Verbind je met ons

EU

Er is bezorgdheid geuit over de ambities van Noord-Korea voor langeafstandsraketten

DELEN:

gepubliceerd

on

NK-wapen-toevoegenTijdens een bijeenkomst in het Europees Parlement werd verteld dat er toenemende bezorgdheid bestaat dat Noord-Korea zich voorbereidt op de lancering van controversiële langeafstandsraketten. De hoorzitting, '70 jaar verdeeldheid', werd gehouden om te debatteren over de rol die de EU zou kunnen spelen in de mogelijke hereniging van Noord- en Zuid-Korea. Deelnemers aan de eendaagse conferentie hoorden ook hoe de lessen uit de Duitse hereniging nuttig zouden kunnen zijn voor de twee Korea's.

Er werd verteld dat het Noorden zich niet zal laten afschrikken van plannen om controversiële langeafstandsraketten te lanceren door de dreiging van verdere sancties vanuit het Westen.

Pyongyang houdt vol dat de lanceringen deel uitmaken van een vreedzaam satellietprogramma, maar de VS en hun bondgenoten zeggen dat het verkapte ballistische raketproeven zijn en een belangrijk onderdeel van een programma voor de ontwikkeling van kernwapens.

Een bron bij de missie van Zuid-Korea bij de EU zei dat Pyongyang op 10 oktober een van de raketten zou kunnen afvuren ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de oprichting van de Arbeiderspartij, een belangrijke politieke verjaardag voor de geheimzinnige natie.

Het Britse Tory-parlementslid Nirj Deva vertelde donderdag tijdens de hoorzitting dat hoewel het noorden een ‘autocratische’ staat is, het zuiden een bloeiende democratie is en de vierde grootste economie in Azië.

Het lanceren van een raket, zo hoorde men, zou tot nieuwe sancties vanuit het Westen leiden en waarschijnlijk de plannen voor een inter-Koreaanse familiereünie voor eind oktober laten ontsporen.

Deskundige analyse van recente satellietbeelden suggereert dat Noord-Korea de upgrades heeft voltooid op zijn belangrijkste Sohae-satellietlanceringslocatie, hoewel analisten ook zeggen dat er geen teken is van activiteit die wijst op een aanstaande lancering.

advertentie

Noord-Korea probeert al tientallen jaren een meertraps langeafstandsraket te perfectioneren en gebruikte er eind 2012 een om zijn eerste satelliet de ruimte in te sturen, na verschillende mislukkingen.

De VN zeiden dat het een verboden test van ballistische rakettechnologie was, omdat raketten in satellietlanceringen vergelijkbare lichamen, motoren en andere technologie delen met raketten, en legden sancties op.

Het land houdt vol dat zijn satellietproject vreedzaam is en dat de mondiale beperkingen die eraan worden opgelegd oneerlijk zijn.

Eerder deze maand waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat Noord-Korea met “ernstige gevolgen” te maken zou krijgen als het door zou gaan met zijn aangekondigde besluit om een ​​kernreactor opnieuw op te starten.

Ondertussen vertelde de ambassadeur van het noorden in Groot-Brittannië, Hyon Hak-bong, aan een audiëntie in het Londense Chatham House dat zijn regering elke escalatie van de sancties als “een nieuwe provocatie” zou beschouwen en zich niet zou laten afschrikken.

“Wij hebben niets om bang voor te zijn. We zullen zeker doorgaan”, zei Hyon. “We zijn bereid om op elk moment en op elke plaats te lanceren.”

“Het lanceren van satellieten is het werk dat door elk land wordt uitgevoerd, het is het legitieme recht van een soevereine staat om een ​​ruimteprogramma te ontwikkelen”, zei Hyon. “Ze zouden dergelijke sancties niet tegen andere landen gebruiken.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending