Verbind je met ons

Voorpagina

Taiwan en de Filippijnen teken visserij rechtshandhaving overeenkomst

DELEN:

gepubliceerd

on

Jacana-tonijnvis aanvoer. Puerto Princesa, Palawan, Filippijnen. 24 april 2009

Jacana-tonijnvis aanvoer. Puerto Princesa, Palawan, Filippijnen. 24 april 2009

Taiwan en de Filipijnen hebben op 5 november de Overeenkomst betreffende de vergemakkelijking van de samenwerking op het gebied van wetshandhaving op visserijgebied gesloten.

Verwacht wordt dat het pact de visserijgeschillen in de overlappende exclusieve economische zones van de twee landen effectief zal verminderen en de rechten en belangen zal beschermen van Taiwanese vissers die legaal opereren. Het werd in Taipei ondertekend door vertegenwoordiger Gary Song-huann Lin van het Taipei Economic and Cultural Office in de Filippijnen en vertegenwoordiger Antonio I. Basilio van het Manila Economic and Cultural Office in Taiwan.

Na de ondertekening riepen de twee partijen dezelfde dag de eerste vergadering van de Technische Werkgroep bijeen. Er werd overeenstemming bereikt over twee mechanismen – een kennisgeving van één uur van tevoren aan de andere partij en de vrijlating van vastgehouden schepen en bemanning binnen drie dagen – die door middel van een notawisseling onderdeel van de overeenkomst werden gemaakt. Het akkoord en de uitwisseling van nota's zullen worden aangekondigd nadat beide partijen hun respectieve binnenlandse administratieve procedures hebben voltooid.

Volgens de overeenkomst zal, voordat wetshandhavingsactie wordt ondernomen tegen een vissersvaartuig van de andere partij dat vermoedelijk illegaal opereert in de overlappende EEZ's, een uur van tevoren een kennisgeving worden gegeven aan de visserij- en kustwachtagentschappen, evenals aan het vertegenwoordigingskantoor. van de andere partij. Als blijkt dat het vaartuig de wet heeft overtreden en vervolgens wordt aangehouden, wordt het binnen drie dagen vrijgelaten nadat een redelijke borgsom, andere zekerheid of betaling is gesteld die in overeenstemming is met de wet van de arresterende partij.

De overeenkomst bevestigt de geest en beginselen van het Zuid-Chinese Zeevredesinitiatief van president Ma Ying-jeou, dat oproept tot het opschorten van geschillen, het nastreven van vrede en wederkerigheid, en het bevorderen van de gezamenlijke verkenning en ontwikkeling van hulpbronnen. Het is het resultaat van onderhandelingen in de nasleep van het tragische incident met de Taiwanese vissersboot Guang Da Xing nr. 28 in mei 2013, en is bedoeld om verdere soortgelijke incidenten te voorkomen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Visserijagentschap en de Kustwachtadministratie zullen overleg blijven voeren met verwante Filippijnse overheidsinstanties via het samenwerkingsmechanisme dat in het kader van dit akkoord is ingesteld.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending