Verbind je met ons

EU

Vooraanstaand EP-lid dringt er bij Thailand op aan meer te doen om de ‘gruwelijke’ gevolgen van illegale visserij aan te pakken

DELEN:

gepubliceerd

on

150512010537-pkg-mohsin-cfp-thailand-visserij-slaaf-whitewash-00020507-exlarge-169Een vooraanstaand EP-lid heeft er bij de Thaise autoriteiten op aangedrongen meer te doen om de “gruwelijke en gruwelijke” gevolgen van illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij in het land te bestrijden.

Linnea Engstrom, een Zweeds Groenen-parlementslid en vice-voorzitter van de visserijcommissie in het Europees Parlement, zegt dat het koppelen van mensenrechtenschendingen aan toekomstige vrijhandelsovereenkomsten tussen de EU en Thailand zou kunnen fungeren als een “aansporing” om de situatie te verbeteren.

Haar opmerkingen komen met de deadline van 31 oktober die opdoemt voor Thailand om te voldoen aan de IOO-verordening, die internationale wetten inzake de visserij vastlegt.

De deadline werd vastgesteld door de EU en het niet naleven van de IOO-regelgeving zou ertoe kunnen leiden dat Thailand een “rode kaart” krijgt, met andere woorden, een EU-verbod op de Thaise visserij-export, wat verlammend zou zijn voor de toch al noodlijdende Thaise economie.

In een exclusief interview met EU ReporterEngstrom zei dat ze het beleid van de EU ten aanzien van illegale visserij in Thailand volledig steunt: “Het is de grote overbevissing in de Thaise wateren die de smokkelsituatie aanwakkert, wanneer boten gedwongen worden steeds verder weg te gaan om de vis te vinden die ze vroeger gebruikten vangst. De drang naar goedkoop zeevoedsel in de EU en de VS speelt een rol.”

Ze voegde eraan toe: “Lezen over de verhandelde Cambodjaanse, Vietnamese en Birmese arme boeren die worden misleid en verkocht aan de Thaise visserij-industrie is een gruwelijk en gruwelijk verhaal. Thailand zou zijn bevolking goede arbeidsomstandigheden en echte arbeidskansen moeten bieden en een meer op het ecosysteem gebaseerde benadering van zijn visserij moeten overwegen.”

Engstrom vervolgde: “De vrijhandelsagenda lijkt nog steeds zwaarder te wegen in het politieke evenwicht dan de noodzaak om een ​​einde te maken aan wat een voormalig EU-commissaris ooit de 'gesel van de oceanen' noemde.

advertentie

“De Groenen in het Europees Parlement hebben eerder gepleit voor het opnemen van expliciete verwijzingen naar de IOO-verordening in de vrijhandelsovereenkomsten waarover de EU onderhandelt. Hoewel de IOO-verordening geen betrekking heeft op mensenrechtenschendingen, kan het nog steeds worden gezien als een absolute voorwaarde om goed te kunnen monitoren wat er gebeurt in de visserijsector, vooral voor vloten uit andere landen.”

Thailand, 's werelds grootste producent van tonijnconserven en een groeiende exporteur van visserijproducten naar Europese consumenten, kwam in april in de beklaagdenbank terecht bij de Europese Commissie toen de EU het land een 'gele kaart' gaf wegens niet-naleving van de IOO-regelgeving.

De Commissie concludeerde dat er “weinig of geen vooruitgang was geboekt met betrekking tot de kritieke tekortkomingen die in 2011 waren ontdekt”.

Tenzij Thailand het internationale recht respecteert, zou het land eind deze maand te maken kunnen krijgen met een escalatie van EU-inbreukacties, waaronder een 'rode kaart'-verbod op import.

Engstrom zei: “Als Thailand zich niet houdt aan de internationale regels over legaal vissen, en ook aan zijn eigen nationale wetgeving, dan is er absoluut geen traceerbaarheid en geen kans op verbetering. De IOO-verordening moet dus worden gezien als een stimulans voor goed toezicht, wat indirect een proces zou kunnen stimuleren waarin mensenhandel en slavernij in de sector kunnen worden opgespoord en hopelijk aangepakt.

“Het is duidelijk dat de voornaamste druk die landen die, zoals Thailand, een gele kaart hebben gekregen, ertoe heeft aangezet hun gedrag te veranderen, de dreiging met sancties is geweest. Zonder de dreiging van handelssancties alleen in de vissector zouden deze verbeteringen in zoveel landen niet tot stand zijn gekomen.”

Thailand wordt met name beschuldigd van het vissen zonder geldige vergunningen of een Vessel Monitoring System (VMS), het vervalsen en verbergen van de identiteit van het schip, het niet registreren van inreis-, uitreis- en vangstgegevens en het belemmeren van het werk van kustfunctionarissen.

De arbeidsomstandigheden voor degenen die in de Thaise visindustrie werken zijn veroordeeld, met een rapport eerder dit jaar van Fairfood International waarin werd opgeroepen tot actie om “ernstige schendingen van de mensenrechten en arbeidsrechten” te bestrijden.

Sommige mediaberichten in Thailand suggereren dat de EU een verlenging heeft toegestaan ​​van de deadline van 31 oktober voor naleving van de IOO-verordening. De Commissie heeft dit weerlegd en Engstrom zegt dat ze er tegen is dat Thailand meer tijd krijgt.

“Nee, ik steun het niet. Toen ik Thailands eigen “Trafficking in Persons 2014 Country report” las, was ik blij dat de Thaise regering de mensenhandel en de IOO-visserij serieus leek te nemen. Het was aan de Thaise regering om haar eigen beloften, zoals vastgelegd in haar eigen landenrapport, na te komen.”

“Maar”, voegde ze eraan toe, “dit proces lijkt te zijn mislukt en het moet gezegd worden dat het onmogelijk leek om zulke grote veranderingen in zo’n korte tijd te bewerkstelligen.

“Het Thaise leiderschap leek de kwestie van de IOO-verordening serieus te nemen, maar omdat de situatie in de visserijsector al zoveel jaren in zo’n slechte staat verkeert en al zoveel jaren wordt verwaarloosd, lijkt het onmogelijk om deze taak in zo’n korte periode uit te voeren. tijd."

Ze vertelde deze website: “Wat misschien nog opvallender is, is iets dat ook duidelijk wordt vermeld in het genoemde landenrapport, namelijk de noodzaak om de corruptie onder hoge bureaucraten en politieagenten aan te pakken en samen te werken met de buurlanden om hun burgers beter beschermen.”

Engstrom schrijft momenteel een rapport voor het Parlement over de visserij, waarbij de nadruk vooral ligt op de externe vloot van de EU en de overeenkomsten die de EU heeft met “derde landen”.

Ze zei: “We moeten meer transparantie creëren en meer informatie hebben over de vloten van de lidstaten en hoeveel ze afzonderlijk vangen. Er is tegenwoordig geen manier om te weten hoeveel vis er wordt gevangen op grond van bijvoorbeeld particuliere overeenkomsten en joint ventures. We weten alleen hoeveel vis er in totaal wordt gevangen, maar we hebben geen informatie over de schepen en hoeveel ze vangen. Dit is een belangrijke stap om een ​​einde te maken aan de overbevissing in de wateren van veel ontwikkelingslanden.”

Nu de verkiezingen zijn uitgesteld tot medio 2017, drong Engstrom er ook bij Thailand op aan “zich open te stellen voor vrije en eerlijke verkiezingen”.

Een woordvoerder van DG Milieu, Maritieme Zaken en Visserij in de Commissie zei: “Zoals in alle gevallen heeft het vooraf geïdentificeerde land (geïdentificeerd met een gele kaart) Thailand een voorgesteld actieplan ontvangen om de tekortkomingen aan te pakken.

Ze zei: “Het vooraf geïdentificeerde land heeft dan zes maanden de tijd om met de Commissie te onderhandelen en zijn problemen aan te pakken. De dialoog met Thailand is aan de gang en de Commissie werkt op permanente basis samen met de Thaise autoriteiten. Op dit moment heeft de Commissie nog geen besluit genomen en kan zij zich de uitkomst van de analyse niet voorstellen.

“Voor Thailand loopt deze periode eind oktober ten einde. Er is nog geen besluit genomen om een ​​verlenging van Thailand toe te staan ​​door de Europese Commissie.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending