Verbind je met ons

EU

Overeenkomst inzake de oprichting van LEU bank in Kazachstan, ondertekend in Astana

DELEN:

gepubliceerd

on

photo_49697Op 27 augustus 2015 ondertekende de regering van Kazachstan een overeenkomst met de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) over de oprichting van een internationale bank voor laagverrijkt uranium (LEU) in het land in 2017.

De ceremonie vond plaats in Astana en werd bijgewoond door afgevaardigden uit landen die het project hebben gesteund, waaronder de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Rusland, VK, VS), de EU, Noorwegen, Koeweit en de VAE.

IAEA-directeur-generaal Yukiya Amano ondertekende de overeenkomst namens de organisatie, terwijl minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan Erlan Idrissov namens het gastland ondertekende.

De brandstofbank zal landen betrouwbare toegang bieden tot brandstof voor hun kernenergiecentrales. Het zal worden gevestigd in de Ulba Metallurgical Plant (UMP) in Oest-Kamenogorsk (Oskemen), een stad in het noordoosten van Kazachstan.

Erlan Idrissov, minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, zei: “De ondertekening van deze overeenkomst is een belangrijke stap die vreedzame nucleaire samenwerking zal vergemakkelijken, een doelstelling waar Kazachstan onvermoeibaar naar toe heeft gewerkt. De LEU-brandstofbank is een belangrijk voertuig dat zal helpen een veiligere wereld te creëren. Ik ben het IAEA en onze financieringspartners dankbaar voor deze kans.”

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie bleef Kazachstan achter met het op drie na grootste kernwapenarsenaal ter wereld, waarvan het in de eerste decennia van zijn onafhankelijkheid afstand deed en ontmantelde. Het land heeft sindsdien consequent campagne gevoerd voor een einde aan de kernproeven en steunt een aantal non-proliferatie- en ontwapeningsinitiatieven.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending