Verbind je met ons

EU

Afzal Khan MEP zet internationale organisatie en dringt er bij de EU te steunen volksraadpleging in Kashmir

DELEN:

gepubliceerd

on

1417218760895Afzal Khan MEP (pictured), vice chairman of the European Parliament’s Committee on Security and Defence will co-found an international organization in support of Kashmir´s cause for peace, justice and democracy. 

Khan and Madam Farzana Yaqoob, minister for social welfare and women development in the government of AJ&K agreed that beyond appeals for the resolution of the Kashmir issue, what Kashmir really needs is concentrated action to move forward. They have jointly decided to create “International Friends of Kashmir”.

De aankondiging komt na de officiële lancering van een onafhankelijk rapport over mensenrechtenschendingen tijdens de Kasjmir-EU-week in het Europees Parlement.

Het rapport documenteert een schrikbarend hoog aantal misbruiken gepleegd in het door India bezette Kasjmir, waaronder buitengerechtelijke executies, gedwongen verdwijningen, talrijke folteringen en seksueel geweld tegen Kasjmir, te midden van de toegenomen Indiase militaire aanwezigheid.

Speaking after the report launch, Afzal Khan MEP said: “Kashmir has suffered decades of violence and political instability. The world watches on as the rivalry between Pakistan and India engulfed this land in turmoil. This is no longer tolerable. Kashmiris must have the right to decide their own fate. This is why we are creating ‘International Friends of Kashmir.”

Khan en minister Yaqoob beloven volgend jaar een internationale conferentie in Brussel te organiseren die internationale belanghebbenden, organen van de Europese Unie, de Verenigde Naties, relevante niet-gouvernementele organisaties en de Kasjmirse diaspora zal samenbrengen.

Het doel van de conferentie is om de internationale gemeenschap opnieuw te betrekken bij het zoeken naar haalbare wegen voor de oplossing van de kwestie Kasjmir. 

advertentie

De oprichters zijn ook vastbesloten om mensenrechtenorganisaties te blijven steunen bij het uitvoeren van complexe onderzoeksmissies.

“Democracy is the only solution for Kashmir,” both Khan and Minister Yaqoob emphasized.

Afzal Khan MEP: “‘International Friends of Kashmir’ will also launch an awareness raising campaign about the need to push for a plebiscite that will pave the way for self-determination and ultimately reconciliation, building on the work of the United Nations on Kashmir’s status.

“Pakistan and India enjoy democracy. Why should Kashmir be deprived? Democracy is an expression of equality, and as such recognized as a basic human right.

“Europe has the responsibility to act. The EU has previously supported referendums in East Timor and South Sudan. It provided generous election and capacity building support to these new counties. They should do the same in Kashmir.”

Minister Yaqoob: “I am so pleased that in Europe we are being heard. Kashmir has been neglected since 1947. My generation could be the one to see an end to our struggles.

“I believe that with the help of Mr Khan and his colleagues in the European Parliament we can finally move from expressions of sympathy for our struggling into meaningful international action.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending