Verbind je met ons

Jeugdzorg

Eurochild roept op tot solidariteit en leiderschap in de aanloop naar de EU-ministervergadering

DELEN:

gepubliceerd

on

Een_ondervoed_kind_in_een_AZG_behandelingstent_in_Dolo_AdoVoorafgaand aan de bijeenkomst van de EU-ministers op 14 september roept Eurochild, een netwerk van kinderrechtenorganisaties met meer dan 180 leden in 35 Europese landen, de regeringen van de EU op om een ​​gezamenlijk antwoord te geven op de vluchtelingencrisis op basis van de Europese waarden van solidariteit en mensenrechten.

EU-regeringen kunnen het zich niet veroorloven nog meer tijd te verspillen en meer levens te bedreigen. In plaats daarvan zouden ze snelle humanitaire hulp moeten bieden aan degenen aan de grenzen van Europa en veilige routes voor iedereen die een toevlucht zoekt. Kinderen, of ze nu gescheiden zijn of met hun gezin, verdienen prioritaire aandacht.

Volgens UNICEF zijn in de eerste helft van 100,000 meer dan 2015 kinderen gevlucht voor conflicten en vervolging. Elke persoon onder de 18 jaar die in Europa aankomt, moet in de eerste plaats als een kind worden beschouwd, met gelijke rechten, ongeacht afkomst, ras, religie, bekwaamheid, migratiestatus. Deze rechten omvatten toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, spel, zorg en ondersteuning, bescherming tegen geweld en misbruik.

Europese coördinatie cruciaal om het maatschappelijk middenveld te ondersteunen 

Vrijwilligerswerk, burgerinitiatieven en burgerinitiatieven vullen het gat om nieuwkomers te ondersteunen. Het is van cruciaal belang dat regeringsautoriteiten op EU- en nationaal niveau hun internationale verplichtingen uit hoofde van mensenrechtenverdragen nakomen door een alomvattende humanitaire respons te coördineren die ook rekening houdt met integratiedoelstellingen op middellange en lange termijn.

Van Finland tot Griekenland, van Ierland tot Servië, onze leden bieden ondersteuning en diensten aan kinderen van vluchtelingen en migranten. Terwijl sommigen onmiddellijke humanitaire hulp bieden, zijn anderen betrokken bij het opleiden van professionals die in contact komen met kinderen, of bij het ondersteunen van integratie, met lessen in de lokale taal. Anderen werken samen met lokale autoriteiten om groepshuizen voor kinderen te runnen, waarbij ze ervoor zorgen dat kinderen, voor zover mogelijk, binnen het gezin worden opgevangen of in gezinsachtige alternatieven zoals pleegzorg worden geplaatst. Deze middelen en expertise kunnen worden gebundeld en gedeeld in heel Europa. De EU-autoriteiten zijn het best geplaatst om een ​​coördinerende rol te spelen.

Inspanningen van het maatschappelijk middenveld om de rechten van alle kinderen te beschermen, hebben steun nodig van EU- en nationale regeringen. Zonder passende financiële en personele middelen zal de ontwikkeling van kinderen, vooral degenen die aan conflicten zijn ontsnapt en misschien van hun familie zijn gescheiden, in het gedrang komen, met gevolgen op de lange termijn, niet alleen voor hun toekomst, maar ook voor de toekomst van de samenleving als geheel.

advertentie

Bestaande geïntegreerde kinderbeschermingssystemen moeten worden versterkt om aan nieuwe eisen te voldoen, met name om kinderen te helpen omgaan met het trauma dat ze mogelijk hebben opgelopen. Overheden moeten ten koste van alles de opname van kinderen in een instelling vermijden. Zelfs als ze worden gezien als een kortetermijnreactie, laten ze een blijvende erfenis achter en zijn ze slecht toegerust om te reageren op de individuele behoeften van kinderen. Het is belangrijk dat bestaande onderwijs-, gezondheidszorg-, advies- en welzijnsdiensten worden ondersteund om hun bereik uit te breiden naar nieuwkomers.

Mensen in heel Europa, ook degenen die moeilijke reizen hebben gemaakt om te ontsnappen aan conflicten en vervolging, kijken naar de EU voor leiderschap. De humane behandeling van vluchtelingen is een uitdrukking van de fundamentele waarden waarop de Europese Unie is gebouwd. Als maatschappelijk middenveld dat de rechten en het welzijn van kinderen bevordert, verwachten we van onze leiders dat ze deze gelegenheid aangrijpen.

Eurochild pleit ervoor dat de rechten en het welzijn van kinderen centraal staan ​​in de beleidsvorming. Wij zijn een netwerk van organisaties die met en voor kinderen in heel Europa werken en streven naar een samenleving die de rechten van kinderen respecteert. We beïnvloeden het beleid, bouwen interne capaciteiten op, faciliteren wederzijds leren en wisselen praktijk en onderzoek uit. Het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de Rechten van het Kind vormt de basis van al haar werk.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending