Verbind je met ons

Armenië

Bezorgdheid dan verslechtering van de mensenrechtensituatie in Armenië

DELEN:

gepubliceerd

on

Armenië-EU-11-380x230NGO's en internationale instanties hebben hun bezorgdheid geuit over de toestand van de rechterlijke macht in Armenië. Het ontbreken van een onafhankelijke rechterlijke macht zou slechts één voorbeeld zijn van een algemene verslechtering van de mensenrechten in het land.

NGO's zeggen dat er sprake is van een duidelijke verslechtering sinds Armenië eerder dit jaar lid werd van de door Rusland geleide Euraziatische Economische Unie.

De Europese Unie wordt nu dringend verzocht "niet te zwijgen" over de mensenrechtenproblemen in Armenië, maar veeleer druk uit te oefenen op de Armeense autoriteiten om actie te ondernemen om de situatie recht te zetten.

De vrees is geuit door de Ombudsman voor de Mensenrechten in Armenië en door twee internationale organisaties, de Verenigde Naties en de Commissie van Venetië.

Hun zorgen, geuit in Warschau tijdens de OVSE Human Dimension Implementation Meeting 2015, worden onderschreven door Human Rights Without Frontiers (HRWF), een in Brussel gevestigde NGO.

Een nieuw HRWF-rapport, "Mensenrechten in Armenië: een lidstaat van de Euraziatische Economische Unie. Stand van zaken in 2015 en perspectieven", werd formeel gelanceerd in de Poolse hoofdstad.

Het HRWF-rapport doet verschillende aanbevelingen, waaronder een oproep aan de Armeense autoriteiten om de discretionaire bevoegdheid van de president bij het goedkeuren van de lijst van rechters uit het Gerechtelijk Wetboek te verwijderen.

advertentie

Tijdens de OVSE-bijeenkomst, die werd gehouden op 23 en 24 september, werd vernomen dat toen de Universal Periodic Review (UPR) van de VN de staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in Armenië bestudeerde, de toestand van de rechterlijke macht van het land als een “belangrijkste zorg” werd beschouwd, vooral als het om “systematische” kwesties ging. corruptie en het ontbreken van een onafhankelijke rechterlijke macht.

HRWF-directeur Willy Fautre, een van de gastsprekers in Warschau, waar hij ook zijn rapport over de mensenrechten in Armenië presenteerde, zei: “De belangrijkste mensenrechten-ngo’s in Armenië zijn het erover eens dat een systemisch probleem in hun land het gebrek aan scheiding is tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht De rechterlijke macht is bijgevolg niet onafhankelijk, wat een groot obstakel vormt voor duurzame vooruitgang op het gebied van de mensenrechten.

Verdere problemen worden geschetst door de staatsombudsman voor de mensenrechten in Armenië in een rapport over het recht op een eerlijk proces. Dit rapport geeft details over de "druk" die wordt uitgeoefend op rechters, de "dubbele standaarden" door het Cassatiehof en de Raad voor Justitie en andere kwesties. Er wordt ook gesproken over een “hoge mate” van corruptie in het rechtssysteem, “grote hoeveelheden” geld die in omloop zijn en steekpenningen tot € 45,000 aan rechters.

De Commissie van Venetië, een adviesorgaan van de Raad van Europa en samengesteld uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van constitutioneel recht, zegt verontrust te zijn over “tekortkomingen” in het Armeense rechtssysteem en het “gebrek aan enige strategie” om de situatie te verbeteren.

Het land is met name bezorgd, zo zegt het, over ontwerpwijzigingen in het Armeense wetboek van justitie, die een “volledig vrije” discretionaire bevoegdheid toekennen aan de Armeense president voor de benoeming of afwijzing van een door de Raad van Justitie gekozen rechter.

Volgens het wetsontwerp is de president niet verplicht zijn besluit te motiveren.

Hoewel zij erkent dat een zekere mate van 'discretionaire macht noodzakelijk kan zijn, stelt de Commissie dat "dergelijke macht niet mag worden uitgeoefend op een manier die willekeurig is".

Het gaat verder: “Een dergelijke uitoefening van macht maakt inhoudelijk oneerlijke, onredelijke, irrationele of onderdrukkende beslissingen mogelijk die niet stroken met het begrip rechtsstaat.”

Discretionaire presidentiële macht kan leiden tot conflicten tussen de president en de Raad van Justitie en ook het vertrouwen van burgers in de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht schaden, zegt de Commissie.

Eerder werd op de top ook verteld over een ‘massale’ onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting in Armenië, waarbij het Helsinki Comité van Armenië zei dat de politie alleen al in 100 meer dan honderd keer geweld had gebruikt tegen vreedzame demonstranten.

Actievoerders hebben een reeks misstanden tegen demonstranten in kaart gebracht, die naar verluidt het afgelopen jaar te maken hebben gehad met fysiek geweld. Eind juni gebruikte de politie geweld tegen demonstranten die zich verzetten tegen een voorgestelde verhoging van de elektriciteitstarieven met 17 procent. In september sloeg de politie ook met geweld een tweede protest tegen de elektriciteitskosten uiteen.

Armenië is partij bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en heeft op grond van het verdrag duidelijke verplichtingen om niet alleen het recht op vreedzame vergadering te respecteren, maar ook om de veiligheid te waarborgen van degenen die dat recht uitoefenen en hen te beschermen tegen onwettige inmenging door anderen.

Armenië heeft ook verplichtingen om effectief onderzoek uit te voeren naar aanvallen op de lichamelijke integriteit en de persoonlijke veiligheid en om ervoor te zorgen dat het politiegebruik van geweld in overeenstemming is met de internationale normen. Deze normen beperken het gebruik van geweld tot situaties waarin het absoluut noodzakelijk is om te reageren op fysieke bedreigingen aan het adres van de politie of anderen, en zijn dan strikt proportioneel en niet-discriminerend.

Afgevaardigden op de bijeenkomst in Warschau hoorden dat de EU en Armenië de afgelopen vijftien jaar een “steeds nauwere” relatie hebben ontwikkeld.

Maar Fautre zei dat dit wordt ondermijnd door het besluit van Armenië om lid te worden van de Euraziatische Economische Unie, wat een “negatieve” impact heeft gehad op de mensenrechten in het land.

Hij voegde eraan toe: “De ‘Euraziatische waarden’, zoals gedefinieerd door Moskou, hebben snel invloed gehad op het werk van Armeense mensenrechtenactivisten die ervan verdacht worden ‘buitenlandse agenten’ te zijn en zijn belasterd en bedreigd. Het verdedigen van LGBT-rechten wordt plotseling gezien als verraad. van Armeense waarden en samenwerking met westerse machten om het gezin te vernietigen, de hoeksteen van de Armeense natie. De vrijheid van vergadering is ook het doelwit geweest en politieke activisten zijn gearresteerd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending