Verbind je met ons

Data

Massatoezicht: de rechten van EU-burgers zijn nog steeds in gevaar, zegt het Parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

data-privacyToo little has been done to safeguard citizens’ fundamental rights following revelations of electronic mass surveillance, say MEPs in a resolution voted on Thursday (29 October). They urge the EU Commission to ensure that all data transfers to the US are subject to an “effective level of protection” and ask EU member states to grant protection to Edward Snowden, as a “human-rights defender”. Parliament also raises concerns about surveillance laws in several EU countries.

Deze resolutie, goedgekeurd met 342 stemmen voor, 274 tegen en 29 onthoudingen, maakt de balans op van de (gebrek aan) actie die de Europese Commissie, andere EU-instellingen en lidstaten hebben ondernomen naar aanleiding van de aanbevelingen die het Parlement in zijn resolutie heeft geformuleerd. resolutie van 12 maart 2014 over massaal elektronisch toezicht op EU-burgers, opgesteld naar aanleiding van de onthullingen van Edward Snowden.

By 285 votes to 281, MEPs decided to call on EU member states to “drop any criminal charges against Edward Snowden, grant him protection and consequently prevent extradition or rendition by third parties, in recognition of his status as whistle-blower and international human rights defender”.

Gegevensoverdracht naar de VS

EP-leden verwelkomen 6 oktober uitspraak van het Europese Hof van Justitie (ECJ) in the Schrems case, which invalidated the Commission’s decision on the Safe Harbour scheme for data transfers to the US. “This ruling has confirmed the long-standing position of Parliament regarding the lack of an adequate level of protection under this instrument”, they say.

Parliament calls on the Commission to “immediately take the necessary measures to ensure that all personal data transferred to the US are subject to an effective level of protection that is essentially equivalent to that guaranteed in the EU”. It invites the Commission to reflect immediately on alternatives to Safe Harbour and on the “impact of the judgment on any other instruments for the transfer of personal data to the US, and to report on the matter by the end of 2015”. The resolution also reiterates a call to suspend the Terrorist Finance Tracking Programme (TFTP) agreement with the US.

In general, MEPs consider the Commission’s response so far to Parliament’s 2014 resolution “highly inadequate” given the extent of the revelations of mass surveillance. “EU citizens’ fundamental rights remain in danger” and “too little has been done to ensure their full protection,” they say.

advertentie

Bezorgdheid over surveillancewetten in verschillende EU-landen

Parliament is concerned about “recent laws in some member states that extend surveillance capabilities of intelligence bodies”, including in France, the UK and the Netherlands. It is also worried by revelations of mass surveillance of telecommunications and internet traffic inside the EU by the German foreign intelligence agency BND in cooperation with the US National Security Agency (NSA).

De resolutie roept ook op tot een EU-strategie voor grotere IT-onafhankelijkheid en onlineprivacy, benadrukt de noodzaak om betekenisvol democratisch toezicht op inlichtingenactiviteiten te waarborgen en het vertrouwen in de VS te herstellen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending