Verbind je met ons

Europees parlement

Thailand heeft een centrale rol te spelen in Zuidoost-Azië

DELEN:

gepubliceerd

on

17429689_0Advies van Julie Girling, lid van het EP

Het is een onderscheidend en divers land dat kansen biedt voor het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, en als toegangspoort tot de rest van de regio.

Een stabiel, inclusief en democratisch Thailand zou in staat zijn de kansen te benutten van de betrekkingen tussen de EU en de ASEAN, een partnerschap dat jaar na jaar sterker wordt, en een volwaardige rol spelen bij het bevorderen van de samenwerking op het gebied van vrede, veiligheid en welvaart in de hele wereld. Aziatisch-Pacifische regio.

De ASEAN-regio is een dynamische markt met zo'n 580 miljoen consumenten, waarvan zo'n 67 miljoen in Thailand. De betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn sterk. Van handel tot toerisme, van investeringen tot cultuur: de banden zijn diep en al lang bestaand. Het recente bombardement op het Erawan-heiligdom in Bangkok herinnert ons ook aan de gedeelde terroristische dreigingen waarmee we worden geconfronteerd. Het onderstreept de noodzaak om samen te werken om het extremisme te verslaan en de vrijheid, de democratie en onze gedeelde waarden te beschermen.

Politiek gezien zit Thailand in een puinhoop. De recente verwerping van een ontwerpgrondwet werpt het vooruitzicht op nieuwe verkiezingen verder in de toekomst, in een tijd waarin stabiliteit, zekerheid en welvaart hard nodig zijn.

Een van de grootste problemen in Thailand is de continuïteit. Hun grondwet duurt gemiddeld vier jaar. Dit is al zo sinds het begin van de 1900e eeuw. Wat misschien nog erger is, zijn de vele punten in de talrijke Thaise grondwetten en handvesten die indruisen tegen internationaal aanvaardbare normen en vaak tegen de rechtsstaat. Dit heeft gedeeltelijk de onrust en instabiliteit aangewakkerd waarmee het land vandaag de dag wordt geconfronteerd.

Voor het succes van Thailand is democratie van het allergrootste belang. Politieke onrust leidt tot onzekerheid. En met die onzekerheid zijn bedrijven terughoudend om te investeren, wat zowel de Thaise economie als die van haar handelspartners schaadt.

advertentie

De onlangs verworpen grondwet vertraagt ​​de terugkeer naar een democratisch Thailand, waardoor de juntaleiders aan de macht blijven, tegen de wil van veel Thais in, terwijl een nieuwe ontwerpgrondwet wordt voorbereid.

As one of the 10 ASEAN members, Thailand is the EU’s third largest trading partner outside Europe after the United States and China.

Als belangrijke handelspartner is het in ons belang ervoor te zorgen dat Thailand politiek, economisch en sociaal succes boekt. Wij hebben een rol te spelen bij het helpen van het Thaise volk om deel uit te maken van een democratische samenleving. Maar die transitie moet door het Thaise volk zelf worden geleid.

Hervorming is nodig om een ​​noodlijdende economie nieuw leven in te blazen. Politieke verandering is van cruciaal belang om een ​​tijdperk van inclusiviteit in te luiden en een einde te maken aan de diepe verdeeldheid binnen de Thaise samenleving. Constitutionele hervormingen zijn hard nodig om de macht van politieke partijen met democratische middelen te versterken, en deze niet uit te hollen ten gunste van een militair bewind. Een nieuwe grondwet moet ook de fundamentele vrijheden beschermen in overeenstemming met internationaal aanvaarde normen, en leiden tot een nieuw tijdperk van echte democratie, stabiliteit en orde.

Tegenwoordig lijken dergelijke ambities ver weg.

De militaire regering in Thailand heeft een snelle overgang naar democratie beloofd, maar zij komen deze niet na. Het Verenigd Koninkrijk en de EU kunnen helpen, maar het geduld raakt op.

De cyclus van constitutie na constitutie vertoont geen tekenen van einde. Internationale diplomatieke druk kan een rol spelen bij het vinden van oplossingen in de belangen van Thailand en zijn bevolking. Als belangrijke regionale partner voor Groot-Brittannië en de EU kunnen we het ons niet veroorloven toe te kijken hoe de constitutionele draaimolen voortdurend draait.

Tegen de achtergrond van politieke en sociale onrust hebben de Europese Unie en haar internationale partners gelijk als ze de betrekkingen met Thailand opnieuw beoordelen.

Despite negotiations on and the initialing of an EU-Thailand Partnership and Cooperation Agreement  (PCA) – which would provide a comprehensive and ambitious framework for EU-Thailand relations and open up wide opportunities to develop cooperation – the EU and its Member States are right not to sign the PCA until a democratically elected government is in place. They are also right to consider other measures and to keep other existing arrangements under review.

Goede betrekkingen kunnen alleen worden hersteld via een legitiem democratisch proces, de goedkeuring van een nieuwe en duurzame grondwet, het respect voor de fundamentele vrijheden, en via transparante, geloofwaardige en inclusieve verkiezingen.

Ik dring er bij alle partijen in Thailand op aan om hun meningsverschillen opzij te zetten en samen te werken in het nationale belang. Alleen dan, en met een duidelijk tijdschema voor de terugkeer naar een constitutionele regering, kunnen we de steun bieden die nodig is om de betrekkingen te versterken en verdere kansen te creëren voor het Thaise volk, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Julie Girling is Europarlementariër voor Zuidwest-Engeland en Gibraltar, volg haar op Twitter @juliegirling

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending