Verbind je met ons

Voorpagina

De door het leger gesteunde grondwet in Thailand stuit op groeiend protest

DELEN:

gepubliceerd

on

2014-10-15T095117Z_1_LYNXNPEA9E0E2_RTROPTP_4_THAILAND-POLITICSDe oppositie neemt toe tegen de nieuwe, door het leger gesteunde grondwet in Thailand, die critici hebben veroordeeld als ‘ondemocratisch’ en als een manier om de leiders van de staatsgreep te helpen aan de macht te blijven. 

According to a new legal analysis by Thai lawyers, the draft constitution not only contains provisions that infringe democracy but also flagrantly turns direct democracy into an additional safeguard of its undemocratic provisions. The assessment concludes, “Despite explicitly referring to a ‘democratic regime’ from the outset, this draft constitution paradoxically contains several provisions that substantially infringe democracy.”

Er bestaat bijzondere bezorgdheid over een voorlopige clausule om een ​​Nationaal Strategisch Comité met 23 leden op te richten, algemeen bekend als het crisispanel, waarin de chefs van het leger, de marine, de luchtmacht en de politie zitting zullen hebben.

Sectie 280 van het ontwerp geeft het panel speciale bevoegdheden (nadat het nieuwe handvest is uitgevaardigd) om in te grijpen in een politieke crisis door zowel uitvoerende als wetgevende bevoegdheden van de regering en het parlement over te nemen als zij menen dat de regering niet kan functioneren en het nationale bestuur ernstig in gevaar komt .

In de nieuwste stap werpt een diepgaande beoordeling door twee praktiserende Thaise advocaten, beiden lid van de Lawyers Council of Thailand, nieuwe twijfel op over wat zij een ‘ondemocratische’ grondwet noemen. De namen van de advocaten kunnen niet worden genoemd uit angst voor represailles.

In hun beoordeling benadrukken de advocaten specifieke zorgen over niet-gekozen leden van het Huis van Senatoren; de dominante rol van het Nationaal Strategisch Hervormings- en Verzoeningscomité (NSRRC) en de immuniteit van de militaire junta voor de rechtsstaat.

De bepaling voor niet-gekozen senatoren vormt een van de belangrijkste ‘ondemocratische elementen’ van de grondwet, zo wordt betoogd. De macht van de senatoren, van wie tweederde zou worden benoemd in plaats van gekozen, is bijzonder controversieel omdat een dergelijke stap in strijd is met de democratie in Thailand, omdat de macht van de door de grondwet geautoriseerde senatoren hen in staat zou kunnen stellen direct en indirect in te grijpen. in de wetgevende macht, de administratieve macht en de rechterlijke macht.

advertentie

There is also serious concern over the constitution granting legal powers to the NSRRC to take power in the event of an economic or political crisis, an exceptional approach to crisis management in which a committee could take the power of the government in times of emergency.  On the proposal to grant immunity for the military junta, the legal analysis states, “Normally, under a democratic regime, the powers of the legislative, executive and judicial must be separated in accordance the principles of check and balance.”

Een andere controversiële bepaling maakt een ongekozen premier mogelijk, namelijk generaal Prayuth Chan-ocha (afgebeeld), die als legerleider de staatsgreep van 2014 leidde. Het ontwerphandvest ligt nu bij de Nationale Hervormingsraad (NRC), een door de junta benoemde raad, die er op 6 september over zal stemmen. Als de NRC het afwijst, zal een nieuw team van opstellers van het handvest worden aangesteld om binnen het kader van de grondwet een nieuwe grondwet te schrijven. 180 dagen die kunnen worden gezien als een tactiek om uitgestelde verkiezingen, die de junta voor volgend jaar heeft beloofd, nog verder uit te stellen.

The constitution must be endorsed by Thailand’s King if a general election promised for early 2016 is to take place.  The draft has faced fierce criticism from key politicians, including former prime minister Yingluck Shinawatra who insists that it is rejected, saying that it is out of touch with the people and that an undemocratic constitution would put the brakes on the country’s progress.

Thailand is al tien jaar verdeeld tussen aanhangers van de afgezette voormalige premier Thaksin Shinawatra en het in Bangkok gevestigde royalistisch-militaire establishment.

The military seized power on May 22 2014 after ousting Thaksin’s sister, then-prime minister Yingluck Shinawatra.

Prayuth has ruled largely unchallenged since and is the instigator of the Thai constitution review. Prayuth has, however, had to contend with criticism levelled at his administration’s handling of Thailand’s flagging economy and, more recently, slow progress in an investigation into a Bangkok bomb attack that killed 20 people, more than half of them foreigners.

The draft constitution, Thailand’s 20th since 1932, was written by a 36 member Constitution Drafting Committee appointed by the junta. The  opposition Pheu Thai Party immediately denounced it, saying it “totally disregards” the sovereignty of the Thai people.  It said: “The true power belongs to agencies and mechanism which are designed to maintain the junta’s power without checks and balances.”

Sinds de staatsgreep heeft de Nationale Raad voor Vrede en Orde (NCPO), die de junta zichzelf noemt, de afwijkende meningen en politieke activiteiten, inclusief partijbijeenkomsten, strak in de gaten gehouden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending