Verbind je met ons

Bangladesh

EU steunt mensen getroffen door de overstromingen in Myanmar en Bangladesh

DELEN:

gepubliceerd

on

bangladesh_floods_3column00_nospace_landscapeDe Europese Commissie verleent noodhulp aan Myanmar en Bangladesh na overstromingen en modderstromen die duizenden mensen in beide landen hebben getroffen. Myanmar ontvangt € 1 miljoen en Bangladesh € 500,000.

Christos Stylianides, commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, zei: “De EU staat achter de mensen die getroffen zijn door de overstromingen in zowel Myanmar als Bangladesh. Nu er nog meer regen op komst is, is het nu de belangrijkste prioriteit om ervoor te zorgen dat mensen veilig zijn – en hen vervolgens te helpen hun levensonderhoud weer op te bouwen. Onze nieuwe humanitaire financiering zal directe hulp bieden aan mensen in nood via onze partners ter plaatse.”

De hulp zal gericht zijn op het verstrekken van essentiële steun, zoals voedselhulp en voeding, onderdak, water en sanitaire voorzieningen. Dit is een eerste financieringsbesluit en verdere steun kan worden toegewezen afhankelijk van de behoeften ter plaatse.

Achtergrond

Situatie in Myanmar

Myanmar heeft sinds eind juni te kampen met hevige stortregens, die verband houden met het Zuidwestelijke Moessonsysteem, dat het begin van het regenseizoen markeert en tot oktober duurt. De meest getroffen regio's zijn: de regio Sagaing, de staten Kachin en Shan. Duizenden zijn ontheemd geraakt en zijn gewassen en andere middelen van bestaan ​​kwijtgeraakt, evenals hun huizen. Drinkwatervijvers en putten zijn vervuild en infrastructuur zoals bruggen en wegen zijn overstroomd of vernield. Om de situatie nog verder te verergeren, trof de tropische cycloon 'Komen' tussen 30 juli en 01 augustus de staat Rakhine, met als gevolg meer regenval, hevige wind en een stormvloed. Uit rapporten blijkt dat 69 mensen het leven hebben verloren, waarbij sinds juni 259 zo'n 000 mensen zijn getroffen in 12 van de 14 regio's van Myanmar.

Situatie in Bangladesh

advertentie

Bangladesh heeft ook te maken gehad met zware overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware regenval vóór de moesson in de laatste week van juni in de districten Chittagong, Bandarban en Cox's Bazar in het zuidoosten van Bangladesh. Een tweede periode van zware regenval van 22 tot 27 juli veroorzaakte nieuwe overstromingen, aardverschuivingen en verdere ontheemding. De tropische cycloon Komen heeft ook dezelfde districten doorkruist, waardoor meer dan 320 mensen ontheemd zijn geraakt in cycloonschuilplaatsen in Cox's Bazar en Chittagong.

Naast de noodfinanciering is op verzoek van de regering van Myanmar het EU-mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd. Het Emergency Response Coördinatiecentrum (ERCC) van de Europese Commissie, het operationele centrum van het mechanisme, onderhoudt contacten met de lidstaten om hulp en expertise uit Europa te mobiliseren. Het ERCC en het bureau voor Humanitaire Hulp en Civiele Bescherming (ECHO) in Myanmar van de Europese Commissie houden de situatie in de gaten en staan ​​in nauw contact met humanitaire partners ter plaatse. Bangladesh heeft nog niet om de activering van het mechanisme gevraagd. De EU staat klaar om te helpen als daarom wordt gevraagd.

Het EU-mechanisme voor civiele bescherming vergemakkelijkt de samenwerking bij rampenbestrijding tussen 33 Europese staten (28 lidstaten, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, IJsland, Montenegro, Noorwegen en Servië). Deze deelnemende staten bundelen de middelen die beschikbaar kunnen worden gesteld aan door rampen getroffen landen over de hele wereld. De Europese Commissie beheert het mechanisme via het ERCC.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending