Verbind je met ons

Tsjetsjenië

Tsjechië MEP beschuldigd van het in diskrediet Parlement Krim bezoek

DELEN:

gepubliceerd

on

JB533998_kscm_ransdorf_vostHet Tsjechische parlementslid Miloslav Ransdorf (foto) is ervan beschuldigd het Europees Parlement in diskrediet te hebben gebracht vanwege een gepland officieel bezoek aan de Krim.  

De vertegenwoordiger van Oekraïne bij de EU veroordeelde het geplande bezoek van Ransdorf aan de "autonome republiek van de Krim". Kostiantyn Yelisieiev beschreef de Krim als "tijdelijk bezet" door de Russische Federatie en zei dat het bezoek het Europees Parlement "in diskrediet bracht".

Yelisieiev heeft de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, nu opgeroepen om “gepast te reageren op dergelijke acties”.

De diplomaat, de hoogste Oekraïense functionaris in Brussel, zei dat een dergelijk bezoek “het standpunt van het Europees Parlement in diskrediet brengt, waarbij de consistente steun aan de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne wordt geuit”.

Yelisiejev sprak de hoop uit dat de bedoelingen van het EP-lid “goed beoordeeld” zouden worden door de leiding van het Parlement. “Het is duidelijk dat dit bezoek niet het officiële standpunt van de Europese Unie vertegenwoordigt, maar dat het actief zal worden gebruikt door de Russische bezettingsautoriteiten en propagandisten voor hun eigen doeleinden”, benadrukte de vertegenwoordiger van Oekraïne.

Ondertussen zegt Rusland dat het zijn reactie op de sancties die de Europese Unie heeft opgelegd naar aanleiding van de crisis in Oekraïne wellicht zal verscherpen als het blok zijn maatregelen tegen Moskou verlengt. De opmerkingen van de Russische economische adviseur Andrei Belousov op het jaarlijkse St. Petersburg International Economic Forum volgden op een besluit van woensdag (17 juni) door EU-regeringen om de economische sancties tegen Rusland te verlengen tot eind januari 2016. “We kijken naar een brede Ik wil nu niet de maatregelen noemen die genomen kunnen worden. Veel zal afhangen van het besluit dat de EU neemt”, zei Belousov.

Over de vraag of Rusland zijn tegensancties zou kunnen aanscherpen, waaronder een verbod op westerse voedselimporten en reisverboden voor Europese functionarissen, voegde Belousov eraan toe: “Ik sluit niets uit. Russische functionarissen hebben gezegd dat Moskou zal wachten op een formeel EU-besluit alvorens enige stappen te ondernemen. maar dat de verlenging van de sancties schadelijk zou zijn voor zowel de EU als Rusland. De sancties die door de EU en de Verenigde Staten zijn opgelegd naar aanleiding van het conflict in Oekraïne hebben de problemen voor de Russische economie vergroot, die ook wordt getroffen door een daling van de mondiale olieprijzen en de mondiale olieprijzen. daling van de roebel ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

advertentie

De sancties werden aanvankelijk opgelegd nadat Rusland in maart vorig jaar het schiereiland de Krim had geannexeerd. De westerse regering zegt ook dat Rusland soldaten en wapens heeft gestuurd om separatisten te helpen die in Oost-Oekraïne vechten, maar Moskou ontkent de beschuldigingen. Minister van Economie Alexei Oeljoekajev zei eerder op donderdag dat het onwaarschijnlijk is dat Rusland nieuwe maatregelen zal invoeren als reactie op de verlenging van de EU-sancties, maar dat het voedselembargo waarschijnlijk wel zal worden verlengd. Meer dan 6,000 mensen zijn omgekomen in het bittere conflict, dat nu zijn tweede jaar ingaat.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending