ter zake, dat op 17 december werd aangenomen, heeft het Europees Parlement ook gewezen op het gebrek aan resultaten van de mensenrechtendialogen met China, en heeft het de EDEO opgeroepen om zijn mensenrechtenstrategie ten aanzien van China grondig te heroverwegen, een standpunt dat ICT volledig deelt. De 34e mensenrechtendialoog tussen de EU en China vond op 30 november plaats in Peking. Van EU-zijde werd de kwestie Tibet en de kwestie van milieubescherming en mensenrechten aan de orde gesteld; ICT's laatste rapport Blauw goud van het hoogste plateau: het water van Tibet en de mondiale klimaatverandering onthult dat het kwetsbare milieu van Tibet, dat sneller opwarmt dan waar dan ook, van cruciaal mondiaal belang is.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending