Verbind je met ons

EU

Thailand moet een economische prijs betalen voor zijn reputatie op het gebied van mensenhandel

DELEN:

gepubliceerd

on

thailand-illegale-visserijgegevensAdvies van James Drew

Het jaarlijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Mensenhandel globaal rapport zorgt voor deprimerende lectuur. Het is vorige week gepubliceerd en staat vol met verslagen per land van mensen die als aandelen worden verhandeld en als slaven worden misbruikt. Het enige wat wellicht nog gekmakender is, is dat de schuldige partijen protesteren tegen hun onschuld. Geconfronteerd met zwart-witdocumentatie van talloze grootschalige misstanden die voor de deur staan, heeft de Thaise junta dat ook gedaan ontslagen het rapport als “onjuist” bestempeld. De bezorgdheid beperkt zich niet tot Washington. Ook de Europese Unie blijft verre van tevreden met de toestand van de lucratieve visserijsector in Thailand, die in grote mate profiteert van de grootschalige handel.

Nadat ze vorig jaar via een staatsgreep de macht hadden gegrepen, blijven de generaals van Bangkok hun neus naar de wereld richten. Er is een krachtig antwoord nodig. En nu de Thaise economie steeds kwetsbaarder blijkt te zijn, is er zelden een betere gelegenheid geweest om het morele standpunt in te nemen dat het misbruik van mensen vereist.

Het bewijsmateriaal dat in het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gepresenteerd, is even vernietigend als hartverscheurend en benadrukt uitgebreid misbruik op twee specifieke gebieden: sekshandel, dat “een aanzienlijk probleem blijft” en “dwangarbeid op Thaise vissersboten”. De visserij-export was dat wel waard een opmerkelijke $6.9 miljard aan de Thaise economie in 2013. En daarmee $ 2.5bn van dat totaal bestemd voor de Verenigde Staten en Europa zou er voldoende stof tot nadenken moeten zijn voor westerlingen die van een broodje tonijn houden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken documenten mannen werden gedwongen om dagelijks 18 tot 20 uur, zeven dagen per week, op vissersboten te werken. Deze virtuele slaven worden minimaal of helemaal niet betaald, bedreigd, fysiek geslagen en kunnen jarenlang op zee blijven. De ruwe beoordeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt aangevuld met een pijnlijk oordeel anekdotische bewijs verzameld door westerse journalisten. The Guardian (VK) bijvoorbeeld onlangs ongedekt talloze gevallen van voornamelijk Birmese en Cambodjaanse migranten die zijn vastgeketend, uitgehongerd, geslagen en getuige zijn geweest van talloze moorden. En dat allemaal in een poging om maximale winst te behalen op garnalen die in buitenlandse supermarkten terechtkomen. De omvang van de onmenselijke afpersing en het naakte misbruik is moeilijk precies vast te stellen. Sommige zijn echter onafhankelijk bronnen Er zijn naar schatting 200,000 niet-geregistreerde mensen werkzaam op Thaise vissersvaartuigen.

En het ministerie van Buitenlandse Zaken haalt in deze beschamende episode weinig kritiek uit op de schuld van de militaire heersers van Thailand. Niet alleen de verslag concluderen dat ‘de regering van Thailand niet volledig voldoet aan de minimumnormen voor het uitbannen van mensenhandel, en geen noemenswaardige inspanningen levert om dit te doen’ – het wijst verwerpelijk op actieve samenzwering en zegt: “Sommige Thaise functionarissen zijn medeplichtig aan mensenhandelmisdaden en corruptie blijft de inspanningen tegen mensenhandel ondermijnen.”

Het is niet verwonderlijk dat het rapport Thailand een Tier 3-ranglijst voor mensenhandel toekent, het laagst mogelijke cijfer. Het verlaat Bangkok in het illustere gezelschap van landen als Noord-Korea, Eritrea en Syrië.

De regering van generaal Prayuth, die vorig jaar de staatsgreep leidde voordat hij zichzelf tot leider van Thailand benoemde, heeft luidruchtig geprotesteerd tegen haar onschuld. Het stelt dat het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken “niet nauwkeurig de aanzienlijke inspanningen weergeeft die de regering heeft ondernomen om het probleem aan te pakken”, beweren “tastbare vooruitgang” hebben geboekt. En ja, de junta heeft het gemaakt geïsoleerd arrestaties, terwijl Prayuth onlangs aangekondigd een ‘dag tegen mensenhandel’, waarin misselijkmakende lippendienst wordt bewezen aan het weerzinwekkende misbruik van de mensheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde echter ondubbelzinnig dat corruptie “de vooruitgang in de strijd tegen de mensenhandel bleef belemmeren” en wellicht nog zorgwekkender dat de Thaise media geïntimideerd om te aarzelen om deze ernstige misdaden te melden, waarbij afwijkende journalisten worden gearresteerd.

advertentie

Dit hoeft geen verrassing te zijn, aangezien Prayuth en zijn handlangers sinds hun machtsovername resoluut de non-conformistische stemmen tot zwijgen hebben gebracht. Maatregelen zijn onder meer a verbieden politieke bijeenkomsten van meer dan vijf mensen en een onlangs voorgesteld nieuw constitutioneel handvest, bedoeld om tegenstanders van het politieke proces uit te sluiten.

En de stank van de Thaise repressie bereikt nu ook Europa. In april heeft de EU  sloeg Thailand met een gele kaart. Gedeeltelijk ingegeven door de realiteit van een industrie die wordt ondersteund door slavenarbeid, waarschuwde Brussel dat tenzij corrigerende maatregelen worden genomen om de visserijsector beter te monitoren en te controleren, “de EU haar toevlucht zou kunnen nemen tot het verbieden van de import van visserijproducten uit Thailand.” Gezien de dreiging van het verwijderen van met de geldverslindende visexport naar Europa en een zeer schadelijke boodschap voor andere lucratieve markten, hebben de Thaise autoriteiten zich wanhopig ingespannen om aan het Brusselse dictaat te voldoen. Dit verraadt meer dan een vleugje wanhoop, generaal Prayuth aangedrongen De vissers van zijn land moeten samenwerken met nieuwe regelgeving, omdat “als we deze maatregelen niet doorvoeren, een industrie van 200 miljard baht ($6 miljard) kan worden weggevaagd”.

En hierin ligt de sleutel tot verandering, de katalysator voor echte hervormingen die Thailand kunnen verlossen van de smet van mensenhandel. Heel eenvoudig: geld praat. De autocraten van Thailand weten dat economische welvaart de sleutel is tot het behouden van de macht. En op dit moment kraakt de Thaise economie. De export zag net hun grootste val over drie en een half jaar. Intussen dreigt de ernstigste droogte in Thailand in tien jaar zien een daling van 15 tot 20% in de cruciale rijstproductie van het land. Economen hebben dat gedaan herzien hun voorspellingen waarbij Credit Suisse een groei van slechts 2.5% voorspelt, tegen 3.1%. De junta van Bangkok kan zich nauwelijks nog een economische klap veroorloven. Het schrikbeeld van een EU-visserijverbod doemt op, wat de mogelijkheid van een verdere financiële klap en een enorm beschadigde reputatie van het internationale bedrijfsleven met zich meebrengt.

Het is de moeite waard om te bedenken dat de Verenigde Staten de op een na grootste handelspartner van Thailand zijn, en de EU derde. Bijgevolg beschikken Washington en Brussel over een aanzienlijke invloed op Bangkok. De Europese druk doet de generaals nu al zweten. Het verder aandraaien van de economische schroeven is de beste hoop om de schokkend gewelddadige visserijsector in Thailand op te ruimen en een einde te maken aan de verschrikkingen van de slavernij voor zoveel Cambodjanen, Birmese en Rohingya-migranten. Bovendien zouden dergelijke resultaten, als ze worden bereikt, ook een model kunnen worden voor het terugdraaien van de onderdrukkende maatregelen die het afgelopen jaar zijn opgelegd aan het Thaise volk, dat hulpeloos zijn democratie heeft zien eroderen. En dus is een sterke houding ten aanzien van mensenhandel niet alleen een morele verplichting, maar een potentiële blauwdruk voor de broodnodige systemische verandering.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending