Verbind je met ons

Aanbevolen artikel

Heksenjacht op Yingluck Shinawatra betekent einde voor politieke vrijheid in Thailand

DELEN:

gepubliceerd

on

17217479Door Dan Kosky, CEO Kosky Communicatie

Yingluck Shinawatra (foto) heeft een vreemd bestaan ​​geleid sinds generaal Prayuth Chan-ocha in mei vorig jaar de macht van haar overnam. De democratisch gekozen premier van Thailand is niet alleen uit zijn ambt gezet, maar verboden uit de politiek met meerdere valse beschuldigingen die boven haar hoofd hangen. Maar tegelijkertijd heeft ze toestemming gekregen om een stil leven in het land en als haar posts op sociale media correct zijn, heeft Yingluck schijnbaar genoten van de eenvoudige geneugten van het leven op het platteland. Nauwelijks het leven van een onderdrukt slachtoffer van een meedogenloze staatsgreep, zou je denken. Het lijkt echter vooral stilte voor de storm te zijn.

De militaire junta heeft zijn prooi lang genoeg achtervolgd en lijkt nu klaar om een ​​vastberaden aanval op Yingluck uit te voeren. Maar het offensief van de junta is bedoeld om veel verder te resoneren dan Shinawatra en haar familie, om een ​​duidelijke waarschuwing te sturen naar al degenen die zich verzetten tegen de voorschriften van de junta. De militaire generaals hopen dat de publieke demonisering van Yingluck zijn tegenstanders angst zal aanjagen en in feite de politieke oppositie in Thailand zal vernietigen. 

Het legale manoeuvreren van de junta komt in een stroomversnelling. De Hoge Raad gaf Yingluck onlangs tot 31 augustus om bewijs en getuigen te leveren ter verdediging tegen beschuldigingen van nalatigheid in verband met a rijst-subsidieregeling die ze in 2011 introduceerde als premier. Als ze schuldig wordt bevonden, kan Yingluck tot 10 jaar achter de tralies komen te staan. Dit is echter niet de enige richting van waaruit de junta haar achtervolgt.

Yingluck heeft ook geweest verdachte van de ogenschijnlijk onschuldige daad van het herstellen van het paspoort van haar broer Thaksin in 2011, tijdens haar ambtsperiode. interessant, beide gevallen focus op afleveringen en beslissingen die enkele jaren geleden zijn genomen, een politieke eeuwigheid verwijderd. Het wijst sterk tot een vastberaden poging om Yingluck te bezoedelen, om het net ver genoeg in haar verleden terug te werpen om triomfantelijk een spoor van controverse bloot te leggen, hoe zwak het ook mag zijn. Met andere woorden, de golf van beschuldigingen en juridische aantijgingen gericht tegen Yingluck is niets meer dan puur politiek opportunisme. Yingluck en haar oudere broer Thaksin hebben sinds 2001 elk van de verkiezingen in Thailand gewonnen. In 2011 behaalde Yingluck's Pneu Thai Party bijna 50 procent van de stemmen. Ze behouden een sterke basis van steun, vooral in het landelijke hart van Thailand. De Shinawatra's vormen de grootste politieke bedreiging voor de kliek militairen in Bangkok. Met Thaksin al in ballingschap, is het geen wonder dat Yingluck nu in hun vizier zit.  

Maar wat misschien nog schokkender is, is de moeite die de generaals zullen doen om de ondergang van Yingluck te orkestreren, waarbij ze de fundamenten van de regering en de democratie volledig misbruiken om hun doelen te bereiken. Ongelooflijk, Yingluck is beschuldigd van "abus van autoriteit' met betrekking tot de beschuldigingen van rijstprijzen tegen haar. Met Thailand op dat moment 's werelds grootste rijstexporteur, stemde de regering van Yingluck ermee in om lokale rijstboeren boven de marktprijs te betalen in een poging de wereldprijs te verhogen en uiteindelijk de Thaise economie een boost te geven. Het plan werkte niet zoals export daalde. Het kan heel goed een inschattingsfout van Yingluck zijn geweest, maar de vrijheid om gedurfde beslissingen te nemen is zeker de essentie van een gezonde democratische politiek. Geen enkele misdaad werd begaan door enige verbeeldingskracht. Het was een beleid overeengekomen door een gekozen regering en goedgekeurd via een door het volk gekozen wetgevende macht. Alleen al het idee dat een dergelijke naleving van het wetgevingsproces als 'misbruik' of 'illegaal' zou kunnen worden beschouwd, is een belediging voor de rechtsstaat. En ondertussen heeft de verdediging van Yingluck op onverklaarbare wijze een verzoek gekregen om toe te voegen 72 stukken bewijsmateriaal voor de zaak afgewezen. Het lijkt erop dat het proces zelf, evenals het uitgangspunt van de zaak, een farce zal blijken te zijn.

Hoewel Yingluck uiteindelijk beschuldigingen van het onwettig herstellen van het paspoort van haar broer kan vermijden, is de aflevering leerzaam. De wetten van het land op het belasteren van de gerespecteerde koninklijke familie worden zelden toegepast. Toch was de bewering van Thaksin Shinawatra in de Zuid-Koreaanse media dat geheime raadslieden vorig jaar mogelijk de staatsgreep van generaal Prayuth hadden goedgekeurd, voldoende om hem beschuldigd te zien van deze ogenschijnlijk zware misdaad. Hij hangt een mogelijke gevangenisstraf boven het hoofd en heeft de zijne gehad paspoort ingetrokken. Ze voelde een kans om Yingluck te verzwakken en deed dat vervolgens verdachte van het ten onrechte herstellen van het paspoort van Thaksin terwijl hij in functie was. Het blijft onduidelijk hoe de wet precies is overtreden. De junta deed er echter niet toe, die enthousiast van de gelegenheid gebruik maakte om nogmaals op de anti-Yingluck-trommel te slaan.

advertentie

Voor degenen die het bewind van generaal Prayuth op de voet hebben gevolgd, komt de vendetta tegen de familie Shinawatra niet als een verrassing. Hij is een regime dat heeft gearresteerd ten minste 166 mensen voor het durven uiten van antiregeringsgevoelens. De vrijheid van vergadering is ook ingeperkt en politieke bijeenkomsten van meer dan 5 personen zijn verboden. Ondertussen probeert Prayuth een nieuwe grondwet door te voeren, inclusief Artikel 44, de 'dictatorwet' genoemd, die hem onbeperkte controle over de regering, de wet en de orde zou verlenen. In deze context is de obsessieve jacht op Yingluck door de junta logisch. Mocht ze worden veroordeeld voor een van de misleidende beschuldigingen tegen haar, dan zou dat een strenge waarschuwing zijn voor de resterende tegenstanders en een laatste spijker in de doodskist voor politieke vrijheid in Thailand.    

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending