Verbind je met ons

Azerbeidzjan

De PACE-rapporteur zegt dat Nagorno-Karabach een ‘evangeliewaarheid’ blijft die de politiek van Azerbeidzjan overschaduwt

DELEN:

gepubliceerd

on

tadeusz_iwinskiDe co-auteur van een rapport waarin wordt opgeroepen tot wijdverbreide politieke en gerechtelijke hervormingen in Azerbeidzjan heeft de nationale parlementariërs verteld dat de ‘bezetting’ van Nagorno-Karabach de ‘evangeliewaarheid’ blijft die al het andere in het land overschaduwt, inclusief de politieke besluitvorming en de hervormingen. proces.

Pools parlementslid Tadeusz Iwinski (afgebeeld) was co-rapporteur voor de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE), samen met de Spanjaard Pedro Agramunt, met de taak om de democratische instellingen van het land te onderzoeken voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van november.

Beide mannen schreven over de “complexe geopolitieke context in Azerbeidzjan” en bestreden pogingen van de vergadering om alle verwijzingen naar het conflict uit het 23 pagina’s tellende document te verwijderen tijdens een debat tijdens de PACE-zomersessie eerder deze week in Straatsburg.

“De oorlog om Nagorno-Karabach die in 1992 begon, resulteerde in de bezetting van 20 procent van het Azerbeidzjaanse grondgebied met meer dan een miljoen ontheemden”, zei hij na de sessie.

“De kwestie Nagorno-Karabach overschaduwt alles (in Azerbeidzjan)”.

Het rapport is kritisch over het tempo van de juridische, politieke en electorale hervormingen in Azerbeidzjan, maar Iwinski betoogde dat het verwijderen van alle verwijzingen naar Nagorno-Karabach uit het 23 pagina’s tellende document een mislukking zou zijn geweest om de ‘complexe geopolitieke context van Azerbeidzjan’ te erkennen.

Voorafgaand aan de verkiezingen maakte het rapport duidelijk dat Azerbeidzjan nog veel meer te doen heeft op het gebied van juridische, politieke en electorale hervormingen als het wil voldoen aan de Commissie van Venetië.

Sprekend na de sessie zei PACE-afgevaardigde en Azerbeidzjaans parlementslid Elkhan Suleymanov: “Het rapport van de rapporteurs is realistisch over de politieke ontwikkeling van een natie met minder dan 25 jaar democratische geschiedenis na zeventig jaar Sovjetregering.”

advertentie

“Het verwijderen van alle verwijzingen naar een beroep dat tot op de dag van vandaag de levens van zoveel mensen verwoest, zou op zichzelf een onrechtvaardigheid zijn geweest.”

Officieel vestigt de internationale gemeenschap haar hoop op het beëindigen van het Nagorno-Karabach-conflict op de OVSE-groep van Minsk, maar Iwinski wees de kansen af ​​na twintig jaar proberen vrede te sluiten.

De Minsk Groep is het belangrijkste internationale format dat een vreedzame oplossing voor het Armeens-Azerbeidzjaanse conflict bevordert.

“Het is belachelijk omdat er meer dan twintig jaar zijn verstreken en dit (onopgeloste conflict) de status quo is”, zei Suleymanov.

“De OVSE Minsk-groep is dood.”

Volgens hem betekent dit dat Nagorno-Karabach de komende jaren zijn schaduw zal blijven werpen op de Azerbeidzjaanse politiek en samenleving.

Nagorno-Karabach wordt beschreven als een van de zogenaamde ‘bevroren conflicten’ in Europa, die tot op de dag van vandaag nog steeds onopgelost zijn.

Eind jaren tachtig braken gevechten uit tijdens de laatste dagen van de Sovjet-Unie, waarbij etnische Armeniërs de controle over Nagorno-Karabach overnamen en een landcorridor die het met Armenië verbond.

Maar dit kleine, bergachtige gebied is jaren na het staakt-het-vuren nog steeds het onderwerp van een bitter geschil tussen Armenië en Azerbeidzjan. Armeense strijdkrachten hebben de oorlog gewonnen en controleren nu Nagorno-Karabach, nadat de Azerbeidzjaanse bevolking was gevlucht en jaren van onderhandelingen er niet in zijn geslaagd een vredesakkoord te bereiken.

Azerbeidzjan zegt dat Nagorno-Karabach niet mag ontsnappen.

Maar een woordvoerder van de Armeense missie bij de Europese Unie vertelde deze website dat de regio het recht heeft zijn eigen lot te kiezen.

Op 1 of 8 zullen in Azerbeidzjan parlementsverkiezingen worden gehouden. Baku heeft een waarnemersdelegatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) uitgenodigd en een “vrije en eerlijke verkiezing” beloofd.

PACE-secretaris-generaal Thorbjørn Jagland heeft tijdens de sessie in Straatsburg van deze week het Nagorno-Karabach-conflict aangeroerd en vermeld dat de OVSE-Minsk-groep zich met deze kwestie bezighoudt.

Hij zei: “We weten allemaal dat deze kwestie ingewikkeld en gevoelig is. De situatie met betrekking tot Azerbeidzjan hangt af van de OVSE Minsk Group. Wij hebben in dit opzicht geen mandaat en wonen de onderhandelingen niet bij. Ik volg de door u gestelde vraag nauwlettend en regelmatig. Het is waar, er is geen resultaat en dit wordt verklaard met de moeilijkheid van de situatie. En jij weet het beter dan ik.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending