Verbind je met ons

Afrika en India

De samenwerking van de Europese Unie met Afrika op het gebied van migratie

DELEN:

gepubliceerd

on

o-CENTRAAL-AFRIKAANSE-REPUBLIEK-facebookHoe werkt de EU samen met Afrika op het gebied van migratie?

Op basis van zijn Globale aanpak van migratie en mobiliteit (GAMM) – het overkoepelende raamwerk van het externe migratie- en asielbeleid van de EU – de EU voert een brede dialoog met landen op het Afrikaanse continent over migratie en mobiliteit op bilateraal, regionaal en continentaal niveau:

 1. Continentaal niveau met de Afrikaanse Unie (AU). Een sleutel politieke verklaring inzake migratie en mobiliteit werd onderschreven door de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de top EU-Afrika in april 2014. Hierin werd het gedeelde engagement van de partijen herhaald om onder meer irreguliere migratie te bestrijden en alle relevante aspecten ervan aan te pakken, inclusief preventie, migratie- en grensbeheer, terugkeer en overname, en het aanpakken van de diepere oorzaken van irreguliere migratie. Bovenstaande verklaring wordt ondersteund door een Actieplan (2014-17), en de nodige financiële middelen.
 2. Regionaal niveau, met beleidsdialogen met landen langs de westelijke migratieroute (Rabat-proces) en de oostelijke trekroute (Khartoem-proces). Deze dialogen worden ondersteund door concrete actieplannen en financiële middelen. De EU heeft ook de nieuwe regionale ontwikkelings- en beschermingsprogramma's (RDPP's) gelanceerd in Noord-Afrika en de Hoorn van Afrika.
 3. Bilateraal niveau, met een breed scala aan programma- en projectondersteuning, die tot doel hebben bij te dragen aan institutionele en wetgevende hervormingen en capaciteitsopbouw in partnerlanden, evenals aan specifieke politieke overeenkomsten die zijn gesloten met Marokko, Tunesië, Kaapverdië en Nigeria, en een andere die binnenkort zal worden gesloten. ondertekend in de marge van de Top van Valletta met Ethiopië. Deze politieke overeenkomsten worden ondersteund door concrete, door de EU gefinancierde acties.

  Daarnaast vindt samenwerking met Afrikaanse landen plaats binnen de Partnerschapsovereenkomst voor Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS). ondertekend in Cotonou in juni 2000. In juni 2012 heeft de ACS-EU-Raad drie reeksen aanbevelingen over (a) visa, (b) geldovermakingen en (c) overname. De ACS-EU-Raad van Ministers heeft in mei 2015 eveneens zijn goedkeuring gehecht aan dit voorstel aanbevelingen voor het opvoeren van de strijd tegen mensenhandel en migrantensmokkel.

1. Continentaal niveau

Wat is de migratie- en mobiliteitsdialoog tussen de EU en Afrika?

De Afrika-EU Migratie, Mobiliteit en Werkgelegenheid (MME) Partnerschap werd gelanceerd tijdens de Afrika-EU-top in december 2007, waar de Gezamenlijke strategie EU-Afrika en Eerste actieplan (2008-2010) werden aangenomen. De top EU-Afrika in 2014 gaf een nieuwe impuls aan de samenwerking op het gebied van migratie: naast de verklaring over migratie en mobiliteit actieplan 2014-2017 werd ook aangenomen, met de nadruk op de volgende prioriteiten:

 • Bestrijding van mensenhandel
 • Remittances
 • Diaspora
 • Mobiliteit en arbeidsmigratie (inclusief intra-Afrikaanse mobiliteit)
 • Internationale bescherming (inclusief binnenlandse ontheemden)
 • Onregelmatige migratie

2. Regionaal niveau

Wat is het Rabat-proces?

advertentie

Het Rabat-proces, gelanceerd tijdens de eerste Euro-Afrikaanse ministeriële conferentie over migratie en ontwikkeling in juli 2006, brengt regeringen van 55 Europese en Afrikaanse landen uit Noord-, West- en Centraal-Afrika samen, samen met de Europese Commissie en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). Het doel is om de dialoog en samenwerking op het gebied van migratie te versterken (legale migratie en mobiliteit; preventie van irreguliere migratie en maatregelen om deze tegen te gaan; migratie en ontwikkeling; internationale bescherming), en om gemeenschappelijke prioriteiten te identificeren om operationele en praktische samenwerking te ontwikkelen. operatie.

Het Rabat-proces wordt geleid door een stuurgroep bestaande uit vijf EU-lidstaten (België, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje), vijf partnerlanden (Burkina Faso, Equatoriaal-Guinea, Mali, Marokko en Senegal) en de Europese Commissie en ECOWAS.

Het Rabat-proces heeft een solide en vruchtbare dialoog tot stand gebracht tussen de EU en de partnerlanden, en heeft nauwere samenwerking bevorderd door de implementatie van bilaterale, subregionale, regionale en multilaterale initiatieven. Het Seahorse Atlantic Network is een voorbeeld van een concrete samenwerking op regionaal niveau tussen Spanje, Portugal, Senegal, Mauritanië, Kaapverdië, Marokko, Gambia en Guinee-Bissau. Het maakt de informatie-uitwisseling tussen autoriteiten mogelijk om irreguliere migratie en grensoverschrijdende criminaliteit te voorkomen. Een ander voorbeeld van concrete actie komt uit het 10e Europees Ontwikkelingsfonds (EOF), waaruit de EU een project van 26 miljoen euro financiert ter ondersteuning van het vrije verkeer van personen en migratie in West-Afrika. Het project wordt uitgevoerd in gezamenlijk beheer met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) met als algemene doelstelling het ondersteunen van de effectieve implementatie van de ECOWAS-protocollen voor vrij verkeer van personen en de ECOWAS gemeenschappelijke aanpak van migratie.

De vierde Euro-Afrikaanse ministerconferentie over migratie en ontwikkeling vond plaats in november 2014. Het keurde de Verklaring en programma van Rome voor 2015-17, waarin twee thematische prioriteitsgebieden voor toekomstige actie werden geïdentificeerd: 1) het versterken van de link tussen migratie en ontwikkeling, en 2) het voorkomen en bestrijden van irreguliere migratie en daarmee samenhangende misdaden. Het introduceerde ook internationale bescherming als een van de vier pijlers voor samenwerking en bracht deze in lijn met de totaalaanpak van migratie en mobiliteit (GAMM).

Wat is het proces van Khartoem?

Het Khartoum-proces (EU Horn of Africa Migration Route Initiative), dat een jaar geleden formeel werd gelanceerd tijdens een ministeriële conferentie in november 2014 in Rome, is een regionale dialoog over migratie tussen de EU-lidstaten en negen Afrikaanse landen uit de Hoorn van Afrika en transitlanden (Djibouti, Ethiopië, Eritrea, Kenia, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan, Egypte en Tunesië), evenals de Europese Commissie, de Commissie van de Afrikaanse Unie en de Europese Dienst voor Extern Optreden. Het doel is om een ​​al lang bestaande dialoog over migratie en mobiliteit tot stand te brengen, gericht op het versterken van de huidige samenwerking, onder meer door het identificeren en uitvoeren van concrete projecten. Zoals vermeld in de Ministeriële verklaring van 28 november 2014zal de dialoog zich in eerste instantie richten op de aanpak van mensenhandel en migrantensmokkel.

Het Khartoum-proces wordt geleid door een stuurgroep bestaande uit vijf EU-lidstaten (Italië, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Malta), vijf partnerlanden (Egypte, Eritrea, Ethiopië, Zuid-Soedan, Soedan) en de Europese Commissie, de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) en de Commissie van de Afrikaanse Unie aan Afrikaanse zijde. Een eerste identificatie van de behoeften en prioriteiten vond plaats tijdens de eerste vergadering van de stuurgroep in Sharm el Sheikh in april 2015.

The Khartoum Process will be directly supported with € 17.5 million under the Pan-African Programme for the “Support to Africa-EU Migration and Mobility Dialogue” programme. Additional initiatives are planned to implement actions in line with the Ministerial declaration of November 2014, including a project on Addressing Mixed Migration Flows in East Africa (€5 million under the Development Cooperation Instrument- Global Public Goods and Challenges thematic programme (DCI-GPGC), to be implemented by Expertise France) and a project on support to EU law enforcement cooperation along the Horn of Africa Migration Route (€0.75 million under the Internal Security Fund for police cooperation). Under the forthcoming Regional Indicative Programme for East Africa, South Africa and Indian Ocean region of the 11th European Development Fund, a cross-regional envelope of €25 million has also been earmarked for migration in this region, with a particular focus on the Khartoum process, including the need to address international protection needs.

Alle leden van het Khartoum-proces zullen eind november opnieuw bijeenkomen in Londen, met name om de implementatie van het Valletta-actieplan in de Hoorn van Afrika te bespreken. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij concrete projecten steunen ter bestrijding van mensenhandel en migrantensmokkel in de regio.

Wat is het regionale actieplan voor de Sahel?

Op 20 april 2015 heeft de Raad het besluit aangenomen Regionaal actieplan voor de Sahel 2015-2020 die het algemene kader biedt voor de uitvoering van de EU-strategie voor veiligheid en ontwikkeling in de Sahel, zoals aangenomen en herzien in de conclusies van respectievelijk 21 maart 2011 en 17 maart 2014. Dit actieplan werd door alle vijf de Sahellanden onderschreven tijdens hun ontmoeting met de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter (HV/VV) Mogherini op 17 juni 2015.

The Action Plan provides a solid basis for reinforcing the EU’s focus around four domains that are highly relevant to the stabilisation of the region, namely prevention and countering radicalisation; creation of appropriate conditions for youth; migration, mobility and border management; the fight against illicit trafficking; and transnational organised crime.

Wat is het Regionaal Actieplan voor de Hoorn van Afrika van de EU?

Op 26 oktober 2015, de De Raad heeft het Regionaal Actieplan voor de Hoorn van Afrika van de EU aangenomen dat tot doel heeft het bestaande strategische kader van de EU voor de Hoorn van Afrika vanaf 2011 ten uitvoer te leggen, rekening houdend met nieuwe uitdagingen die de afgelopen jaren steeds prominenter en kritischer zijn geworden, namelijk het bredere geopolitieke kader, de stromen van gemengde migratie en gewelddadige radicalisering. In het kader van het Actieplan zijn de EU-interventies gericht op het oplossen en voorkomen van conflicten, het bevorderen van duurzame veiligheid, stabiliteit, ontwikkeling en goed bestuur, gebaseerd op de democratische beginselen van inclusie, de rechtsstaat en respect voor de mensenrechten.

Migratie en mobiliteit

Mensen verhuizen om aan armoede en conflicten te ontsnappen, om bescherming te zoeken tegen vervolging of ernstige schade, of om een ​​beter leven op te bouwen. Voor individuen kan migratie een van de krachtigste en meest directe strategieën voor armoedebestrijding zijn. Bij gebrek aan werkgelegenheid zoeken veel jongeren naar betere kansen door te migreren. Het regionale actieplan voor de Sahel en de Hoorn van Afrika zal zich op dit verband tussen migratie en ontwikkeling concentreren. Daarnaast zal de EU zich richten op het voorkomen en bestrijden van irreguliere migratie, mensensmokkel en mensenhandel; het bevorderen van internationale bescherming en het organiseren van mobiliteit en legale migratie.

De situatie in Niger, als belangrijk doorvoerland, zal grotere inspanningen vergen, met name ter versterking en begeleiding van de acties die reeds zijn gelanceerd door de missie van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB). EUCAP Sahel Niger.

Jeugd

Economische groei is noodzakelijk om werkgelegenheid te scheppen en de wijdverbreide armoede en inkomensongelijkheid, die in de Sahel nog steeds heersen, aanzienlijk terug te dringen. Er zijn meer inspanningen nodig om werkgelegenheid te creëren in alle sectoren, met name voor jongeren.

De EU zal hulp bieden die relevant is voor jongeren, waaronder onderwijs en opleiding en het scheppen van banen, en gelijke kansen voor jongens en meisjes garanderen. Een voorbeeld van dergelijke hulp is de empowerment van reguliere jongeren door het identificeren van indicatoren voor het monitoren en bevorderen van onderwijs en werkgelegenheid voor jongeren, om zo alternatieven te bieden voor illegale activiteiten/extremistische acties.

Er zal ook een verdere analyse worden gegeven over de manier waarop jongeren als aanjagers van positieve verandering kunnen worden ondersteund. De EU zal de veerkracht van jongeren vergroten, bijvoorbeeld door de economische en werkgelegenheidskansen verder te bevorderen (door steun aan het MKB en belangrijke waardeketens, de aanwerving van lokale arbeidskrachten, enz.) en door waar mogelijk de ongelijkheid in de programma's van de EU en de lidstaten terug te dringen.

A special reflection could also be launched on the demography challenge in order to know how to better address it. Demography should become progressively and more systematically part of the political dialogue with beneficiary countries. More broadly, EU and Member States’ instruments will be mobilised to improve social cohesion and inclusive economic growth, including regional integration, in particular through the implementation of the Economic Partnership Agreement Development Programme (EPADP).

EU-steun aan vluchtelingen in de regio’s die het dichtst bij de conflicten liggen – het geval van de regionale ontwikkelings- en beschermingsprogramma’s (RDPP’s)

Het doel van de regionale ontwikkelingsbeschermingsprogramma's (RDPP's) is derde landen die grote aantallen vluchtelingen opvangen, te helpen bij het aanpakken van de beschermings- en ontwikkelingsbehoeften van de vluchtelingen en asielzoekers, de behoeften van de gemeenschappen die vluchtelingen opvangen, en het ondersteunen van de behoeften op het gebied van capaciteitsopbouw van de autoriteiten op het gebied van de bescherming van vluchtelingen. Zij zullen ook zorgen voor een beter gecoördineerde aanpak van de beschermings- en ontwikkelingsgerichte acties.

Het RDPP North Africa-consortium wordt geleid door Italië, terwijl het RDPP Horn of Africa-consortium wordt geleid door Nederland. De RDPP's zullen worden ondersteund door verschillende EU-fondsen en door nationale bijdragen.

De POP’s kunnen acties omvatten zoals: ondersteuning van het wetgevings- en beleidskader, het opbouwen van een administratieve structuur, training voor professionals die zich bezighouden met vluchtelingenkwesties, ondersteuning bij het vaststellen van de vluchtelingenstatus, verbetering van de opvangomstandigheden, ondersteuning van kwetsbare groepen migranten en vluchtelingen, bewustwording het aankaarten van de gevaren van irreguliere migratie, het bieden van mogelijkheden voor lokale integratie en zelfredzaamheid, het ondersteunen van vluchtelingen en gemeenschappen die vluchtelingen opvangen met betere mogelijkheden voor levensonderhoud en onderwijs, het bieden van werkgelegenheidsbevorderende programma's en beroepsopleiding, en het bevorderen van vertrouwen en sociale cohesie tussen de vluchtelingen en vluchtelingen het hosten van gemeenschappen.

De RDPP's in Noord-Afrika en de Hoorn van Afrika bouwen voort op de lessen die zijn getrokken uit de eerdere regionale beschermingsprogramma's en het RDPP voor het Midden-Oosten, geïmplementeerd door een consortium onder leiding van Denemarken.

Grensbeheer, illegale handel en grensoverschrijdende georganiseerde misdaad

De EU ondersteunt momenteel een aantal activiteiten ter bestrijding van de illegale handel (partnerschap met het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS)) in grensgebieden, maar ook op het gebied van veiligheid en ontwikkeling.

Er zullen acties worden voortgezet op het gebied van grensbeheer, migrantensmokkel, mensenhandel en andere vormen van mensenhandel, en transnationale georganiseerde misdaad, waarbij vooral de nadruk zal liggen op een betere samenwerking tussen instanties en grensoverschrijdende samenwerking en informatie-uitwisseling. In de Europese migratieagenda en de Veiligheidsagenda werd de strijd tegen migrantensmokkel ook als een van de prioriteiten van de Commissie aangemerkt. Concrete maatregelen zijn uiteengezet in het in mei aangenomen EU-actieplan tegen migrantensmokkel, waarin krachtige voorstellen worden gedaan om de activiteiten van migrantensmokkelaars tegen te gaan en te voorkomen.

De EU zal de uitvoering overwegen van projecten voor geïntegreerd grensbeheer, zowel in de Sahelregio als rond het Tsjaadmeer, met inbegrip van acties op het gebied van zowel ontwikkeling als veiligheid. De EU moedigt ook civiele missies in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB) aan die al in de Sahelregio zijn ingezet, zoals de missies EUCAP Sahel Mali en EUCAP Sahel Niger binnen hun operationele opzet en sterkte, om lokale inspanningen te ondersteunen die gericht zijn op het ontwikkelen van lokale grensbeheercapaciteiten en om actief bij te dragen aan de internationale coördinatie ter plaatse.

Samenwerking op het gebied van terugkeer en overname met landen van herkomst en doorreis

De EU is vastbesloten samen te werken met alle operationele actoren om de huidige complexe uitdagingen op het gebied van migratie en menselijke mobiliteit aan te pakken, inclusief de uitdagingen die worden veroorzaakt door gemengde bewegingen waarbij migranten, asielzoekers en vluchtelingen betrokken zijn. De effectieve terugkeer en overname van degenen die geen bescherming nodig hebben, vormt een sleutelprioriteit voor het behoud van de geloofwaardigheid en de goede werking van onze asiel- en migratiestelsels, met volledige eerbiediging van de grondrechten van migranten en het beginsel van non-refoulement.

Tegen deze achtergrond heeft de Commissie op 9 september een ambitieuze EU voorgesteld Actieplan terugkeer, waarin met name een strategie wordt uiteengezet voor het intensiveren van de samenwerking met derde landen op het gebied van terugkeer- en overnameovereenkomsten.

Hoewel het aanmoedigen en ondersteunen van vrijwillige terugkeer naar thuislanden waar mogelijk de voorkeursoptie blijft, mobiliseert de EU al het relevante beleid, inclusief buitenlands beleid, ontwikkelingshulp en handel, om onze partners te stimuleren om samen te werken op het gebied van overname, op basis van een 'meer voor meer'-beginsel. Met het oog hierop zal de samenwerking van de EU met derde landen zich ook richten op het versterken van de capaciteit om tijdig te reageren op overnameverzoeken en op het vergemakkelijken en versnellen van de identificatie van eigen onderdanen.

Tegelijkertijd zal de EU investeren in het ondersteunen van de duurzame re-integratie van terugkeerders en het vermogen van hun thuislanden om hen terug te nemen en te re-integreren vergroten.

3. Bilaterale samenwerking

Hoe zit het met de bilaterale samenwerking?

Bilaterale dialogen over migratie en mobiliteit tussen de EU en derde landen kunnen verschillende vormen aannemen. De Mobiliteitspartnerschappen (MP) en de Gemeenschappelijke Agenda’s voor Migratie en Mobiliteit (CAMM) bieden belangrijke kaders voor de beleidsdialoog en operationele samenwerking op het gebied van asiel- en migratievraagstukken. Ze bieden beide een politiek raamwerk voor een alomvattende, versterkte en op maat gesneden dialoog en samenwerking met partnerlanden, maar hebben twee specifieke verschillen: (1) het voorstel om te onderhandelen over een parlementslid moet worden gepresenteerd zodra een bepaald niveau van vooruitgang is bereikt op het gebied van migratie en mobiliteitsdialogen. Het oprichten van een parlementslid zou de onderhandelingen over visumfacilitatie- en overnameovereenkomsten omvatten, terwijl een CAMM dat niet zou doen, en (2) een parlementslid wordt voornamelijk gebruikt ten aanzien van buurlanden, terwijl een CAMM vooral zou moeten worden gebruikt voor andere derde landen. Tot nu toe zijn vier van dergelijke overeenkomsten ondertekend met partnerlanden op het Afrikaanse continent: Kaapverdië, Marokko en Tunesië (Mobiliteitspartnerschappen) en Nigeria (Gemeenschappelijke Agenda voor Migratie en Mobiliteit). [1]. In de marge van de migratietop zal ook in Valletta een gemeenschappelijke agenda voor migratie en mobiliteit worden ondertekend met Ethiopië. Er zijn financiële middelen vrijgemaakt om de uitvoering van deze overeenkomsten te ondersteunen.

De EU is vastbesloten een dialoog aan te gaan met andere landen in de regio, in overeenstemming met het politieke mandaat dat de Europese Raad heeft gegeven. Libië blijft een prioriteitsland voor een dergelijke dialoog zodra de omstandigheden dit toelaten.

Welke soorten activiteiten vallen onder een mobiliteitspartnerschap?

Typische acties/activiteiten die onder een mobiliteitspartnerschap vallen, zijn:

Legale migratie en mobiliteit

 • Bevordering van een beter kader voor legale migratie en mobiliteit, onder meer door middel van circulaire en tijdelijke migratieprogramma's, evenals betere informatie en bescherming van migranten, inclusief training vóór vertrek;
 • het informeren van potentiële migranten over de mogelijkheden voor legale migratie en over de vereisten voor legaal verblijf, evenals over de gevaren van migratie zonder papieren en illegaal werk, en;
 • institutionele en administratieve capaciteitsopbouw van de autoriteiten van de partnerlanden, door verbetering van het regelgevingskader, technische bijstand, opleiding, uitwisseling van deskundigen en beste praktijken, enz.

Strijd tegen irreguliere migratie en mensenhandel; grensbeheer

 • Verbetering van de strijd tegen migrantensmokkel en mensenhandel, met name door capaciteitsopbouw (versterkte financiële en technische bijstand ter ondersteuning van de ontwikkeling van nationale en regionale strategieën tegen migrantensmokkel), gezamenlijke operationele maatregelen (waaronder risicoanalyse en de uitwisseling van informatie en beste praktijken) en het tot stand brengen van operationele interoperabiliteit tussen de relevante grensagentschappen van de EU, de lidstaten en de partnerlanden;
 • ontwikkeling van effectieve mechanismen en concrete initiatieven voor het voorkomen en bestrijden van irreguliere migratie en mensenhandel, onder meer door middel van acties om het publieke bewustzijn te vergroten, en;
 • verbetering van de grensbewaking, grensbeheercapaciteiten en grensoverschrijdende samenwerking.

Migratie en ontwikkeling

 • Steun voor vrijwillige terugkeer en duurzame re-integratie van terugkerende migranten, onder meer door middel van circulaire migratieprogramma’s, het informeren van migranten in het buitenland over de arbeidsmarktsituatie in hun thuisland en hun terugkeermogelijkheden, het opleiden van terugkerende migrerende werknemers en het bevorderen van de overdracht van socialezekerheidsuitkeringen, en het stimuleren van ondernemerschap;
 • het bevorderen van juridische en concrete maatregelen om de kosten van geldovermakingen te verlagen en de productieve investeringen ervan aan te moedigen, en;
 • het bevorderen van de rol van (en samenwerking met) diaspora’s.

Asiel en internationale bescherming

 • Ondersteuning van de ontwikkeling van een juridisch en institutioneel kader voor asiel, in overeenstemming met internationale normen;
 • capaciteitsopbouw van de autoriteiten van de partnerlanden om een ​​asielbeleid te ontwikkelen en uit te voeren en internationale bescherming te bieden, en om de opvangfaciliteiten te verbeteren, zoals de opvang van asielzoekers en het indienen van asielverzoeken, door de ontwikkeling van specifieke vereenvoudigde procedures, met name voor mensen met speciale behoeften, en;
 • het bevorderen van de samenwerking tussen de nationale autoriteiten die bevoegd zijn voor asielprocedures in derde landen en hun collega's in de EU-lidstaten.

Hoe zit het met de samenwerking met Libië?

Het aanhoudende Libische conflict heeft een wetteloze omgeving gecreëerd die smokkelaars de mogelijkheid biedt ongestraft te opereren. Het stabiliseren van Libië is een cruciale stap in het voorkomen van verder verlies van mensenlevens voor de Libische kust. De EU steunt krachtig het werk van de Ondersteuningsmissie van de Verenigde Naties in Libië en het door de VN geleide dialoogproces. De EU moedigt de Libische partijen krachtig aan om in te stemmen met een regering van nationale overeenstemming. De EU is bereid steun te bieden aan die toekomstige regering, mocht zij daarom vragen, op een hele reeks terreinen, onder meer op het gebied van migratievraagstukken, om zo een einde te helpen maken aan het menselijk lijden van migranten. Intussen blijft de EU de humanitaire gevolgen van de crisis en de impact ervan op migranten en andere kwetsbare groepen aanpakken.

Er is de afgelopen jaren aanzienlijk geïnvesteerd in migratieprojecten in Libië (€ 42.7 miljoen vastgelegd tussen 2011 en 2014). Elk door de EU gefinancierd programma omvat verschillende interventiegebieden. De ondersteuning van migratiebeheer richt zich op drie subsectoren: op mensenrechten gebaseerd migratiebeheer; het tegengaan van irreguliere migratie; en hulp aan migranten die internationale bescherming nodig hebben.

Na de verslechtering van de veiligheidssituatie vorig jaar en om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen die de gevechtsgebieden in Libië ontvluchten, is de EU-migratiesteun geheroriënteerd om noodzorg en steun te garanderen voor gestrande migranten, vluchtelingen, asielzoekers en ontheemden in Libië en in de buurlanden. Vanwege de zeer onstabiele politieke context zijn de institutionele steunprogramma's opgeschort, met uitzondering van de trainingsactiviteiten voor reddingsoperaties op zee gericht op de Libische Kustwacht (SeaHorse-programma, 4.5 miljoen euro).

Het door de EU gefinancierde programma START (€ 9.9 miljoen), uitgevoerd door IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) heeft de evacuatie en repatriëring ondersteund van 1200 gestrande migranten uit Libië (ongeveer 4,000 extra gevallen zijn door de IOM geïdentificeerd) en 417 migranten die op zee in de Tunesische wateren zijn gered, en heeft 7429 intern ontheemden geholpen gezinnen en 10,506 migranten in heel Libië met directe hulp (verstrekking van non-foodartikelen, hygiënepakketten en gezondheidszorg). De meeste van deze activiteiten worden nu voortgezet onder het SaharaMed-project, uitgevoerd door het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met IOM (€ 8,3 ,6.25 miljoen). Er zijn twee nieuwe programma's ondertekend die zullen worden uitgevoerd door de Internationale Federatie van het Rode Kruis, in coördinatie met de Libische Rode Halve Maan. Verwacht wordt dat deze in de nabije toekomst zullen beginnen met het verlenen van hulp aan migranten (2.9 miljoen euro) en aan intern ontheemden en risicogroepen (XNUMX miljoen euro).

Achtergrondinformatie

Het externe migratiebeleid van de EU

The Global Approach to Migration and Mobility (GAMM) is, since 2005, the overarching framework of the EU’s external migration and asylum policy. The framework defines how the EU conducts its policy dialogues and operational cooperation with third countries, based on clearly defined priorities which reflect the strategic objectives of the EU, and embedded in the EU’s overall foreign policy framework, including development cooperation. Important also to underline that the GAMM aims to develop mutually beneficial partnerships in line with both the interests of the EU and of partner countries (which is needed to ensure effective management of migration flows).

De TAMM is gericht op vier thematische prioriteiten: (1) het beter organiseren van legale migratie en het bevorderen van goed beheerde mobiliteit; (2) het voorkomen en bestrijden van irreguliere migratie en het uitroeien van mensenhandel; (3) het maximaliseren van de ontwikkelingsimpact van migratie en mobiliteit; (4) het bevorderen van internationale bescherming en het versterken van de externe dimensie van asiel. De bescherming van de mensenrechten is een transversale prioriteit.

De TAMM wordt ten uitvoer gelegd via verschillende politieke instrumenten (regionale en bilaterale beleidsdialogen en actieplannen), juridische instrumenten (visumfacilitatie- en overnameovereenkomsten), operationele ondersteuning en capaciteitsopbouw (onder meer via EU-agentschappen, bijv. Frontex, EASO en ETF, en technische assistentiefaciliteiten zoals BETER en TAIEX-extensie) evenals het brede scala aan programma- en projectondersteuning dat beschikbaar wordt gesteld aan overheden van derde landen en andere belanghebbenden, zoals het maatschappelijk middenveld, migrantenverenigingen en internationale organisaties.

De implementatie van de TAMM is een gemeenschappelijke en gedeelde verantwoordelijkheid van de Commissie, de EDEO (inclusief de EU-delegaties) en de lidstaten, in overeenstemming met hun respectieve bevoegdheden zoals vastgelegd in de Verdragen.

EU-steun op het gebied van migratie en ontwikkeling

De algemene doelstelling van ontwikkelingssamenwerking op het gebied van migratie is het maximaliseren van de positieve impact van migratie op de ontwikkeling van partnerlanden. Ontwikkelingssamenwerking kan partnerlanden helpen hun migratiebeheer te verbeteren en op deze manier het ontwikkelingspotentieel van migratie aan te boren. Door de politieke, economische en sociale instabiliteit aan te pakken draagt ​​de ontwikkelingssamenwerking in een aantal sectoren ook bij aan het aanpakken van de diepere oorzaken van irreguliere migratie en gedwongen ontheemding, waardoor wordt gewaarborgd dat migratie op een ordelijke, veilige en regelmatige manier plaatsvindt en eerder een keuze dan een noodzaak.

De Commissie is een toonaangevende donor als het gaat om migratie en ontwikkeling: tussen 1 en 400 is ruim 2004 miljard euro uitgegeven aan meer dan 2014 migratiegerelateerde projecten.

For 2014-20, migration features prominently under the Commission’s funding instruments. €344m is dedicated to migration under the Global Public Goods & Challenges programme. Migration also features prominently in geographical programmes (Pan-African Partnership instrument, regional envelope for Southern Neighbourhood, West Africa and Central Africa cross-regional envelope for Eastern & Southern Africa), as well as in some national programmes in Morocco, Nigeria, Ethiopia, and Niger.

In zijn State of the Union in September, the President of the European Commission Jean-Claude Juncker announced the Commission’s proposal to establish an ‘Noodtrustfonds voor stabiliteit en het aanpakken van de diepere oorzaken van irreguliere migratie en ontheemden in Afrika' met een toewijzing van 1.8 miljard euro uit verschillende financiële instrumenten van de EU, aan te vullen door de EU-lidstaten en andere donoren. Het EU-trustfonds zal een aanvulling vormen op de bestaande ontwikkelingshulp van de EU en haar lidstaten aan Afrika, die jaarlijks ruim 20 miljard euro bedraagt ​​en die tot doel heeft inclusieve en duurzame economische groei te ondersteunen.

Het Europese nabuurschapsbeleid wordt herzien

In maart 2015 werd een uitgebreid raadplegingsproces over het Europees nabuurschapsbeleid (ENB) was gelanceerd. De Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid zullen binnenkort een mededeling aannemen over de toekomstige richting van het ENB. Zoals uiteengezet in de Gezamenlijk consultatiedocument over de ENB-evaluatiezijn migratie en mobiliteit een prioriteit van de samenwerking voor de EU en haar partners. De Review zal voorstellen schetsen over hoe de mobiliteit verder kan worden verbeterd, vooral voor onderwijs-, wetenschappelijke, culturele, opleidings- en professionele doeleinden; hoe het werk met vluchtelingen en ontheemden kan worden ondersteund, en hoe gemeenschappelijke uitdagingen, zoals mensensmokkel en irreguliere migratie, kunnen worden aangepakt.

Voorbeelden van door de EU gefinancierde projecten

 • Migratie EU-expertise (MIEUX): het leveren van kortetermijnexpertise aan partnerlanden om het migratiebeheer te verbeteren: 8 miljoen euro in het kader van het Development Cooperation Instrument (DCI)-Global Public Goods and Challenges (GPGC)-programma, dat bijdraagt ​​aan de verbetering van het migratiebeheer op nationaal en regionaal niveau door de capaciteiten van overheidsinstanties te versterken om migratie en mobiliteit in alle landen beter te beheren de dimensie ervan door het aanbieden van snelle, kleinschalige, peer-to-peer expertisebijstand op korte termijn.
 • Mondiale actie om mensenhandel en migrantensmokkel te voorkomen en aan te pakken: 10 miljoen euro binnen het DCI-GPGC-programma dat bijdraagt ​​aan het voorkomen en aanpakken van mensenhandel en migrantensmokkel door landen te helpen bij het ontwikkelen en implementeren van reacties en capaciteiten op het gebied van de bestrijding van mensenhandel en smokkel.
 • Steun aan Afrika – EU-dialoog over migratie en mobiliteit: € 17.5 miljoen in het kader van het DCI-Pan-African Program om het beheer van migratie en mobiliteit binnen Afrika en tussen Afrika en de EU te verbeteren, en de rol van de Afrikaanse diaspora als ontwikkelingsactoren te vergroten.
 • Ondersteuning van de derde fase van het Rabat-proces: de Dakar-strategie: 2 miljoen euro in het kader van het DCI-Migratie- en Asielprogramma ter ondersteuning van de uitvoering van concrete acties die in het kader van het proces zijn overeengekomen.
 • Regionaal Beschermingsprogramma Hoorn van Afrika: Versterking van de bescherming en hulp aan vluchtelingen en asielzoekers, voornamelijk ontheemde Somaliërs: 5 miljoen euro in het kader van het DCI-Migration and Asylum-programma om Somalische vluchtelingen in de Hoorn van Afrika, met name in Kenia en Djibouti, te beschermen en bij te staan, in de context van de toegenomen ontheemding in de regio.

Voor meer informatie, klik hier.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending