Verbind je met ons

Voorpagina

Open Dialog rapport: Intimidatie van het maatschappelijk middenveld en de media in Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

KazachstanSolidariteitVadimThe Open Dialog Foundation has participated in the UN High Commissioner for Human Rights’ consultations on how to create and maintain the space for civil society to work freely and independently. Based on our work and experience, we have contributed with an overview of the situation in Kazakhstan and a series of practical recommendations to the preparation of the report by the Commissioner. You can find our publication, The harassment of civil society in Kazakhstan on the Open Dialog Foundation’s website hier


Sinds de tragische gebeurtenissen in Zhanaozen, in december 2013, wordt het maatschappelijk middenveld in Kazachstan geconfronteerd met voortdurende beperkingen van haar activiteiten. 

Wij roepen hierbij de internationale gemeenschap op, inclusief de diplomatieke missies van de EU-lidstaten en de VS en Canada die in Kazachstan aanwezig zijn, om deze informatie te gebruiken om de Kazachse autoriteiten bij elke gelegenheid aan te spreken en om de zorgen te uiten die in de Open Dialog zijn geuit. Stichting in de publicatie en andere internationale organisaties en media in hun dagelijkse werk over Kazachstan.

We would also particularly like to draw your attention to the difficult situation of the media in Kazakhstan. Libel trials and huge financial fines for journalist continue to discourage independent information sharing. Please, see one of the latest cases, of Nakanune.kz’s reporting website, whose domain name owner was found guilty of libel and whom the court ordered to pay an exorbitant fine of $107,000. The case has been described more in detail by Joanna Lillis in her article: Kazachstan: Proces wegens smaad wakkert de angst voor muilkorven door de media aan hier. 

Ons rapport onderzoekt de volgende gebieden, identificeert problemen die kenmerkend zijn voor het Kazachse maatschappelijk middenveld en stelt concrete aanbevelingen voor:

1. Wetgevende maatregelen, aangezien de Kazachse wetgeving, waaronder bepaalde onlangs ingevoerde hervormingen, de ruimte voor de werkelijke ontwikkeling van een onafhankelijk en actief maatschappelijk middenveld beperkt;

2. Bijzonderheden van de politieke en publieke omgeving, die in Kazachstan vaak een beperking vormen, in plaats van een aanmoediging om sterke niet-gouvernementele organisaties te ontwikkelen;

3. De vrije stroom van informatie wordt in Kazachstan beperkt omdat de staatsautoriteiten het vrije functioneren van onafhankelijke media belemmeren en daardoor de uitwisseling van informatie en de ontwikkeling van een geïnformeerde en betrokken samenleving blokkeren;

4. Long-term support and resources allocated to non-governmental sector in Kazakhstan tend to prioritise organisations that are either fully pro-governmental or don’t work on topics that could be seen as politically sensitive;

advertentie

5. Er is geen ruimte voor dialoog en samenwerking tussen de autoriteiten en onafhankelijke NGO's. De staatsautoriteiten zijn niet geïnteresseerd in enige uitwisseling met dergelijke organisaties; zij negeren hun standpunt of strijden er actief tegen via verschillende onderdrukkende en restrictieve middelen;

6. Slotaanbevelingen voor het creëren van een gunstig klimaat voor het maatschappelijk middenveld in post-Sovjetlanden met een laag democratisch niveau.

Voor een breder overzicht van de huidige situatie in Kazachstan, inclusief die van het maatschappelijk middenveld en de politieke oppositie, nodigen wij u uit om een ​​korte documentaire te bekijken, opgesteld door Al Jazeera, Kazakhstan’s Hard Sell, toegankelijk via YouTube, hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending