Verbind je met ons

Defensie

'Wanneer' niet 'als' voor de volgende gruweldaad in Parijs-stijl, vertelde de conferentie

DELEN:

gepubliceerd

on

IslamismeEen conferentie op hoog niveau in Brussel kreeg te horen dat het niet de vraag is "of" islamitische extremisten opnieuw een dodelijke gruweldaad in Parijs-stijl in Europa lanceren, maar "wanneer".

De strijd tegen het jihadisme is vandaag de dag de "belangrijkste bedreiging" voor Europa, maar er zijn geen "snelle oplossingen" om het probleem uit te roeien, hoorde de conferentie.

Geconfronteerd met een "apocalyptische" uitdaging, is het enige antwoord om met de moslimgemeenschappen samen te werken in plaats van tegen hen, benadrukt Olivier Luyckx, de hoge functionaris van de Europese Commissie.

Luyckx, hoofd van de eenheid Terrorisme- en crisisbeheersing in het directoraat Migratie en Binnenlandse Zaken van de Commissie, reageerde gedeeltelijk op de alom veroordeelde oproep van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump om moslims de toegang tot Amerika te ontzeggen.

Nu België onlangs werd afgesloten in de nasleep van de gebeurtenissen in Parijs, waarschuwde Luyckx ook voor "overreageren" op recente terroristische aanslagen die werden uitgevoerd in naam van de islam, door te zeggen: "We moeten onze reactie proportioneel houden."

Het debat 'De stukken oppakken na Parijs' werd georganiseerd door de Europese Stichting voor Democratie, een in Brussel gevestigd beleidsinstituut, het European Policy Centre en het Counter Extremism Project, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting.

Amanda Paul, van het European Policy Centre, opende de "zeer actuele" discussie en zei dat de aanslagen in Parijs opnieuw een herinnering waren aan de "ongekende" uitdaging van jihadistische extremisten.

advertentie

De gedachtewisseling, legde ze uit, was bedoeld om de grondoorzaken van het probleem en mogelijke oplossingen te bespreken.

In haar inleidende opmerkingen zei Zainab Al-Suwaij, zelf moslim en mede-oprichter van het American Islamic Congress (AIC), dat gebeurtenissen zoals Parijs en verder terug, 9/11, dienden als "herinnering" dat de problemen zich voordeden door radicalisering en extremisme dichter bij huis waren dan velen beseften. De islamitische ideologie zit achter alle terroristische incidenten die we in Europa, Amerika en de hele islamitische wereld hebben gezien, zei ze, en moslims zijn de eerste slachtoffers van deze ideologie.

Ze voegde eraan toe dat het cruciaal is om te onthouden dat we niet in oorlog zijn met de islam, maar met de radicale, extremistische ideologie van de politieke islam. Ondanks de inspanningen van ISIS om het als zodanig te presenteren, is er geen botsing van beschavingen tussen de islam en de rest van de wereld, zei ze.

Ze legde uit hoe het AIC werkt op zo'n 75 universiteitscampussen in de VS, waar het het bewustzijn van het fenomeen islamitische radicalisering probeert te vergroten.

"Deze mensen moorden en vernietigen simpelweg omdat je het niet eens bent met hun ideologie en de enige oplossing is om je ertegen te verenigen, ongeacht achtergrond, religie en etniciteit."

In zijn inleidende opmerkingen zei Pieter van Ostaeyen, een in België gevestigde onafhankelijke analist van jihadistische bewegingen in Syrië en Irak, dat luchtaanvallen van de coalitie op Syrië een bijdragende factor waren in de recente escalatie van geweld door de zogenaamde Islamitische Staat.

"Het aanvallen van Europa stond niet eerder op hun agenda, maar de bombardementen waren als een uitnodiging voor hen om ons aan te vallen", merkte hij op.

Van Ostaeyen, die de kwestie in België heeft bestudeerd, zei dat bekend was dat 550 Belgen, een "enorme groep", vertrokken om zich bij IS aan te sluiten in Syrië en Irak, en voegde eraan toe dat 79 van hen waren gedood en 120 waren teruggekeerd naar België.

Een groot deel van de rekrutering gebeurde in België zelf via sociale media, zoals Facebook, en in sommige gevallen onder het mom van "humanitaire hulp". Hij voegde eraan toe dat Sharia4Belgium een ​​sleutelrol speelde bij de rekrutering van buitenlandse strijders voor Syrië.

Hij wees er ook op dat "slechts een klein deel" van de beruchte IS-media-output draaide om gewelddadige video's zoals onthoofdingen, eraan toevoegend dat een groot deel van de propagandamachine van de groep het "fantastische leven" benadrukte dat zogenaamd door de Islamitische Staat wordt aangeboden.

"Natuurlijk", zei Van Ostaeyen, "veel hiervan is een dekmantel. Het leven binnen IS is een hel." Hij voegde eraan toe dat de inkomsten van IS in werkelijkheid gebaseerd zijn op maffia-achtige belastingen. De olie-inkomsten vormen slechts 20% van hun totale inkomstenstroom, zei hij.

Een andere hoofdspreker, Magnus Norell, een senior beleidsadviseur bij de Europese Stichting voor Democratie, was het met Van Ostaeyen eens dat het westerse buitenlands beleid gedeeltelijk had bijgedragen aan de huidige situatie en beschreef het als gedeeltelijk "door zichzelf veroorzaakt".

Norell vertelde het debat: "Als het Westen eerder had ingegrepen (in het Syrische conflict), dan hadden we waarschijnlijk veel minder geleden."

Hij distantieert zich van degenen die suggereren dat sociale uitsluiting, armoede en werkloosheid de belangrijkste drijfveer waren voor zoveel jonge moslimmannen en -vrouwen die Europa verlieten om in Syrië te gaan vechten.

"Mensen doen mee omdat ze dat willen. Het is hun keuze. Proberen te zeggen dat het alleen om sociale en economische redenen gaat, is een gevaarlijke weg om in te slaan", zei hij, erop wijzend dat zowel België als zijn geboorteland Zweden, twee rijke landen met gevestigde sociale systemen behoorden tot degenen met, pro rata, het hoogste aantal buitenlandse strijders in Syrië. Dit werd ondersteund door Luyckx, die eraan toevoegde dat sociale rechtvaardigheid nooit door ISIS wordt gebruikt in hun rekruteringspropaganda.

Hoewel IS een "bruterere versie" presenteert dan zelfs al-Qaeda, is het idee van het islamitische kalifaat niet nieuw, zei hij, eraan toevoegend dat "het schrift al tientallen jaren aan de muur hangt".

Norell is van mening dat er momenteel een "burgeroorlog om ideeën" gaande is binnen de hele islamitische gemeenschap, maar stelt dat het "onmogelijk zal zijn om een ​​ideologie te bombarderen, nu de coalitiebombardementen in Syrië en Irak intenser worden nadat het Britse parlement heeft gestemd om luchtaanvallen uit te breiden". in de vergetelheid".

Luyckx schetste de antiterrorismemaatregelen die door de Commissie worden genomen en sloot zich aan bij Norell door een nogal pessimistische kijk te bieden en waarschuwde: "De strijd tegen islamitisch extremisme is de grootste uitdaging waar Europa voor staat en er zijn geen snelle oplossingen."

Hij waarschuwde dat andere wreedheden onvermijdelijk zijn en zei: "Het is niet de vraag of, maar wanneer en hoe."

In een verwijzing naar de opmerkingen van Donald Trump, momenteel de leidende Republikeinse kandidaat in de Amerikaanse verkiezingscampagne, benadrukte Luyckx de noodzaak om "samen te werken met moslimgemeenschappen, niet tegen hen" en wees hij erop dat 99% van de naar schatting 8 miljoen moslims in Europa voor om dit te doen "omdat ze in een democratie willen leven".

Hij uitte echter zijn bezorgdheid over de aanhoudende opkomst van extreemrechtse groeperingen in sommige delen van Europa, waarvan het meest recent getuige was van het succes tijdens het weekend van Front National bij Franse regionale verkiezingen, en zei: "We zien een vicieuze cirkel van geweld en extremisme met een verdraaide versie van de islam en de jihadistische propaganda die de propaganda van extreemrechts voedt. Dit is een zeer zorgwekkende trend."

Maatregelen die de EU heeft genomen om de jihadistische dreiging te bestrijden, zei hij, omvatten onder meer het EU-brede 'Radicalization Awareness Network', waarbij zo'n 2,000 organisaties betrokken waren. Er werden ook inspanningen geleverd om de financiering van groepen zoals IS, de manier waarop buitenlandse strijders zich vrijelijk van het ene land naar het andere kunnen verplaatsen, aan te pakken en om "illegale en extremistische" inhoud van het internet te verwijderen, een favoriet rekruteringsinstrument van extremisten.

Hij waarschuwde dat kwesties van nationale veiligheid de bevoegdheid van de lidstaten blijven, maar voegde eraan toe: "Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de Commissie haar handen van het probleem af wil wassen en daarom werken we op verschillende fronten."

In een vraag-en-antwoordsessie werd het panel gevraagd naar de waarde van het proberen te onderhandelen met IS, waarop Norell zelf antwoordde met een vraag: "Wat heeft het voor zin? Waarover zouden we praten? Met hen onderhandelen zou hetzelfde zijn als hen een zekere legitimiteit. Is dat wat we willen?"

Andere leden van het 100 man sterke publiek merkten op dat de islam niets te maken heeft met wat ISIS beoefent; het is de verderfelijke doctrine van het Saoedische wahabbisme en het Iraanse sjiitische extremisme die naar het buitenland zijn geëxporteerd en die de bron zijn van al het terrorisme dat we zien. Norell antwoordde dat het alles met de islam te maken heeft, aangezien al het geweld wordt gepleegd in naam van de islam en het niet alleen de Wahhabistische doctrines zijn die het inspireren - de ideologie van de Moslimbroederschap is evenzeer de schuldige. We zouden moeten samenwerken met partners zoals gematigde moslimlanden zoals Marokko, zei hij, die zowel op theologisch als op veiligheidsgebied terugdringen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending