Verbind je met ons

Conflicten

Israël is 'zeer voorstander' van de ontmoeting tussen Netanyahu en Abbas in Brussel

DELEN:

gepubliceerd

on

78798273c52114064c0f6a706700f52dDoor Yossi Lempkowicz, Europe Israel Press Association

Israël is “een groot voorstander” van het idee van de president van Cyprus om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, uit te nodigen om naar Brussel te komen om met de EU-Raad te spreken en om zijn steun te vragen om hen te helpen het vredesproces te hervatten. Ambassadeur bij de Europese Unie, David Walzer, vertelde het Europees Parlement op 17 september.

Het idee van zo’n uitnodiging, voor het eerst ter sprake gebracht door de president van Cyprus Nicos Anastasiades (afgebeeld) tijdens zijn bezoek aan Israël in juni, werd besproken toen EU-raadsvoorzitter Donald Tusk twee weken geleden Israël bezocht.

Netanyahu herhaalde eerder deze maand in Londen dat hij klaar was om te protesterenterugkeer naar vredesbesprekingen met de Palestijnen "zonder voorafgaande voorwaarden".

"Ik ben nu bereid, zonder enige voorafgaande voorwaarde, welke voorafgaande voorwaarde dan ook, om met president Abbas om de tafel te zitten en over deze vrede te onderhandelen. Altijd, overal en nu, zonder voorafgaande voorwaarden”, verklaarde hij tijdens een ontmoeting met de Britse premier David Cameron.

David Walzer richtte zich tot leden van de Delegatie voor de betrekkingen met Israël van het Europees Parlement en zei dat terwijl Israël zijn bereidheid herhaalt om de gesprekken te hervatten, met Brussel als mogelijke locatie, “Abu Mazen (PA-president Mahmoud Abbas) weigert terug te gaan naar de gesprekken omdat hij weet dat hij niet kan leveren. Hij geeft er de voorkeur aan af te treden (hij heeft daarmee gedreigd) dan vrede met ons te sluiten'', voegde hij eraan toe, verwijzend naar de strijd binnen de PA.

"In plaats van naar de onderhandelingstafel te gaan, veroorzaakt hij een nieuwe golf van geweld op de Tempelberg in Jeruzalem en zwaait hij met de Palestijnse vlag in New York om de aandacht te trekken wanneer de internationale gemeenschap zich op andere problemen concentreert”, zei de ambassadeur. aan de EU om druk uit te oefenen op Abbas om aan tafel te komen.

advertentie

Tijdens de gedachtewisseling met de leden van het Europees Parlement zei Walzer dat Israëli's Europa steeds meer als 'eenzijdig' beschouwen, daarbij met name verwijzend naar de recente stemming in het Europees Parlement over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot het etiketteren van Israëlische producten uit de nederzettingen.

"Deze etiketteringsactie is een discriminatieactie tegen Israël, omdat de EU producten uit Noord-Cyprus of de Westelijke Sahara niet bestempelt als afkomstig uit bezette gebieden. Dit is een oneerlijke maatregel tegen een bondgenoot van Europa."

Hij vervolgde: “Israëliërs begrijpen niet dat, terwijl de regio in chaos verkeert, met de vluchtelingencrisis, de conflicten in Syrië, Daesh, Jemen… Europa zoveel tijd besteedt aan de etiketteringskwestie en alleen Israël de schuld geeft van het gebrek aan vrede. Neem de samenwerking tussen de EU en Israël, de enige stabiele democratie in de regio en de partner van de EU, niet als gijzelaar van het vredesproces', benadrukte hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending