Verbind je met ons

Conflicten

Voormalig Obama ambtenaren waarschuwen Iran nucleaire deal 'onvoldoende'

DELEN:

gepubliceerd

on

376767_iran-centrifugesEen groep invloedrijke voormalige Amerikaanse functionarissen op het gebied van buitenlands beleid en veiligheid, waaronder vijf voormalige leden van president Obama's intieme kring van Iraanse adviseurs, publiceerden een gezamenlijke brief waarin ze waarschuwden dat de huidige nucleaire deal die met Iran wordt besproken "ontoereikend" is, dat het "Iran niet zal beletten over een kernwapencapaciteit te beschikken" en dat "het niet de ontmanteling van de nucleaire infrastructuur van Iran vereist".

De groep is bezorgd dat een hangend akkoord om het nucleaire programma van Iran te stoppen "misschien niet voldoet aan de eigen norm van de regering van een 'goede' overeenkomst" en stelt een reeks minimumvereisten vast waarmee Iran de komende dagen moet instemmen om een ​​definitieve deal te steunen.

Iran en de wereldmachten in de P5+1 (VS, VK, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland) bereikten in april overeenstemming over een raamwerk voor een alomvattende nucleaire deal, die de weg vrijmaakt voor onderhandelingen over een langetermijnakkoord, dat op 30 juni moet worden goedgekeurd.

Beide partijen hebben sindsdien echter gewezen op meningsverschillen over fundamentele kwesties, zoals het gebruik door Iran van geavanceerde centrifuges, het tempo van de verlichting van sancties en de voorziening voor internationale inspecties.

De brief werd gepubliceerd onder auspiciën van het invloedrijke Washington Institute for Near East Policy. Onder de ondertekenaars bevinden zich Dennis Ross, adviseur voor Iran en het Midden-Oosten tijdens Obama's eerste ambtstermijn, voormalig CIA-chef David Petraus, voormalig nationaal veiligheidsadviseur Stephen Hadley, Robert Einhorn die deel uitmaakte van het Amerikaanse onderhandelingsteam met Iran en Gary Samore, een voormalig Obama-adviseur op het gebied van nucleair beleid.

"De meesten van ons hadden liever een sterkere overeenkomst gehad", stelt de brief voor strengere voorwaarden voor het verlichten van sancties en internationale inspecties. Het zegt ook dat "de Verenigde Staten moeten bekendmaken nu ze vastbesloten zijn alle noodzakelijke middelen te gebruiken, inclusief militair geweld", om Iraanse nucleaire bewapening te voorkomen.

In de brief staat ook dat de overeenkomst "niet bedoeld is als een allesomvattende strategie ten aanzien van Iran. Het gaat niet in op de steun van Iran aan terroristische organisaties (zoals Hezbollah en Hamas), zijn interventies in Irak, Syrië, Libanon en Jemen (zijn "regionale hegemonie"), zijn arsenaal aan ballistische raketten of zijn onderdrukking van zijn eigen volk."

advertentie

"De Amerikaanse regering heeft prioriteit gegeven aan onderhandelingen om de nucleaire dreiging het hoofd te bieden en hoopt dat een overeenkomst het Iraanse beleid op deze andere gebieden positief zal beïnvloeden. Zelfs als we deze beleidsbenadering toekennen, vrezen we dat de huidige onderhandelingen, tenzij ze worden afgerond volgens de in dit document geschetste lijnen en gesteund door een resolute regionale strategie, niet zullen voldoen aan de eigen norm van de administratie van een "goede" overeenkomst."

Verschillende hoge functionarissen zeiden dat de brief was ingegeven door bezorgdheid over de president. De onderhandelaars van Obama waren op weg naar concessies die de internationale inspectie van de Iraanse faciliteiten zouden verzwakken, terugdeinzen voor het dwingen van Teheran om zijn vermoedelijke eerdere werk op het gebied van wapens te onthullen, en Iraans onderzoek en ontwikkeling mogelijk zouden maken die het op koers zouden zetten om de intensieve productie van nucleaire brandstof te hervatten zodra het akkoord afloopt.

De functionarissen dringen er bij de Amerikaanse regering op aan om 30 juni niet als een "onschendbare" deadline te beschouwen. ''Blijf aan de onderhandelingstafel totdat er een "goede" overeenkomst is bereikt waarin deze kenmerken zijn opgenomen'', schrijven ze in de brief die aan de Witte werd overhandigd.

Huis en State Department op woensdag. Een hoge regeringsfunctionaris, die naar de inhoud werd gevraagd, zei dat het "grotendeels overeenkomt met de onderhandelingspositie van de VS in de onderhandelingsruimte."

Eerder deze week leek de hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, zijn standpunt te versterken in een televisietoespraak. Hij zei: "Inspectie van onze militaire sites is uitgesloten", en sloot ook het beperken van Iraans nucleair onderzoek uit, terwijl hij erop aandrong dat alle sancties onmiddellijk zouden worden opgeheven zodra er een akkoord is bereikt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending