Verbind je met ons

Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR)

Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU: 'Beperk de mensenrechten niet in naam van culturele diversiteit', zegt Louis Michel

DELEN:

gepubliceerd

on

9b8ba6967525ad432cfd6911ae9415ca“Er kan geen sprake zijn van cultureel relativisme als het om de mensenrechten gaat”, zegt Louis Michel (ALDE, BE) (foto) op maandag (15 juni), aan het begin van de 29e bijeenkomst van de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU in Suva, Fiji. Hij zei dat de mensenrechten niet mogen worden geschonden in naam van de culturele diversiteit, en voegde eraan toe dat deze kwestie centraal staat in de discussies in Europa, maar ook in de ACS-staten.

Tijdens de openingszitting, bijgewoond door premier Josaia Vorege Bainimarama van Fiji, betuigden Michel en zijn ACS-covoorzitter, Fitz A Jackson, hun condoleances aan de slachtoffers van de cycloon Pam, die Vanuatu had verwoest en in maart ook de buurlanden had getroffen. was het onderwerp van een dringende resolutie waarover woensdag door de Algemene Vergadering zou worden gestemd. De PPV-bijeenkomst was een gelegenheid om de specifieke behoeften en bijzondere uitdagingen aan te pakken waarmee de regio van de Stille Oceaan wordt geconfronteerd, zeiden ze, waarbij ze de Fijische autoriteiten bedankten voor het hosten van de Vergadering.

De agenda van de PPV omvatte ook natuurlijke hulpbronnen, de uitdagingen van de klimaatverandering voor eilandstaten en de noodzaak van verkiezingen om de transitie in de Centraal-Afrikaanse Republiek te vergemakkelijken.

Culturele diversiteit en mensenrechten

Michel vertelde de Vergadering dat culturele diversiteit niet mag worden gebruikt als argument voor het schenden van de mensenrechten, die zijn vastgelegd in het internationaal recht. Hij benadrukte dat ‘cultureel relativisme’ niet acceptabel is en zei dat mensen de moed moeten hebben om te onthouden dat dit in de menselijke samenleving soort vergelijking was niet mogelijk. Culturele diversiteit en mensenrechten in ACS- en EU-landen zijn het onderwerp van een resolutie van de commissie politieke zaken van de PPV, waarover woensdag (17 juni) zal worden gestemd.

Problemen waarmee de Stille Oceaan wordt geconfronteerd

Kleine eilandstaten worden zwaar getroffen door de klimaatverandering en het hoofddebat van de Vergadering zal zich richten op de zeeën en oceanen, inclusief de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in deze omgeving.

advertentie

‘De besluiten die in internationale fora’ worden genomen, zoals de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de COP 21 Klimaatconferentie en de Europese Unie, ‘kunnen grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van deze landen, die zo ver verwijderd zijn van de centra van macht”, aldus Jackson. Hij benadrukte dat de PPV “in een unieke positie verkeert om de pleitbezorger te zijn van ontwikkeling voor de mensen van het Zuiden en het Noorden”. Het was, zo zei hij, een platform dat gebruikt zou kunnen worden om de wereld te laten zien dat “ontwikkeling geen nulpunt somspel: het kan en moet een win-winzaak zijn”.

Centraal Afrikaanse Republiek

Michel vertelde de Algemene Vergadering dat er in de Centraal-Afrikaanse Republiek verkiezingen moeten worden gehouden zo dicht mogelijk bij de aanvankelijk geplande datum. Hij benadrukte dat "vrede in de CAR niet mogelijk zal zijn zonder een aanhoudende internationale inspanning" en bracht hulde aan de overgangsautoriteiten en riep op tot het houden van zo snel mogelijke verkiezingen om hen democratische legitimiteit te geven.

Jackson benadrukte dat CAR "een land is met een enorm ontwikkelingspotentieel" dat "een oplossing nodig heeft die duurzame vrede garandeert, en geen lappendekenovereenkomst die bij de kleinste crisis kan uiteenvallen".

De Vergadering zal een resolutie aannemen over de situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Fiji

Michel feliciteerde de premier van Fiji met de positieve ontwikkelingen en recente vooruitgang waarvan de bevolking van Fiji profiteerde. Hij riep op tot het behoud van het succes van de democratische verkiezingen in september 2014 en hoopte dat Fiji op dezelfde weg zou doorgaan en zou floreren.

Gezamenlijke 29th ACS-EU Parlementaire Vergadering

De Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU (PPV) brengt gekozen vertegenwoordigers van de Europese Unie (EU) en de landen van Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS) samen met leden van het Europees Parlement en parlementsleden uit de 78 staten die de Overeenkomst van Cotonou hebben ondertekend. dat de basis vormt voor de ontwikkelingssamenwerking tussen de ACS-landen en de EU.

De Algemene Vergadering zal op woensdag (17 juni) stemmen over drie resoluties:

  • Uitdagingen en kansen op het gebied van onderwijs en beroepsopleiding in ACS-landen: debat en stemming op woensdag – corapporteurs Musa Hussein Naib (Erithrea) en Francesc Gambus (EVP);
  • de financiering van investeringen en handel, inclusief infrastructuur, in ACS-landen door het EU-blendingmechanisme: maandag debat en woensdag stemming – corapporteurs Malement Liahosoa (Madagaskar) en David Martin (S&D), en;
  • culturele diversiteit en mensenrechten in ACS- en EU-landen: debat dinsdag en stemming woensdag – corapporteurs Abdoulaye Touré (Ivoorkust) en Davor Ivo Stier (EVP).

Er zullen twee urgente onderwerpen worden besproken en afgesloten met resoluties:

  • De natuurramp in Vanuatu (en aangrenzende staten): de weg vooruit, inclusief regionale samenwerking: debat dinsdag en stemming woensdag, met deelname van Osnat Lubrani, wooncoördinator van de Verenigde Naties en UNDP-vertegenwoordiger.
  • De situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek: debat en stemming woensdag.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending