Verbind je met ons

Ebola

Vrouwen bang om geboorte in de gezondheidszorg centra geven in het geval ze vangen Ebola leidt tot hogere moeder en pasgeboren sterftecijfer in Sierra Leone

DELEN:

gepubliceerd

on

ebola-guinea-lichaamOndanks dat er voldoende moedergezondheidswerkers opdagen om te werken, blijkt uit nieuw onderzoek dat vandaag (dinsdag 6th October) onthult dat het de patiënten waren die op eigen risico wegbleven uit angst de ziekte op te lopen. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de toonaangevende internationale ontwikkelingsorganisatie VSO en uitgevoerd door het Center for Maternal and Newborn Health van de Liverpool School of Tropical Medicine, heeft de verwoestende impact van Ebola op zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen in Sierra Leone aangetoond.

Het onderzoek – in samenwerking met WaterAid en het ministerie van Volksgezondheid en Sanitatie in Sierra Leone – werd uitgevoerd van februari tot juli 2015. Er werden gegevens verzameld van 81 geïnterviewden en 76 gezondheidszorginstellingen in het hele land die spoedeisende verloskundige zorg en pasgeborenenzorg bieden.

Belangrijkste bevindingen uit het rapport tijdens de epidemie:

 • 18% afname van het aantal vrouwen dat toegang heeft tot prenatale zorg.
 • 22% afname van het aantal vrouwen dat toegang heeft tot postnatale zorg.
 • Daling van het aantal bevallingen in zorgcentra met 11%.
 • 30% stijging van moedersterfte.
 • 24% toename van sterfgevallen onder pasgeborenen.
 • Zeven van de negen kritieke gebieden van de kraamzorg werden nog steeds verleend.

Een anonieme moeder uit het district Tonkolili legde uit waarom ze het gezondheidszorgcentrum vermeed: “Toen ik aan het bevallen was, was ik bang om naar het ziekenhuis te komen. Ik moet thuisbezorgen.”

Een anonieme State Community Health Nurse drukt haar frustratie uit toen haar hulp werd afgewezen:

“We hebben meer sensibilisering nodig omdat sommige mensen erg koppig zijn. De boodschap moet worden herhaald omdat sommige mensen nog steeds de traditionele praktijk gebruiken. Als iemand ziek is, brengen ze hem naar de kruidendokter in plaats van naar het ziekenhuis, zodat de ziekte zich bleef verspreiden.”

Een andere anonieme State Community Health Nurse zei: “Ze geven er de voorkeur aan als je ze buiten de kliniek ontmoet. Als je hen vraagt ​​waarom ze niet naar de kliniek gaan voor prenatale zorg of vaccinatie, zullen ze je vertellen dat ze bang zijn om te gaan omdat Ebola op dat moment op zijn hoogtepunt was in deze gemeenschap. De gemeenschap was bang om naar de kliniek te komen.”                                                                                                               

advertentie

Peter Nderitu, landendirecteur van Sierra Leone voor VSO, zei: “Vóór de Ebola-epidemie werkten we al zes jaar samen met het Ministerie van Volksgezondheid van Sierra Leone om de moeder- en pasgeborenensterfte terug te dringen, en we hadden goede vooruitgang geboekt. Ondanks de impact van deze verwoestende uitbraak zullen we blijven voortbouwen op het werk dat we al hebben gedaan. Uit dit onderzoek blijkt dat het gezondheidszorgsysteem van Sierra Leone tijdens de ebolacrisis nog steeds basispatiëntenzorg kon bieden, maar de echte uitdaging was het gebrek aan vertrouwen van het publiek in de veiligheid van deze diensten in die moeilijke tijd. Het herstel van het vertrouwen van het publiek in de gezondheidszorg is van cruciaal belang voor het verbeteren van de gezondheid van moeders en pasgeborenen. VSO zal blijven samenwerken met de regering door te helpen bij de implementatie van hun onlangs gelanceerde ‘National Ebola Recovery and Resilience plan’.”

Dr. Charles Ameh van het Centre for Maternal and Newborn Health (CMNH) van de Liverpool School of Tropical Medicine zei: “De CMNH werkt sinds 2009 samen met de regering van Sierra Leone om de moeder- en pasgeborenensterfte te helpen terugdringen door lokaal gezondheidszorgpersoneel op te leiden in noodsituaties. verloskundige zorg. Deze studie roept ernstige zorgen op over het feit dat moeders geen toegang hebben tot diensten. Ongecontroleerde complicaties tijdens de zwangerschap brengen bijgevolg hun leven – en dat van hun baby’s – in gevaar. De onvermijdelijke toename van het aantal sterfgevallen onder moeders en pasgeborenen is een tragedie voor hun families en voor het hele land. We zullen blijven samenwerken met de regering en gezondheidszorgwerkers om enkele van de post-ebola-uitdagingen waarmee Sierra Leone te maken heeft, te overwinnen.”

Belangrijkste aanbevelingen uit het rapport:

 • Implementatie van landelijke gezondheidseducatieprogramma's voor de lange termijn om het publiek te informeren over essentiële prenatale en postnatale zorgbezoeken en begeleide bevallingen.
 • De bewustmakingscampagnes voor ebola moeten in de nabije toekomst worden voortgezet om te voorkomen dat de ziekte opnieuw in ‘heldere’ wijken opduikt.
 • Maatregelen nemen om het vertrouwen van het publiek te vergroten, bijvoorbeeld door de capaciteit van gezondheidszorgfaciliteiten te verbeteren en een betere levering van veilige, hoogwaardige diensten te bewerkstelligen.
 • In andere districten is de totale uitroeiing van de ziekte nog steeds gaande.
 • Neem bij eventuele toekomstige uitbraken maatregelen om ervoor te zorgen dat het vertrouwen van het publiek in de dienstverlening niet wordt geschaad.

Het rapport heeft een aantal lacunes aan het licht gebracht die VSO als volgt zal helpen aanpakken:

 • Zet bekwame medische vrijwilligers in om on-the-job training en mentoring te bieden aan lokale gezondheidswerkers, wat de gezondheidsresultaten voor moeders zal verbeteren.
 • Opzetten van een postdoctoraal medisch trainingsprogramma en regionale opleidingsinstituten in Sierra Leone voor gemeenschapsgezondheidswerkers.
 • Versterk de verwijzingssystemen, geef advies op het gebied van gezondheidstechnologie en stel standaardprocedures op voor centra voor basis- en uitgebreide verloskundige zorg.
 • Ondersteuning van bewustmakingscampagnes over Ebola.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending