Verbind je met ons

Conflicten

EP-leden nemen verslag over de betrekkingen tussen de EU en Rusland aan

DELEN:

gepubliceerd

on

Goedgekeurd voor vrijgave door Joint Staff Public AffairsDe leden van het Europees Parlement hebben een rapport aangenomen over de betrekkingen tussen de EU en Rusland, met daarin een duidelijke oproep tot handhaving van de sancties. Het rapport zegt dat de EU haar betrekkingen met Rusland, die “diep beschadigd zijn door Ruslands opzettelijke schending van de democratische beginselen, fundamentele waarden en het internationaal recht met zijn gewelddadige optreden en de destabilisatie van zijn buren”, kritisch moet beoordelen.

De EU, aldus de leden, moet nu een noodplan voor zachte macht bedenken om het agressieve en verdeeldheid zaaiende beleid van Rusland tegen te gaan. De resolutie die hij door het parlement loodste, werd woensdag aangenomen met 494 stemmen voor, 135 tegen en 69 onthoudingen.

Na de stemming zei de parlementair rapporteur, Gabrielius Landsbergis (EVP, LT): “Met zijn agressie tegen Oekraïne en de annexatie van de Krim heeft het Russische leiderschap onze betrekkingen op een kruispunt geplaatst. Het is aan het Kremlin om nu te beslissen welke kant het op zal gaan: samenwerking of verdieping van de vervreemding. “Ik ben ervan overtuigd dat het Russische volk, net als wij allemaal, vrede wil, en geen oorlog. Een verandering in Rusland kan en zal van binnenuit komen. Intussen moeten we een krachtige boodschap sturen naar het Russische leiderschap dat we verenigd zijn met de slachtoffers van de agressie en met degenen die staan ​​voor de waarden waarop de EU is gegrondvest”, voegde hij eraan toe.

Woordvoerder van het groene buitenlands beleid, Tamas Meszerics, zei: “Het Europees Parlement heeft vandaag duidelijk opgeroepen tot handhaving van de sancties tegen Rusland totdat het akkoord van Minsk wordt gerespecteerd. Het is van cruciaal belang dat de EU consequent is wat betreft de kwestie van sancties; voortdurende debatten over het al dan niet opleggen van sancties. Het aanpassen van de huidige sancties zal niet leiden tot enige vooruitgang in het huidige conflict. Wanneer Rusland terugkeert naar de internationale normen en het internationale recht respecteert, kunnen we onze inspanningen hernieuwen om onze samenwerking te versterken.

Verder commentaar kwam van Rebecca Harms, covoorzitter van de Groenen/EVA, die zei: “De EU-sancties zijn bedoeld om de diplomatie te versterken en vrede in Oost-Oekraïne te bevorderen. Naast de sancties moet Europa echter ook zijn onafhankelijkheid van de grillen van het Kremlin vergroten. De EU moet prioriteiten stellen haar Energie-unie en ervoor te zorgen dat binnenlandse en binnenlandse oplossingen zoals energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen centraal staan. Dit zal de Europese veiligheid versterken.” Om op geloofwaardige wijze op Vladimir Poetin te kunnen reageren, moeten de EU en het Europees Parlement in eenheid handelen. Daartoe is het juist dat geen enkele officiële delegatie van het Europees Parlement naar Rusland reist onder de huidige omstandigheden van de zwarte lijst van EU-politici.”

De Duitse afgevaardigde voegde eraan toe: “Dat zou betekenen dat Poetin zelf kan beslissen wie mag deelnemen aan de dialoog van Europese zijde, wie we ontmoeten en waarover we praten. Het is duidelijk dat alle leden van het Europees Parlement open blijven staan ​​voor een dialoog met burgers van Rusland waar dit is mogelijk."

Ondertussen moet het Europese streven naar energieveiligheid ook schaliegas en kernenergie omvatten, zo werden de leden van het Europees Parlement gewaarschuwd. “Het overwinnen van de te grote afhankelijkheid van Russisch gas zou een veel radicalere aanpak nodig hebben dan alleen maar focussen op hernieuwbare energiebronnen en efficiëntie”, aldus Conservatief Europarlementariër Ashley Fox.

advertentie

De woordvoerder van de Conservatieve Industrie en Onderzoek zei tijdens een debat in Straatsburg: “Rusland wordt geregeerd door een onvriendelijke regering die maar al te graag de energievoorziening als politiek wapen gebruikt. We hebben dit zowel in 2006 als in 2009 zien gebeuren, toen de heer Poetin besloot om het afsluiten van de gasleveringen aan Oekraïne. De aanhoudende crisis in Oekraïne heeft het gevaar dat dit opnieuw gebeurt alleen maar vergroot."

Hij sprak in het debat over een rapport over de Europese Strategie voor Energiezekerheid, waarvoor hij hoofdonderhandelaar of schaduwrapporteur is voor zijn fractie, de Europese Conservatieven en Hervormers. Fox zei: “Hoewel het verbeteren van de energie-efficiëntie en ons gebruik van hernieuwbare energie beide belangrijk zijn, zullen ze niet veel invloed hebben op de energieafhankelijkheid van de EU van Rusland.

"Als we ons echt willen concentreren op energiezekerheid, moeten we bereid zijn alle beschikbare instrumenten te gebruiken, inclusief schaliegas en kernenergie. We moeten ook de ontwikkeling van nieuwe technologieën aanmoedigen, vooral het afvangen en opslaan van koolstof." Fox verwierp in het rapport de oproepen voor bindende klimaat- en energiedoelstellingen en voorstellen voor inmenging in de energiemix van de lidstaten: “Dat was een nationale bevoegdheid en dat moet zo blijven”, voegde hij eraan toe.

Hij zei dat de beste manier om de energiezekerheid voor heel Europa te garanderen het hebben van een goed onderling verbonden interne markt is, met de mogelijkheid om gas en elektriciteit over het hele continent te transporteren, zodat er een andere bron beschikbaar kan komen als er één uitvalt. Hij vroeg zich af hoe anders het Westen zou zijn geweest. hadden de crisis in Oekraïne benaderd als we er vertrouwen in hadden gehad dat we Russisch gas hadden kunnen vervangen door import van elders.

Een goed functionerende en vrije energiemarkt in de hele EU zal de prijzen voor consumenten en bedrijven doen dalen en is de beste manier om de energiezekerheid voor ons allemaal te garanderen”, besluit hij.

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending