Verbind je met ons

Afrika en India

EU verhoogt humanitaire hulp voor Burundese vluchtelingen

DELEN:

gepubliceerd

on

20150714PHT81608_originalDe Europese Commissie maakt € 4.5 miljoen aan humanitaire hulp vrij om het toenemende aantal vluchtelingen uit Burundi te helpen dat naar buurlanden is gevlucht. Naar schatting hebben meer dan 175,000 mensen, de meerderheid van hen vrouwen en kinderen, het land al verlaten.

“We kunnen de verslechterende humanitaire situatie in Burundi niet over het hoofd zien. Het aantal vluchtelingen is de afgelopen drie maanden gestegen, wat een ernstige reden tot zorg is in een toch al kwetsbare regio. Deze extra humanitaire financiering van de EU zal de buurlanden helpen vluchtelingen op te vangen en in hun meest urgente behoeften te voorzien. Het is een krachtig signaal van de solidariteit van de EU met de meest kwetsbare mensen die in een moeilijke situatie zitten waar ze geen controle over hebben”, aldus Christos Stylianides, commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, en onderstreepte “de genereuze gastvrijheid van de landen in de regio die hun Burundese vluchtelingen hebben verwelkomd” buren."

Deze verhoging van de financiering brengt de totale humanitaire hulp voor het gebied van de Grote Meren voor 2015 op 56.5 miljoen euro. De hulp die voornamelijk voor Burundese vluchtelingen is vrijgemaakt, bedraagt ​​9 miljoen euro sinds eind april, toen hun aantal begon te groeien. Bepaalde vluchtelingenkampen zijn overbevolkt geraakt en de gezondheidsrisico's zijn steeds groter geworden.

Achtergrond

Rwanda, Tanzania, de Democratische Republiek Congo en Oeganda hebben sinds april te maken met vluchtelingenstromen uit Burundi. Degenen die aankomen, noemen intimidatie, bedreigingen en angst voor geweld als redenen om het land te verlaten.

Tanzania is tot nu toe het belangrijkste gastland met bijna 80 Burundese vluchtelingen die zijn aangekomen, gevolgd door Rwanda (000), de Democratische Republiek Congo (71,158) en Oeganda (13,368).

De meest dringende humanitaire noden die moeten worden aangepakt, zijn onderdak, water en sanitaire voorzieningen, evenals medische hulp om de mogelijke golf van ziekten en epidemieën, met name cholera, een halt toe te roepen. Een belangrijk punt van zorg in de aanloop naar het regenseizoen is de overbevolking van bepaalde vluchtelingenkampen.

advertentie

Na de aankondiging op 25 april 2015 dat president Pierre Nkurunziza een derde mandaat zou nastreven, wat tot ernstige politieke verdeeldheid zou leiden, heeft Burundi een aanhoudende politieke en veiligheidscrisis doorgemaakt – deze crisis bracht een stijging van het aantal vluchtelingen met zich mee.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending