Verbind je met ons

EU

UN Global Goals: Een gemiste kans in de strijd voor de verantwoordelijkheid van bedrijven

DELEN:

gepubliceerd

on

Bangladesh_kledingfabriekAdvies De Europese Coalitie voor Bedrijfsrechtvaardigheid (ECCJ)

Hoewel ze geworteld zijn in internationale mensenrechtenverplichtingen, zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN een gemiste kans om op te komen voor de bescherming van de mensenrechten tegen de straffeloosheid van bedrijven.

De Algemene Vergadering van de VN heeft op 2030 september in New York haar Mondiale Doelen voor 25 aangenomen en nieuwe mondiale doelstellingen vastgesteld voor de bestrijding van armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. De 17 doelstellingen, ook bekend als de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN, zijn het resultaat van een drie jaar durend onderhandelings- en consultatieproces met meerdere belanghebbenden, en komen ter vervanging van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen (MDG’s), aangenomen in 2000.

De Europese Coalitie voor Bedrijfsrechtvaardigheid (ECCJ), een coalitie van 250 organisaties die pleit voor een betere verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven en toegang tot de rechter, verwelkomt de verankering van de SDG's in de internationale mensenrechtenverbintenissen, met name de prioriteit die wordt gegeven aan het uitbannen van armoede, het terugdringen van ongelijkheid en discriminatie, en het optreden tegen de vernietiging van het milieu en de klimaatverandering.

Maar gezien de omvang van de impact van de particuliere sector op het leven van mensen en het feit dat de meeste misstanden door bedrijven plaatsvinden in de ontwikkelingslanden, zijn wij van mening dat de SDGs een gemiste kans zijn voor de VN om serieuze betrokkenheid te tonen bij het waarborgen van de mensenrechten en het plaatsen van mensen op de voorgrond. van zakelijke belangen.

“De nadruk die de SDGs leggen op de positieve aspecten van het bedrijfsleven, zonder enige verwijzing naar de mogelijke negatieve gevolgen van ondernemingen, verraadt een agenda die in het voordeel van bedrijven neigt, en niet van burgers”, aldus ECCJ-coördinator Jerome Chaplier.

De 17 doelstellingen weerspiegelen niet de complexiteit van de wereld van vandaag: in een steeds meer geglobaliseerde markt zijn grote bedrijven verantwoordelijk voor enkele van de ergste sociale en ecologische rampen, maar slagen ze erin om aan hun verantwoordelijkheid te ontsnappen vanwege het grensoverschrijdende karakter van hun activiteiten, complexe bedrijfsactiviteiten en structuren en het gebrek aan politieke wil om de straffeloosheid aan te pakken.

advertentie

De plicht om wangedrag van bedrijven te voorkomen en bescherming te bieden tegen schendingen van rechten ligt in de eerste plaats op de schouders van staten. Helaas spreken de SDGs alleen over het aanmoedigen van goede praktijken door de staat promotie van vrijwillige berichtgeving.

“Dit oude recept van beloningen en erkenning voor goed zakendoen is keer op keer ineffectief en zeer kostbaar gebleken voor mens en milieu”, aldus Jerome Chaplier, coördinator van de ECCJ.

Voordat ze vorige week werden aangenomen, werden de SDGs bekritiseerd door maatschappelijke organisaties en de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten omdat zij er niet in zijn geslaagd een engagement op te nemen ten aanzien van de VN-richtlijnen voor het bedrijfsleven en de mensenrechten (UNGP’s) en geen strenge eisen te stellen om de verantwoordelijkheid van bedrijven te verbeteren. Verrassend of niet, er werd slechts één vermelding van de UNGP’s toegevoegd aan het definitieve ontwerp van het Global Partnership.

Ten slotte wordt er, hoewel Doelstelling 16 melding maakt van de toegang tot de rechter, samen met de toezegging om verantwoordelijke instellingen op te richten, geen melding gemaakt van de vooruitgang die wordt geboekt in de VN-Mensenrechtenraad bij het ontwikkelen van een internationaal juridisch bindend instrument (VN-Verdrag) inzake het bedrijfsleven en de mensenrechten en de impact die dit zou kunnen hebben op het wegnemen van de onoverkomelijke obstakels1 waarmee slachtoffers van gewetenloos bedrijfsgedrag worden geconfronteerd.

Vanwege de dringende behoefte aan een mondiale aanpak om een ​​einde te maken aan de straffeloosheid van bedrijven en de zichtbare tekortkomingen van de bestaande VN-instrumenten, is de ECCJ van mening dat de 193 ondertekenende landen verder moeten kijken dan de SDGs als het gaat om het tonen van toewijding aan de bescherming van de mensenrechten.

Daarom roept de ECCJ alle staten op om in goed vertrouwen deel te nemen aan het proces van de ontwikkeling van een VN-Verdrag over het bedrijfsleven en de mensenrechten, dat het machtsevenwicht tussen mensen en bedrijven zou veranderen en de huidige lacunes in de mensenrechten zou dichten. internationale regelgeving inzake de aansprakelijkheid van bedrijven voor mensenrechtenschendingen.

Naast constructieve betrokkenheid op mondiaal niveau doet de ECCJ een beroep op de EU en haar 28 lidstaten om de belangrijkste kwesties van corporate due diligence en toegang tot rechtsmiddelen voor slachtoffers aan te pakken door middel van verbeterde Europese en nationale wetgeving.

 

Neem voor meer informatie contact op met Sandra Juncu, communicatiemedewerker van ECCJ:
[e-mail beveiligd]
+ 32 (0) 2 893 10 26

1 Momenteel moet een slachtoffer, voordat hij toegang krijgt tot rechtsmiddelen in transnationale zaken, het hoofd bieden aan een grote uitdaging op het gebied van de jurisdictie, het extra obstakel op zich nemen dat het leven in staten met zwak bestuur en een gebrek aan onafhankelijke rechtspraak met zich meebrengt, ingaan tegen de complexe bedrijfsstructuren van multinationale ondernemingen die gescheiden zijn in meerdere juridische entiteiten met beperkte aansprakelijkheid, en uiteindelijk grote praktische en financiële barrières overwinnen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending